web analytics

Minischaapjes enorm cute

7254550a27ecca4a2ae7daa429990bdd via Angel-Wings

Ze worden maar 45 cm groot dus als een kleinere hond zeg maar.

Ik wist niet dat ze bestonden maar ivm de Pasen en dus de lente wil ik ze toch even een ereplaatsje geven!
De ouessant schapen

-alsof het croissants zijn.

ef9979c3a64204cd77bc04d9ba34419f via Angel-Wings

Geweldig toch van die minischaapjes in je tuin of op je balkon?
Beeeehhhhh!! 🙂 Nee echt lijkt me geweldig!

58eebb09abddcd3f1b2e843e4456b2b5 via Angel-Wings

Ouessant Schaap

Het eiland Ouessant (of Ouessant in het Engels) ligt 20 kilometer uit de Franse kust in de Zee van Iroise en is het oorspronkelijke thuisland van Ouessant-schapen.

Ouessantschapen zijn de meest primitieve van de inheemse Franse rassen. Eeuwenlang werden ze geïsoleerd grootgebracht op het eiland, waar ze een integraal onderdeel vormden van de zelfvoorzienende gesloten economie en zowel wol als vlees leverden.

c7e23134c1b1f3227d591b74e0c01293 via Angel-Wings

Wat een beauty!

Tegen het einde van de 18e eeuw waren er meer dan 6000 schapen op het eiland Ouessant. Maar economische verbeteringen samen met een beweging in de richting van modernisering aan het begin van de 19e eeuw veranderden de toekomstperspectieven van dit kleine primitieve ras radicaal.

Net voor de Eerste Wereldoorlog was er een poging om de kleine traditionele Ouessant-schapen te kruisen met grotere, productievere schapen van het continent. Als gevolg hiervan zijn er geen traditionele Ouessant-schapen meer op het eiland.

Gelukkig importeerden een aantal rijke families aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kleine aantallen traditionele Ouessant-schapen naar het Franse vasteland om de gronden rond hun landgoederen te laten grazen. Uiteindelijk verzekerde deze schijnbaar onbeduidende gebeurtenis het voortbestaan ​​van het ras.

Tegenwoordig zijn Ouessant-schapen zowel als gezelschapsdier als als ‘milieuvriendelijke grasmaaiers’ gewild. Ze hebben ook een zekere populariteit verworven in verschillende Europese landen: met name België, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

Vandaag zijn we heel blij met een Wovember Words-post van Diane Falck AKA The Spinning Shepherd . Langdurige Wovemberisten zullen Diane herinneren uit het verleden van Wovembers, waarvoor ze vele fantastische artikelen en foto’s van haar Ouessant-schapen heeft geleverd . In dit artikel, waarin ze Frankrijk vertegenwoordigt op onze Europese tour van schapen en wol, vertelt ze ons iets meer over dit prachtige, oude ras.

Ouessant Schaap

Lees ook:   Ratten kunnen lachen als ze worden gekieteld

dbec27bcf51585a04012e8dd34c0e0d3 via Angel-Wings

Het eiland Ouessant (of Ouessant in het Engels) ligt 20 kilometer uit de Franse kust in de Zee van Iroise en is het oorspronkelijke thuisland van Ouessant-schapen.

Ouessantschapen zijn de meest primitieve van de inheemse Franse rassen. Eeuwenlang werden ze geïsoleerd grootgebracht op het eiland, waar ze een integraal onderdeel vormden van de zelfvoorzienende gesloten economie en zowel wol als vlees leverden.

Bruin Ouessant lam. Foto © D. Falck en gebruikt met vriendelijke toestemming

Tegen het einde van de 18e eeuw waren er meer dan 6000 schapen op het eiland Ouessant. Maar economische verbeteringen samen met een beweging in de richting van modernisering aan het begin van de 19e eeuw veranderden de toekomstperspectieven van dit kleine primitieve ras radicaal.

Witte Ouessant ram. Foto © D. Falck en gebruikt met vriendelijke toestemming
Witte Ouessant ram. Foto © D. Falck en gebruikt met vriendelijke toestemming

Net voor de Eerste Wereldoorlog was er een poging om de kleine traditionele Ouessant-schapen te kruisen met grotere, productievere schapen van het continent. Als gevolg hiervan zijn er geen traditionele Ouessant-schapen meer op het eiland.

Ansichtkaart circa. 1906. In de collectie van de auteur.
Ansichtkaart circa. 1906. In de collectie van de auteur.

Gelukkig importeerden een aantal rijke families aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kleine aantallen traditionele Ouessant-schapen naar het Franse vasteland om de gronden rond hun landgoederen te laten grazen. Uiteindelijk verzekerde deze schijnbaar onbeduidende gebeurtenis het voortbestaan ​​van het ras.

Tegenwoordig zijn Ouessant-schapen zowel als gezelschapsdier als als ‘milieuvriendelijke grasmaaiers’ gewild. Ze hebben ook een zekere populariteit verworven in verschillende Europese landen: met name België, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

251f1bd7f9ae3ab60b9282834560f161 via Angel-Wings

Ouessant-schapen, lid van de Noord-Europese kortstaartrassen, zijn verre neven van de Shetland- en IJslandse rassen.

De twee meest onderscheidende kenmerken van Ouessant-schapen zijn hun grootte en hun kleur. Door velen beschouwd als het kleinste schaapras ter wereld, zijn volwassen ooien minder dan 18 46 (46 cm) bij de schouders en rammen zijn minder dan 20 ″ (50 cm). Bovendien zijn Ouessant-schapen verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren: waaronder zwart, wit, bruin en grijs.

Het is waar dat het kleine formaat van Ouessant-schapen bijdraagt ​​aan de karakteristieke charme en aantrekkingskracht van het ras. Hun kleine formaat betekent echter ook dat het ras commercieel niet levensvatbaar is in de moderne wereld van de landbouwproductie. In feite is een van de belangrijkste doelstellingen voor het fokken van Ouessant-schapen tegenwoordig het behoud en behoud van de zeldzame genetische bronnen die in het ras worden aangetroffen.

Lees ook:   Politiehond bijt politie!!!

d5e35326516f4a376910da185eaab7d1 via Angel-Wings

Ondanks hun kleine formaat produceren deze charmante schaapjes een bijzonder mooie en veelzijdige wol. Ouessant-schapen hebben een kenmerkende dubbel gecoate vacht met een gemiddelde vezeldiameter van 25 micron en gemiddeld wegen de vachten ongeveer 750 gram. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat Ouessant-schapen een niet verbeterd ras zijn, wat betekent dat er van het ene schaap naar het andere minder standaardisatie en meer variabiliteit in wolsoort en kwaliteit is dan men normaal zou aantreffen in moderne verbeterde rassen. Voor de handspinner biedt deze variatie een unieke kans: van een kleine kudde Ouessant-schapen is het mogelijk wol te produceren die voor een breed scala aan projecten kan worden gebruikt, variërend van kanten sjaals tot hoeden, vesten en zelfs vloerkleden.

e8eebcb6cf3cde1cd8d292805e23c44c via Angel-Wings

Oh how cute!!!!

Diane Falck, ook bekend als de spinnende herder, is een fervent spinner en breister, en de herder van een kleine kudde van 50 Ouessant-schapen in Normandië (Frankrijk). Ze schrijft een blog op https://spinningshepherd.blogspot.com en je kunt haar vinden op Ravelry als lieudiere . Wovember raadt u ten zeerste aan om haar projectpagina’s te bekijken voor voorbeelden van wat u kunt doen met de vachten van de Ouessant-schapen. Heel erg bedankt voor het vertellen van meer over de geschiedenis van dit speciale ras voor Wovember Words.

Meer info over Franse schapen- en wol:

Wovember raadt aan om voor informatie over andere Franse schapenrassen @spindrift__ op Instagram te volgen, die daar geweldige informatie deelt over wol in Frankrijk. Ook Nicolas Lescureux, die ons vriendelijk zijn foto’s liet gebruiken voor onze post over het Karakachan-schaap in Bulgarije, had het volgende te zeggen:

Als u geïnteresseerd bent in wolprojecten met bepaalde schapenrassen, kan ik ook een project in de Franse Cevennen noemen met een zeldzaam schapenras, het Raïole-ras. Verschillende fokkers besloten de wol van dit ras te rehabiliteren. Hun project is nog maar net begonnen, maar ze hebben een eerste website: raiolaine.org/wakka.php?wiki=RaioLaineProjet (allemaal in het Frans).

http://wovember.com/2016/11/10/the-ouessant-sheep-of-france/

Ik wil ook best wel een croissant schaapje!
Krijg er al honger van! 😛

Wat ga je doen, oh mijn schaapje uitlaten verhaal enzo

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button