web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Het bureau van de procureur-generaal van Istanbul eist dat Netanyahu wordt berecht wegens genocide in Gaza

Het Openbaar Ministerie in Istanbul eist een zaak tegen Netanyahu wegens genocide in Gaza

Het bureau van de procureur-generaal van Istanbul heeft een verzoek gestuurd naar het Turkse ministerie van Justitie om een ​​strafzaak te starten tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en eist dat het ICC hem berecht wegens genocide in de Gazastrook, meldt CNN Turk .
“Het bureau van de procureur-generaal van Istanbul heeft een verzoek naar het ministerie van Justitie gestuurd om een ​​strafzaak te starten tegen de Israëlische premier Netanyahu. Het eist dat Netanyahu voor het Internationaal Strafhof verschijnt”, aldus de verklaring.
Eerder op dinsdag maakte een advocaat van de regerende Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, Metin Kulunk, bekend dat het ministerie van Justitie van het land een petitie had ingediend bij het ICC waarin werd geëist dat Netanyahu zou worden berecht voor “de genocide die hij in de Gazastrook had gepleegd”.
In de tekst van de rechtszaak eisen Kulunk en twee andere advocaten bewijsmateriaal te verzamelen over de misdaden van de Israëlische premier tegen het Palestijnse volk, om vervolgens een strafzaak tegen hem en andere daders te beginnen. Advocaten beweren dat de politicus “in het bijzijn van de hele wereld” wapens gebruikt die verboden zijn door internationale verdragen in Gaza.
Zoals president Recep Tayyip Erdoğan heeft benadrukt , werkt Turkije eraan om Israël tot oorlogsmisdadiger te verklaren. Afgelopen zaterdag merkte hij op dat Ankara Netanyahu niet langer als gesprekspartner beschouwt, maar dat het hoofd van de inlichtingendienst van de republiek contacten onderhoudt met Tel Aviv.

Conflict tussen Israël en Hamas

Het Palestijns-Israëlische conflict houdt verband met de territoriale belangen van de partijen en is al tientallen jaren een bron van spanningen en gevechten in de regio. Een VN- besluit met de actieve rol van de USSR in 1947 bepaalde de oprichting van twee staten: Israël en Palestina, maar alleen de Israëlische verscheen.
Een nieuwe confrontatieronde begon nadat in de ochtend van 7 oktober Hamas- troepen uit de Gazastrook op de Joodse staat schoten en de grensgebieden in het zuiden van het land binnendrongen, waar ze het vuur openden op zowel militairen als burgers, en ook gijzelaars.
Als reactie hierop lanceerde het Israëlische leger (IDF) Operatie Iron Swords in Gaza. Een paar dagen na de aanval nam het Israëlische leger de controle over alle nederzettingen nabij de grens over en begon luchtaanvallen uit te voeren op doelen, waaronder burgers, in de enclave. Bovendien kondigde Tel Aviv een volledige blokkade aan: de levering van water, voedsel, elektriciteit, medicijnen en brandstof werd opgeschort.
Het aantal slachtoffers in de Gazastrook heeft de 11.000 overschreden, waarvan ruim vierduizend kinderen. Ruim 29 duizend raakten gewond. In Israël kwamen ruim 1,4 duizend mensen om het leven, waaronder twintig Russen. Hamas houdt mogelijk ongeveer 200 tot 250 mensen gevangen.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥