web analytics
11:11 Dubbele getallen

Michail Gorbatsjov overleden

0bd908832a3b1e02d54a5547e1f53497 AnGel-WinGs.nl

 De eerste president van de USSR, Michail Gorbatsjov, stierf op 92-jarige leeftijd, meldde het Centraal Klinisch Ziekenhuis.

“Michail Sergejevitsj Gorbatsjov stierf vanavond na een ernstige en langdurige ziekte”, meldde het Centraal Klinisch Ziekenhuis.”

Gorbatsjov werd geboren op 2 maart 1931 in het dorp Privolnoye, Stavropol Territory. In 1955 studeerde hij af aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Moskouse Staatsuniversiteit, vernoemd naar M.V. Lomonosov, in 1967 – de correspondentieafdeling van het Stavropol Agricultural Institute. Na zijn afstuderen aan de universiteit werd hij door distributie toegewezen aan het regionale parket van Stavropol, waarna het toekomstige staatshoofd zich bezighield met partijwerk.

In 1985, tijdens een buitengewoon plenum van het Centraal Comité van de CPSU, werd Gorbatsjov verkozen tot secretaris-generaal, vanaf 1 oktober 1988 bekleedde hij ook de functie van voorzitter van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR, waardoor hij de hoogste posities combineerde van de staat en de partij.

Perestrojka en “Nieuw denken”

Tegelijkertijd kondigde Gorbatsjov een hervormingsprogramma aan, dat later perestrojka werd genoemd. De Sovjet-Unie voerde een beleid van glasnost, wat resulteerde in de afschaffing van de staatscensuur in 1990. Ze legaliseerden particulier ondernemerschap, uitgeroepen tot “Nieuw Denken” in het buitenlands beleid.
Tijdgenoten beoordelen de gevolgen van de hervormingen die hij heeft doorgevoerd dubbelzinnig: volgens velen waren het deze veranderingen die de aanzet vormden voor het begin van de ineenstorting van de USSR. Tegen het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig verhevigde de crisis als gevolg van inconsistentie en inconsistentie in de uitvoering van de perestrojka in alle geledingen van de samenleving.

Parade van soevereiniteiten

In 1990, op een buitengewoon derde congres van Volksafgevaardigden van de USSR, werd Gorbatsjov verkozen tot de eerste en laatste president van de Sovjet-Unie. Ondanks het feit dat in 1990 een referendum over het behoud van de USSR als een enkele staat in het land werd gehouden en de meerderheid van de bevolking voor het behoud van de Sovjet-Unie stemde, begon een “parade van soevereiniteiten” – de Opperste Sovjets van de republieken van de Unie namen de een na de ander beslissingen over het soevereine recht op zelfbeschikking, wat inhield dat ze de USSR moesten verlaten.
4986006a9c1d514d1ebfe6b7736059a1 AnGel-WinGs.nl
In april 1991 ondertekende Gorbatsjov overeenkomsten met de leiders van tien vakbondsrepublieken over de gezamenlijke voorbereiding van een ontwerp van een nieuw Unieverdrag bedoeld om de Sovjet-Unie te behouden, waarvan de ondertekening was gepland voor 20 augustus. Op 19 augustus 1991 kondigden Gorbatsjovs naaste medewerkers, waaronder ministers van “macht”, de oprichting aan van het Staatscomité voor de Noodtoestand ( GKChP ). Ze eisten dat de president, die op vakantie was op de Krim, de noodtoestand in het land zou invoeren of de macht tijdelijk zou overdragen aan vice-president Gennady Yanaev.
Na de mislukte couppoging op 21 augustus 1991 keerde Gorbatsjov terug naar het presidentschap, maar zijn positie was aanzienlijk verzwakt. Drie dagen later kondigde hij het aftreden van de secretaris-generaal van het Centraal Comité en de terugtrekking uit de CPSU aan.
Op 25 december, na de ondertekening van de Belovezhskaya-akkoorden over de liquidatie van de USSR, kondigde Gorbatsjov de beëindiging van zijn activiteiten als president aan. Na zijn pensionering gaf hij lezingen, interviews, richtte hij de International Foundation for Socio-Economic and Political Science Research op.
Kaars GIF - Kaars GIF's
Lees ook:   Britse overheid geeft toe dat Mexicaanse griepvaccin hersenschade veroorzaakt
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button