web analytics

Waarom hoor je niets meer over de ozonlaag!?

Nu dat vroeg ik me dus ook al af en Jensen ook!
We werden ermee dood gesmeten, in angst en days…
Kapot gemaakt zelfs…oh die ozonlaag!
Weg met deo’s en haarlakjes…
als je die al nodig had hé?
Maar ze maakten ons toen al bang… oh wat als.. en nu weer en weer en weer…

In de jaren ’80 ontdekten wetenschappers dat er een gat in de ozonlaag was boven de Zuidpool. Een aanzienlijke gaslaag die veel van de zonnestraling afbuigt, verdween veel sneller dan iemand had verwacht. Projecties suggereerden dat het tegen 2050 zou instorten, waardoor het aantal huidkankers zou toenemen, gewassen zou worden beschadigd en de mariene voedselketen zou worden vernietigd. De situatie was nijpend. Maar vandaag zijn we op weg naar herstel. Dr. Susan Solomon, naast andere wetenschappers, droegen belangrijke bevindingen bij om te begrijpen wat de ozonlaag aantast en hoe dit aan te pakken. In deze video neemt ze ons mee terug naar haar expeditie naar Antarctica, legt ze uit hoe we dit enorme probleem hebben opgelost en kijkt ze naar onze volgende grote milieu-uitdaging – klimaatverandering – met het ongebreidelde optimisme dat haar ertoe aanzette het ozongat te repareren.

Lees ook:   De EU is een creatie van de VS!

Gerelateerde artikelen

Back to top button