22 oktober 2020

 

Massagraf: Vikingen vermoord in Engeland

Massagraf: Vikingen vermoord in Engeland

Een bouwproject in Londen leverde onvermoede winst op. Wegwerkers vonden bij toeval een massagraf met 51 terechtgestelde jonge mannen bij een kustplaats in Zuid-Engeland. Analyses van de skeletten hebben nu aangetoond dat de doden jonge Vikingen uit Scandinavië waren.

Een archeoloog bestudeert een skelet van dichtbij. De Vikingen waren op wrede wijze onthoofd en een aantal hoofden is verdwenen.

Een archeoloog bestudeert een skelet van dichtbij. De Vikingen waren op wrede wijze onthoofd en een aantal hoofden is verdwenen.

 

Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Londen in 2012 zijn er enorme bouwprojecten gestart in het zuidoosten van Groot-Brittannië. En nog voordat de spelen beginnen, zullen de eerste onofficiële gouden medailles al worden uitgereikt – aan een ploeg wegwerkers, die in juni 2009 een macabere en opzienbare vondst deden in de buurt van de kustplaats Weymouth.

Tijdens de aanleg van een toerit naar het Olympische zeilsportgebied stuitten de graafmachines op een massagraf vol met oude skeletten. De schedels waren van de lichamen gescheiden en netjes opgestapeld langs de ene kant van het graf, waar de restanten van minstens 51 mensen bleken te liggen. Alle doden waren uit de kluiten gewassen mannen: vóór hun brute dood waren ze gezond, lang, sterk – en jong. De jongsten waren nog maar tieners, de meesten twintigers en de oudsten waren begin 30.

Vikingen hebben het koud gehad

Bij koolstofdateringen van de botten bleek dat de mannen zijn gedood tussen de jaren 910 en 1030. Deze periode werd gekenmerkt door vele gevechten tussen de vaste bewoners, Angelsaksen, en de Vikingen, die op veroveringstocht waren. De slachtoffers kwamen dan ook uit Scandinavië, blijkt uit gebitsanalyses.

Lees ook:   Interessante feiten over genetica, zoon erft iq grootvader en moeder

Wetenschappers hebben de isotopensamenstelling van het tandglazuur en tandbeen onderzocht en concluderen dat de mannen uit een gebied kwamen met een aanzienlijk kouder klimaat dan het Engelse, en dat ze waren opgegroeid met eiwitrijk voedsel. Op grond van deze en andere gegevens hebben deskundigen berekend dat de doden uit verschillende gebieden in Scandinavië kwamen. Eén man kwam pas echt van ver, want de gebitsanalyse wees uit dat hij ten noorden van de poolcirkel was opgegroeid.

Gerelateerde berichten