web analytics
...
Geschiedenis

Monumentaal zwembadcomplex ontdekt nabij Rome

Portus, nu zo'n drie kilometer van de Middellandse Zee, werd in de 1e eeuw na Christus door de Romeinen gebouwd als hun belangrijkste zeehaven. Een 16e-eeuws fresco in het Vaticaanpaleis toont een geïdealiseerde reconstructie van de grootse architectonische en technische kenmerken van Portus.

Portus, nu zo’n drie kilometer van de Middellandse Zee, in de 1e eeuw na Christus door de Romeinen gebouwd als hun handige zeehaven. Een 16e-eeuwse fresco in het Vaticaanpaleis toont een geïdealiseerde reconstructie van de grootse architectonische en technische kenmerken van Portus.

 

Twintig mijl ten zuidwesten van Rome, verduisterd door landbouwvelden, bossen en de moderne infrastructuur van een van de drukste luchthavens van Europa, ligt misschien wel de grootste technische prestatie van het oude Rome, en misschien wel de belangrijkste: Portus. Hoewel Portus tegenwoordig bijna volledig dichtgeslibd is, was het op zijn hoogtepunt de belangrijkste zeehaven van Rome, waar jaarlijks duizenden schepen werden bediend. Het diende als het belangrijkste knooppunt voor de import, opslag en distributie van hulpbronnen, vooral graan, dat de stabiliteit van zowel Rome als het rijk verzekerde. “Om Rome op capaciteit te laten werken, moest Portus op capaciteit werken”, zegt archeoloog Simon Keay. “Het lot van de stad is er onlosmakelijk mee verbonden. Het is moeilijk te overschatten. ” Portus was het antwoord op Rome’s eeuwenlange zoektocht naar een efficiënte diepwaterhaven. Uiteindelijk, zoals alleen de Romeinen konden doen,

 

Hoewel het voorheen archeologisch weinig aandacht had gekregen, was Portus de afgelopen tien jaar de focus van een ambitieus project dat de grootsheid van de haven, haar relatie met Rome en de ongeëvenaarde rol die het speelde als middelpunt van de Middellandse Zee in Rome herontdekt. poortsysteem. Keay, van de Universiteit van Southampton, is momenteel directeur van het Portus-project, nu aan zijn vijfde jaar, maar leidt sinds eind jaren negentig het veldwerk in en rond de site. Hij maakt deel uit van een multinationaal team dat onderzoek doet naar het ontstaan ​​van Portus in de eerste eeuw na Christus, de evolutie naar de belangrijkste haven van Rome en, uiteindelijk, de complexe dynamiek van de relatie van de haven met de stad en de bredere Romeinse Middellandse Zee. Bij het veelzijdige project zijn een aantal instellingen betrokken,

Lees ook:   GECODEERDE berichten in Egyptische graven | Geheimen van het oude Egypte

 

Roman-Ports-Harbor(Met dank aan Simon Keay / The Portus Project)Het zeshoekige bassin van Portus en het aangrenzende kanaal, dat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is, het vervoer van goederen over de rivier de Tiber naar Rome.Een van de problemen waarmee het team te maken heeft gehad, naast de enorme omvang van de site, is de complexiteit. Portus omvat niet alleen twee kunstmatige havenbekkens, maar alle infrastructuur die bij een kleine stad hoort, inclusief tempels, administratieve gebouwen, pakhuizen, kanalen en wegen. Archeologen hebben veel benaderingen gevolgd om Portus te onderzoeken. “Methodologisch gezien was de strategie om grootschalig, uitgebreid werk te combineren met behulp van elke soort geofysische en topografische techniek, met opgravingen voorbehouden aan relatief geconcentreerde gebieden”, zegt Keay. “Het doel is om te proberen een sleutelgebied in het centrum van de haven te begrijpen, wat een punt zou kunnen zijn om te begrijpen hoe de haven als geheel werkte.” Het huidige archeologische onderzoek biedt een nieuw begrip van hoe de constructie van Portus ervoor zorgde dat Rome Rome werd.

ROME, ITALIË— Gezocht in Rome meldt dat een monumentaal stenen bassin uit de vierde eeuw voor Christus is gevonden in een gebied dat gepland is voor ontwikkeling tussen Rome en Ostia Antica, de oude havenstad van Rome aan de monding van de rivier de Tiber. Het zwembad is bijna 50 meter lang en 12 meter breed. Archeoloog Barbara Rossi zei dat onderzoekers nog niet weten welk doel het complex diende gedurende de acht eeuwen dat het in gebruik was.

Monumentaal zwembadcomplex ontdekt nabij Rome - Archaeology Magazine

Bron
Bron

Lees ook:   Oude Strijdwagens in de rode zee: 'Onweerlegbaar bewijs'

Gerelateerde artikelen

Back to top button