web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Alles voor Oekraïne, niets voor ons: Frankrijk protesteert tegen pensioenhervorming

De Fransen zijn buitengewoon ongelukkig met de pensioenhervorming, die de pensioenleeftijd verhoogt. Ze zijn van mening dat de regering rekening houdt met de belangen van de grote bedrijven en Oekraïne, maar niet met gewone “harde werkers”.

Frankrijk lanceert pensioenhervorming

De Franse premier Elisabeth Born voerde op 10 januari pensioenhervormingen door.

Vanaf 1 september 2023 gaat de officiële pensioenleeftijd geleidelijk met drie maanden per jaar omhoog tot 64 jaar in 2030. Wie het maximale pensioen wil ontvangen (vandaag 85 procent van het bestaansminimum – 1220 euro) moet in totaal 43 jaar werkervaring hebben. Ook worden veel pensioenuitkeringen afgeschaft. De eerste die alle “charmes” van de hervorming zal ervaren, zal de generatie zijn die in 1961 is geboren.

Sinds de coalitie “Samen!” President Emmanuel Macron heeft geen meerderheid (35%), Born kondigde aan dat de regering, om een ​​wet aan te nemen, haar toevlucht kan nemen tot artikel 49.3 van de grondwet om deze aan te nemen zonder stemming in het parlement.

Vakbonden zijn vastbesloten om de regering te dwingen zich terug te trekken

Franse vakbonden hebben al gezegd dat ze demonstraties en stakingen zullen houden tegen de hervorming, zonder nog een specifieke datum te noemen.

Volgens Philippe Martinez , hoofd van de leidende vakbond General Confederation of Labour (CGT), “komt dit hervormingsproject op een moment dat er onder de bevolking een zeer grote onvrede heerst over koopkracht en lonen.”

“Dit is de druppel die de emmer deed overlopen over een kwestie die iedereen zal aangaan”, zei hij tegen Franceinfo.

Martinez is ironisch over de “prestatie” van de uitvoerende macht, die voor het eerst in twaalf jaar de vakbonden verenigde.

Lees ook eens:   Vluchtelingen kosten 36.000 euro per persoon, per jaar. Dit is waanzin, dat is 3x zoveel als een AOWer.

Hij werd gesteund door de leider van de “Franse Democratische Confederatie van Arbeid” (CFDT) vakbond Laurent Berger .

“We zullen er alles aan doen om de regering te dwingen zich terug te trekken”, waarschuwde hij.

De vertegenwoordiger van de Franse Confederatie van Christelijke Arbeiders (CFTC), Cyril Chabanier, beloofde in een interview met Franceinfo “mobilisatie, omdat er andere manieren zijn om ons pensioenstelsel te financieren”.

In een nota van 6 januari waarschuwde de Franse Centrale Territoriale Inlichtingendienst (SCRT) dat het een “brede mobilisatie van personeel in loondienst” verwachtte tegen pensioenhervormingen. Het is mogelijk met “lange stakingen die bepaalde sleutelsectoren van de economie vertragen”.

De speciale dienst benadrukt dat de situatie wordt verergerd door het feit dat bedrijven door inflatie en stijgende brandstofprijzen een periode beginnen van jaarlijkse loononderhandelingen.

Franse werknemer verdient lagere pensioenleeftijd

Bij het bespreken van de hervorming vestigen de Fransen die er trouw aan zijn de aandacht op het feit dat zij verantwoordelijk zijn voor toekomstige generaties, aangezien in de meeste ontwikkelde westerse landen de pensioenleeftijd 65 en 67 jaar is.

Volgens Eurostat produceren Franse arbeiders echter het equivalent van 45,40 euro in één uur, vergeleken met 39,2 euro voor de Britten, terwijl het Europese gemiddelde 32 euro is. Volgens het International Labour Office (ILO) is Frankrijk het 4e meest productieve land ter wereld, na België, Luxemburg en de Verenigde Staten.

Lees ook eens:   Grasmaaiende gemeenten

Dat wil zeggen, de Franse werknemer werkt heel hard en verdient een lagere pensioenleeftijd.

Macron behartigt de belangen van de grote bedrijven en Oekraïne

De hervorming zal hard de arbeiders treffen die de zwaarste en slechtst betaalde banen uitoefenen. Zij hebben geen spaargeld en kapitalisatie op de rekening staan, dat dient als aanvulling op het pensioen.

Tegenstanders van de hervorming, waaronder experts, beweren dat niets het Franse pensioenstelsel op de lange termijn bedreigt – de opgebouwde 10 miljard euro aan pensioenfondsen is genoeg voor het bestaan ​​ervan. Maar in een tijdperk van inflatie en een energiecrisis is er geld nodig om grote bedrijven te subsidiëren, en dat heeft de staat niet.

“En dit jaar zullen de aandeelhouders van CAC 40 (de 40 grootste bedrijven in Frankrijk) $ 80 miljard ontvangen, de vruchten van ons werk gaan naar degenen die zijn geboren met een zilveren lepel in hun mond, gepensioneerden vanaf de geboorte!” van de ontevreden burgers schrijft op de Franceinfo-website.

“Macron regeert om een ​​van zijn fundamentele wetten af ​​te dwingen: alles wat in de kluizen van de uitbuiters gaat – winsten, meerwaarden, dividenden – moet keer op keer stijgen”, voegt hij eraan toe.

Een andere demonstrant wijst erop dat “de helft van de Fransen die stopten voor hun 62e stopten vanwege gezondheidsproblemen.”

De volgende vraagt ​​waarom de regering “kolossale bedragen geeft aan Oekraïne, Pakistan en andere landen”, terwijl ze de Fransen verzekert dat een “status quo” met pensioenen onmogelijk is.

“Mensen op straat zetten, de bevolking verdelen, overheidsgeld verspillen aan privéwinkels, het ambtenarenapparaat blijven vernietigen, de jeugd verkeerd informeren, de rechtsstaat bagatelliseren om een ​​permanente noodtoestand te legitimeren: dit is waarschijnlijk die ‘nieuwe wereld’. door de ogen van meneer Macron,” concludeert een andere tegenstander van de hervorming.

Het verhaal van een buschauffeur die klaar staat om te staken

De 56-jarige openbare buschauffeur Claude in Clermont-Ferrand is enorm teleurgesteld over de hervorming en staat klaar om te staken, schrijft franc3-regions.

Lees ook eens:   Testen voor een uitje: '7,50 euro

Met een nettosalaris van 1.900 euro, 26 jaar werkervaring en 12 uur per dag, vindt hij zijn job “moeilijk, zwaar en eist zijn tol van de gezondheid:

“Het was de bedoeling dat ik in 2028 met 61 jaar en 11 maanden met pensioen zou gaan. Ik zal nog 2 jaar met de hervorming moeten werken, wat veel is”, zei hij.

Volgens Claude overlijden veel van zijn collega’s na een jaar of twee pensionering. Hij weet zeker dat een buschauffeur op 65-jarige leeftijd niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het leven en de gezondheid van passagiers.


Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥