21 april 2021

 

OPGEPAST: Oplichters nu ook op Whatsapp actief

OPGEPAST: Oplichters nu ook op Whatsapp actief
29 oktober 2015

Regelmatig waarschuwen we voor berichten van ‘bekenden’ die via de mail, een sms of social media om hulp vragen. Maar nu blijkt dat oplichters een nieuw speelterrein hebben ontdekt: WhatsApp.

App’je
Sinds enkele weken krijgt de Fraudehelpdesk meldingen binnen over app’jes waarin een oplichter zich voordoet als een bekende. Eerst stuurt hij een berichtje waarin staat dat hij een nieuw nummer heeft. Volgens Heeze24.nl wordt er zelfs een foto meegestuurd van de bekende die ook in de contactenlijst staat. De oplichter is er dus met een andere identiteit vandoor gegaan. Dit wordt ook wel identiteitsfraude genoemd.

Geld overmaken
Al snel volgt de vraag of u geld over kan maken. Uw ‘vriend’ lukt dit niet en belooft het geld snel terug te storten. Zo vertelt een melder dat een kennis van hem eerst een app’je kreeg met de vraag hoe het met hem ging.

“Vervolgens werd gevraagd of hij een belangrijke rekening kon betalen. Er zou een storing zijn bij ‘mijn’ bank. Als alles weer werkte, zou ‘ik’ hem weer terugbetalen. Toen mijn kennis vroeg met wie hij aan het chatten was, werd mijn naam genoemd. Uiteindelijk stuurde hij mij een bericht met de vraag of ik in de problemen zat. Zo kwamen we erachter.”

Facebook
Het lijkt erop dat de oplichters foto’s en informatie van Facebook halen. Zo liet een van de melders weten dat er zelfs een naam van een familielid werd genoemd. “Het leek echt door de foto’s en al die herkenbare dingen. Ik hield vol dat ze moest bellen en toen werd de toon onaardiger. Het bleek dan ook niet een vriendin te zijn. Ze hebben haar naam en foto’s van Facebook gebruikt om mij op te lichten!”

Lees ook:   Free Book Café

06 84 34 52 67
Diverse melders geven aan dat het bericht afkomstig is van het nummer 06 84 34 52 67. Krijgt u dus een app van dit nummer en vraagt een vriend u geld over te maken? Bel uw kennis op zodat u zeker weet dat u met uw vriend aan het chatten bent en niet met een oplichter!

https://112vandaag.nl/2015/10/opgepast-oplichters-nu-ook-op-whatsapp-actief/

Gerelateerde berichten