web analytics

Wetenschappers geloven dat het universum bewustzijn heeft

De mens en sommige diersoorten hebben wat algemeen wordt beschouwd als bewustzijn. Sommige onderzoekers geloven dat het wordt gevormd door hersenneuronen, anderen dat bewustzijn ‘van buitenaf komt’. De nieuwste versie wordt gevolgd door verschillende religies en spirituele leringen.

Wetenschappers geloven dat het universum bewustzijn heeft
Ten slotte zijn sommige experts geneigd te geloven dat ons hele universum één continu bewustzijn is. Dit concept wordt “panpsychisme” genoemd. En in principe kan het worden bewezen …

De kwantumaard van bewustzijn
Wijlen natuurkundige en filosoof John Archibald Wheeler kwam tot de conclusie dat, op het niveau van de kwantummechanica, deeltjes geen definitieve vorm of precieze positie hebben totdat ze zich in het gezichtsveld van een waarnemer bevinden, of totdat ze worden gemeten. De wetenschapper noemde dit het “antropische principe”. Bovendien voerde hij aan dat elk deeltje materie een deeltje bewustzijn bevat.

Soortgelijke hypothesen zijn door andere onderzoekers naar voren gebracht. De Britse natuurkundige Roger Penrose suggereerde bijvoorbeeld in de jaren tachtig dat bewustzijn op kwantumniveau bestaat en zich in de synapsen van de hersenen bevindt. Dat wil zeggen, het verschijnt eerst ergens in het heelal in de vorm van kwantumdeeltjes en vult dan onze hersenen.

“De wetten van de fysica creëren complexe systemen, en deze complexe systemen leiden tot bewustzijn, wat vervolgens aanleiding geeft tot wiskunde die de basiswetten van de fysica beknopt en inspirerend kan coderen,” zei Sir Penrose.

Een collega van Wheeler en Penrose, theoretisch fysicus Bernard Haisch, stelde in 2006 voor dat bewustzijn kan worden gegenereerd en overgedragen door het kwantumvacuüm of lege ruimte. In principe, zo verklaarde hij, kan bewustzijn worden opgewekt door elk systeem dat in staat is een bepaalde hoeveelheid energie te reproduceren.

Lees ook:   Masaru Emoto Water Experiment - Water Consciousness

Als je een beroep doet op logica om te helpen, dan is bewijs hier niet nodig. Het is onmogelijk om te argumenteren met het feit dat ons universum behoorlijk geordend is. Geen enkel complex systeem, zoals sterrenstelsels, dierlijk of plantaardig leven, zou niet kunnen worden gecreëerd zonder de deelname van een redelijk begin. Als het universum willekeurig zou evolueren, zou er chaos heersen en zou de mensheid nauwelijks geboren worden.

Laten we het bewustzijn meten?
Op zijn beurt ontwikkelde de neuroloog en psychiater Giulio Tononi van de Universiteit van Wisconsin-Madison (VS) een concept dat integrale informatietheorie wordt genoemd. Volgens het, is de bron van universeel bewustzijn een specifiek object, we hebben het alleen nog niet ontdekt.

Daarbij, zegt dr. Tononi, kan het bewustzijnsniveau worden gemeten. Hij biedt maateenheden genaamd “phi”. Deze parameters bepalen hoe sterk een denkend wezen in staat is zichzelf en de wereld eromheen te beheersen, want zonder bewustzijn is het simpelweg onmogelijk.

Bewustzijn en intelligentie zijn totaal verschillende dingen, stelt Tononi. Computers zijn bijvoorbeeld in staat om veel problemen met succes op te lossen, maar hebben, in tegenstelling tot mensen, geen eigen wil.

Eén brein is goed, twee is beter
Neuroloog Christoph Koch van het Allen Institute for Brain Science in Seattle wijst erop dat biologische objecten bewust zijn omdat ze hun gedrag kunnen veranderen als de situatie verandert.

Wat het ‘universele’ bewustzijn betreft, is Koch van plan in de nabije toekomst een reeks experimenten uit te voeren op de fysieke verbinding van de hersenen van twee dieren (terwijl we het over muizen hebben). Als de knaagdieren er daarna in slagen om collectief te denken, dan kunnen we praten over de “inclusiviteit” van het bewustzijn.

Lees ook:   Wetenschappers: bier kan kanker helpen genezen

 

Het universum zal worden gedood door de “Big Rip”

Bronni

Gerelateerde artikelen

Back to top button