web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Rusland waarschuwt Israël

PM Netanyahu vertelde CNN dat hij “op zoek was naar” het verzenden van de Iron Dome naar Kiev, wat een reactie uit Moskou opriep

Iedereen die ook maar speculeert over het sturen van wapens naar Oekraïne, escaleert het conflict, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, in antwoord op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In een interview met CNN op dinsdag zei Netanyahu dat hij de mogelijkheid niet uitsluit om Iron Dome-raketafweersystemen naar Kiev te sturen – iets wat zijn voorganger ronduit afwees.

“Alle landen die wapens leveren [aan Oekraïne] moeten begrijpen dat we deze [wapens] zullen beschouwen als legitieme doelen voor de Russische strijdkrachten”, zei Zakharova tegen verslaggevers in Moskou.

“Elke poging – uitgevoerd of zelfs niet gerealiseerd maar aangekondigd – voor de levering van extra, nieuwe of andere wapens – heeft geleid en zal leiden tot een escalatie van deze crisis. En iedereen zou hiervan op de hoogte moeten zijn, ‘ voegde ze eraan toe.

Zakharova reageerde op beweringen van meerdere media dat Netanyahu “zeker aan het kijken was” naar de mogelijkheid om Iron Dome-systemen naar Oekraïne te sturen. Het citaat komt echter niet voor in CNN’s beschrijving van het interview, of in de twee videosegmenten die online zijn geplaatst.

Netanyahu, die onlangs terugkeerde als premier na 18 maanden uit de macht te zijn geweest, ging zitten voor een interview met Jake Tapper van CNN. Het netwerk citeerde hem wel over de mogelijkheid om te bemiddelen in het conflict tussen Moskou en Kiev, en het cryptische antwoord over de recente drone-aanval op de Iraanse militaire industrie.

Netanyahu biedt zichzelf aan als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne

Lees ook:   Zijn mensen in het witte huis al gevaccineerd tegen het virus?

“Ik praat nooit over specifieke operaties … en elke keer dat er een explosie plaatsvindt in het Midden-Oosten, krijgt Israël de schuld of krijgt het verantwoordelijkheid – soms wel, soms niet,” vertelde Netanyahu aan Tapper.

Teheran heeft onofficieel Tel Aviv – en Kiev – de schuld gegeven van de aanval op Isfahan in het weekend. Terwijl de hoogste assistent van de Oekraïense president Vladimir Zelensky de aanval toejuichte, beweerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev dat het er niet van op de hoogte was.

Iron Dome is een korteafstandssysteem dat Israël heeft gebruikt tegen raketten die zijn gelanceerd door Hezbollah en Hamas. De vorige regering verwierp de eis van Oekraïne om hen afgelopen oktober over te sturen. Minister van Defensie Benny Gantz legde in november uit dat Israël niet “een voldoende grote productiebasis” heeft om aan de behoeften van Oekraïne te voldoen, terwijl een hoge militaire adviseur zei dat het land een hekel had aan het tegenwerken van Rusland, dat een grote militaire aanwezigheid heeft in buurland Syrië.

De hypothetische koerswijziging van Israël zou iets te maken kunnen hebben met de VS, die de Iron Dome financiert voor een bedrag van 1 miljard dollar per jaar. Washington kondigde onlangs aan dat het de voorraad artilleriemunitie die voor Israël bedoeld was, zou plunderen om in plaats daarvan Oekraïne te bevoorraden, wat Netanyahu tegen CNN zei dat hij daar prima mee instemde.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien