web analytics

Chimpansees gezien die elkaar behandelen met zelfgemaakte medicijnen – Planet of the Ape-dokters?

0dcdcba212948ec085fb3a738b8df945 via Angel-WingsIn het begin van de film ” Planet of the Apes ” wordt de menselijke astronaut George Taylor door gorilla’s in de keel geschoten, maar zijn leven wordt gered door twee chimpansee-artsen: Dr. Zira en Dr. Galen. Die simpele handeling onthult dat de apen de traditionele ‘lijn in het zand’ hebben overschreden die mensen van dieren scheidt – empathie … die ze demonstreren door hun prosociale bezigheden als artsen die vrijwillig de kwalen van anderen van hun soort behandelen. Terwijl apen en apen acties hebben laten zien die lijken op het behandelen van hun eigen wonden of maagaandoeningen, zijn ze nog nooit gezien terwijl ze probeerden anderen te genezen … tot nu toe.

“In 2019 volgde ik een vrouwelijke chimpansee genaamd Suzee, en keek hoe ze de gewonde voet verzorgde van haar tienerzoon Sia. Ik merkte dat ze iets tussen haar lippen leek te hebben dat ze vervolgens op de wond aan Sia’s voet aanbracht. Later die avond bekeek ik mijn video’s opnieuw en zag dat Suzee eerst haar hand uitstak om iets op te vangen dat ze tussen haar lippen stopte en vervolgens rechtstreeks op de open wond aan Sia’s voet.’
In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology beschrijft Alessandra Mascaro, een vrijwilliger bij het Ozouga Chimpanzee Project in Gabon, West-Afrika, het schokkende scenario dat ze zag van een moederchimpansee die een wond aan de voet van haar tienerzoon behandelde met een gekauwd insect. Het is een geluk dat ze het evenement heeft kunnen vastleggen, want haar superieuren hebben deze groep chimpansees al 7 jaar in de gaten gehouden en hadden nog nooit zoiets gezien. In feite heeft niemand dat.

Lees ook:   Baby oosterse quolls geboren in gevangenschap geven hoop op uitsterven omkering

Hoewel ze veel gevallen van zelfmedicatie met gekauwde insecten hadden waargenomen, zegt Simone Pika, een cognitief bioloog aan de universiteit van Osnabrück en de supervisor van Mascaro, dat dit het eerste voorbeeld was van prosociaal gedrag bij chimpansees. Nog schokkender: het was lang niet de enige. Een week nadat Mascaro het had waargenomen, kijkt promovendus Lara Southern toe hoe een volwassen man genaamd Freddy het opnieuw doet. In de loop van 15 maanden waren ze getuige van 22 gebeurtenissen waarbij chimpansees hun eigen wond of een ander individu behandelden met gekauwde insecten. Toen nam Southern een nieuwe wending waar .

“Een volwassen mannetje, Littlegrey, had een diepe open wond op zijn scheenbeen en Carol, een volwassen vrouwtje, die hem had verzorgd, stak plotseling zijn hand uit om een ​​insect te vangen. Wat me het meest opviel was dat ze het aan Littlegrey gaf, hij deed het op zijn wond en vervolgens raakten Carol en twee andere volwassen chimpansees ook de wond aan en verplaatsten het insect erop. De drie niet-verwante chimpansees leken dit gedrag uitsluitend uit te voeren in het voordeel van hun groepslid.”

Heb je hierover gelezen in Silverback’s Anatomy?

Dit was niet alleen behandeling – dit was verpleegkundige zorg, postoperatieve en therapie door een groep chimpansees voor een niet-verwante zieke persoon – het wordt niet prosocialer of empathischer dan dat. Dit soort gedrag is zelden gezien bij niet-mensen en deze groep biedt een permanente operatiekamer voor mensen om medische behandelingen en herstel van chimpansees te observeren. Terwijl de psychologen naar de chimpansees zullen kijken om bij te houden wie de ‘behandelingen’ geeft en krijgt en hoe deze kennis en empathie wordt doorgegeven aan anderen, hopen de biologen de gekauwde insecten te bemonsteren om te bepalen wat hen de genezende kracht geeft die zoveel chimpansees kennen en gebruiken. Ten slotte hopen ze uit te breiden naar andere chimpanseegroepen om te zien of dit gelokaliseerd gedrag is of dat empathie nu aan alle chimpansees kan worden toegeschreven.

Lees ook:   Honden vaccin lepto 4 is niet in orde

Als chimpansees prosociaal zijn, hoe zit het dan met gorilla’s? Apen?

Zijn ze een grens overgestoken naar de Planet of the Apes?

https://mysteriousuniverse.org/2022/02/chimpanzees-seen-treating-each-other-with-homemade-medicine-planet-of-the-ape-doctors/

Gerelateerde artikelen

Back to top button