web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Pogingen van de VS om de wereldgemeenschap te dwingen haar standpunt over Oekraïne te steunen, zijn mislukt

Het grootste deel van de wereld is er niet in geïnteresseerd om meegezogen te worden in de strijd tussen Rusland en het Westen

Ben er geweest, gedaan. Dit is niet de Koude Oorlog, en Rusland is niet de Sovjet-Unie. Een van de tekenen van de veranderingen die vandaag plaatsvinden, is niet de verdeling van de wereld in tegengestelde kampen, maar eerder de aanpassing aan veranderende omstandigheden als gevolg van een groot machtsconflict.

Dit zou zeer waarschijnlijk een signaal kunnen zijn dat we in de toekomst geen herstel zullen zien van de bipolaire internationale orde die bestond van 1945 tot 1990.

Het standpunt dat het grootste deel van de wereld inneemt ten aanzien van het conflict tussen Rusland en het Westen laat zien dat de mensheid nu veel meer verenigd is en in staat zich aan te passen, zelfs aan grote uitdagingen die misschien nog niet zo lang geleden waren voorzien. Het logenstraft het idee dat de Amerikaanse centrale positie in wereldaangelegenheden elke kwestie met betrekking tot Washington tot de belangrijkste ter wereld maakt en in staat is een wereldwijde splitsing te veroorzaken.

Zelensky geeft toe dat Oekraïne afhankelijk is van de VS

Dat betekent niet dat Rusland moet denken dat het, door aan de goede kant van de geschiedenis te staan, automatisch de steun van de meerderheid van de staten zal krijgen. Dit is iets waar nog voor moet worden gevochten.

Het zou roekeloos zijn om aan te nemen dat de weigering van de meerderheid van de wereldnaties, die 85% van de wereldbevolking vertegenwoordigen, om deel te nemen aan de economische oorlog van het Westen tegen Rusland, steun betekent voor het gedrag van Moskou.

Zes maanden na de start van de militaire operatie in Oekraïne blijkt uit de dynamiek van de internationale houding ten opzichte van het politiek-militaire conflict en de deelnemers dat de meeste landen graag afstand nemen.

De uitzondering hier is China, wiens beleid steeds pro-Russischer wordt en, terwijl zijn eigen problemen met de VS escaleren, blijft het de echte diepte van wederzijds vertrouwen tussen Moskou en Peking tonen.

Lees ook eens:  42.000 meldingen reacties en 1223 sterfgevallen eerste Pfizer vaccins

Deze relatie is echter afgeleid van de ontwikkeling van de twee landen in de afgelopen 20 jaar en de objectieve convergentie van hun benaderingen van grote systeemproblemen – dwz het is niet gekoppeld aan de onmiddellijke crisis in Europa.

Het is natuurlijk te vroeg om te zeggen hoe de internationale orde er in de toekomst uit zal zien, nadat het Westen gedwongen is zijn historische nederlaag toe te geven in de strijd om de mondiale dominantie te behouden. Het zal geleidelijk vorm krijgen naarmate de leidende mogendheden, vaak op zeer gevaarlijke manieren, de grenzen van hun machtscapaciteiten en de grenzen van het toelaatbare bepalen.

Dit proces, gezien de irrationaliteit van een grote algemene oorlog en de omvang van langdurige problemen, zal waarschijnlijk veel langer duren dan eerdere episodes van radicale verandering in de internationale orde. We zijn nu getuige van een van de eerste fasen van een duurzame wereldwijde politieke herschikking. We hebben het in feite over het einde van een periode die enkele honderden jaren heeft geduurd.

Maar zelfs in dit stadium kunnen we al enkele tekenen zien van het gedrag van machten die systemische factoren zullen zijn in de ontwikkeling van de internationale politiek. Het is daarom belangrijk dat een teken van de veranderingen die plaatsvinden niet de verdeling van de wereld in tegengestelde kampen is, maar in plaats daarvan – voor het grootste deel – aanpassing aan de veranderende omstandigheden als gevolg van het conflict.

Dit zou zeer waarschijnlijk een signaal kunnen zijn dat we niet het risico lopen het bipolaire systeem te herstellen dat de internationale orde van de Koude Oorlog kenmerkte. En we kunnen een aanvullend argument aanvoeren dat de regels en gedragsnormen van die tijd alleen als les kunnen dienen voor ons buitenlands beleid in de moderne tijd.

Het vlaggenschip van een dergelijke aanpassing is natuurlijk India, een van de grootste staten in termen van bevolking, dat zeer serieuze ambities heeft wat betreft zijn rol in de wereld. Tot dusver heeft het niet de economische, militaire of menselijke ontwikkeling bereikt die het tot een echte grote mogendheid zou maken. Maar tegelijkertijd is India de leider van een meerderheid die niet van plan is zich in tegengestelde kampen te laten verdelen of een grondstofbasis te worden voor een rivaal als Amerika, Rusland of China. New Delhi heeft consequent een zakelijke relatie met Moskou onderhouden en is de afgelopen maanden een van Ruslands grootste buitenlandse handelspartners geworden.

Lees ook eens:  Twee bejaarden en zelfmoord

Indiase functionarissen benadrukken voortdurend dat hun wereldbeeld niet anti-Russisch is en dat de terughoudendheid op sommige gebieden met betrekking tot samenwerking met Rusland alleen te maken heeft met een gegronde angst dat binnenlandse zakelijke zorgen worden blootgesteld aan Amerikaanse represailles.

India wordt door de meeste ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika als rolmodel gezien. We zien met name dat, zes maanden nadat de crisis tussen Rusland en het Westen omsloeg in een politiek-militaire botsing, het aantal landen dat bereid is de VS zelfs mondeling te steunen in haar strijd tegen Moskou meer dan gehalveerd is.

Zo werd vorige week de aandacht van waarnemers gevestigd op een poging om de steun van VN-landen te verzamelen rond een nieuwe verklaring waarin Ruslands beleid inzake de kwestie Oekraïne wordt veroordeeld. Terwijl meer dan 140 landen een gelijkaardige resolutie steunden tijdens de Algemene Vergadering van de VN in maart, volgden er dit keer slechts 58.

In totaal 30 daarvan zijn formele leden van het door de VS geleide militaire blok van de NAVO en nog een aantal zijn door bilaterale defensieverdragen aan Washington gebonden.

Zo heeft meer dan twee derde van de gehele internationale gemeenschap vermeden hun standpunt over Europese aangelegenheden uiteen te zetten. Dit is natuurlijk deels een gevolg van Russische en Chinese diplomatie, die er voortdurend op wijzen dat de echte oorzaak van de oorlog in Europa het Amerikaanse beleid is.

Maar deze dynamiek laat in de eerste plaats zien dat ontwikkelingslanden begrijpen dat er voor hen mogelijkheden zijn om een ​​dergelijke keuze niet te maken. In plaats daarvan is een strategie van afstand tot het conflict rationeler en gerechtvaardigder in de huidige context. En terwijl de zaken in Europa voortslepen en de kenmerken krijgen van een permanent conflict tussen Rusland en het Westen, met wisselende spanningen, zal het grootste deel van de wereld zich in toenemende mate aanpassen aan het leven in deze omstandigheden.

Lees ook eens:  Stomdronken Juncker

Voor de VS zelf heeft de vermindering van hun vermogen om hun wil op te leggen geleid tot een strategie van intimidatie en druk op onafhankelijke spelers in de internationale gemeenschap.

Dit beleid zal echter ook niet succesvol zijn. Hoewel Washington een enorme repressieve machine tot zijn beschikking heeft, zou het volledig ondoeltreffend zijn als het al zijn internationale activiteiten zou omzetten in het afdwingen van ‘sancties’ .

Dat gezegd hebbende, kunnen we een dergelijk scenario zeker niet uitsluiten. Als gevolg hiervan zullen steeds meer landen samenwerken met zowel Rusland als het Westen, en het tempo van deze samenwerking zal afhangen van de mogelijkheid om iets van deze twee tegenstanders te krijgen.

Op zijn beurt zal het conflict in Europa steeds meer gelokaliseerd worden en alleen van direct belang voor de belangrijkste deelnemers. Wat de rest van de wereld doet, is proberen niet mee te doen.

Voor Rusland betekent dit dat het open moet blijven en in staat moet zijn om ontwikkelingslanden te bieden wat ze nodig hebben – op het gebied van energie, goederen, wetenschap of onderwijs. Maar het is absoluut niet nodig om iemand in de strijd voor Russische belangen en waarden te lokken – precies wat de meeste mensen in de wereld willen vermijden.

We kunnen dus relatief kalm zijn – de verdeling van de wereld in tegengestelde kampen, wat een integrale voorwaarde is voor het uitbreken van een grotere oorlog, zal worden vermeden.

Bronno

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥