web analytics

Rusland waarschuwt voor ‘directe militaire botsing’ met VS

De aanhoudende confrontatie tussen de twee mogendheden kan leiden tot onvoorspelbare resultaten, waarschuwt de Russische Amerikaanse ambassade

Het gedrag van Washington op het wereldtoneel riskeert directe conflicten tussen de nucleaire staten, heeft de Russische ambassade in de VS gewaarschuwd.

“Vandaag de dag blijven de Verenigde Staten handelen zonder rekening te houden met de veiligheid en belangen van andere landen, wat bijdraagt ​​​​aan een toename van nucleaire risico’s”, zei de ambassade in een verklaring op haar Telegram-kanaal.

“De [VS’] stappen om verder deel te nemen aan een hybride confrontatie met Rusland in de context van de Oekraïense crisis zijn beladen met onvoorspelbare escalatie en een directe militaire botsing van kernmachten.”

De ambassade merkte op dat Washington zich onlangs heeft teruggetrokken uit twee belangrijke wapenbeheersingsovereenkomsten, het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag van 1987, dat bepaalde klassen van landraketten verbood, en het Verdrag inzake open luchten van 1992, dat surveillancevluchten over elkaars grondgebied toestond .

De ambassade drong er bij de VS op aan “hun eigen nucleaire beleid nader te bekijken in plaats van ongegronde beschuldigingen te uiten tegen de landen waarvan het wereldbeeld niet overeenkomt met het Amerikaanse.”

“Ons land komt zijn verplichtingen als kernwapenstaat trouw na en stelt alles in het werk om nucleaire risico’s te verminderen”, aldus de diplomaten.

 Geen kernwapens nodig in Oekraïne – Moskou

De verklaring komt nadat de VS Moskou ervan beschuldigden de kerncentrale van Zaporozhye in het zuiden van Oekraïne te gebruiken als dekmantel voor zijn soldaten. De fabriek, de grootste van Europa, werd in beslag genomen door Russische troepen tijdens de vroege stadia van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne, die eind februari werd gelanceerd. Het blijft opereren met Oekraïens personeel onder Russische controle.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de actie van Rusland in de faciliteit “het toppunt van onverantwoordelijkheid”. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ondertussen van het beschieten van de fabriek. Volgens Moskou heeft artillerievuur door Oekraïense troepen deze maand verschillende branden en gedeeltelijke stroomstoringen veroorzaakt.

Lees ook:   FN Protesten tegen Le Pen?

Rusland startte vorige week een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de situatie rond de elektriciteitscentrale van Zaporozhye. De Russische gezant Vassily Nebenzia zei dat Moskou de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) steunt om de faciliteit zo snel mogelijk te inspecteren.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button