...
Politiek-Elite

Gascrisis in Europa

De gasprijzen in Europa blijven records breken. De aandelenkoersen van Gazprom bereiken ook records, wat helemaal niet verwonderlijk is. Maar de huidige situatie zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor zowel Gazprom als Rusland als geheel.

Gascrisis in Europa: hoe het Rusland kan treffen
Laten we u eraan herinneren dat veel Europese politici en journalisten benadrukken dat de huidige problemen van Europa met gasprijzen verband houden met de positie van Rusland. Ons land zou zo het proces van ingebruikname van Nord Stream 2 proberen te beïnvloeden.

Tegelijkertijd worden de argumenten van Russische functionarissen en dezelfde “Gazprom” dat het onmogelijk is om naar believen en zo snel als de Europeanen willen zoveel gas te nemen en aan Europa te leveren , vaak gewoon genegeerd. Hoewel op officieel niveau wordt erkend dat Gazprom al zijn contractuele verplichtingen nakomt.

En het schendt niets als het geen extra capaciteit huurt voor het transport van gas door Polen en Oekraïne. Dit is een puur vrijwillige aangelegenheid. Al krijgt men in de huidige situatie de indruk dat het niet zo vrijwillig is…

Er is echter nog een ander aspect van het probleem. Onlangs merkte Sergei Kapitonov , een gasanalist bij het Energiecentrum van de Moskouse School of Management Skolkovo, op dat “de magie van Gazprom kan worden verdreven.

” Deze magie kan worden verdreven als het in de huidige crisis niet Gazprom is dat Europa te hulp komt. Maar bijvoorbeeld Noorwegen of de leveranciers van vloeibaar gas, die in staat zijn om snel vracht naar de kusten van Europa te leiden wanneer de prijssituatie veranderingen”, zei Sergei Kapitonov.

Volgens hem kan Europa actiever gaan investeren in de energietransitie en geleidelijk van gas afstappen als ze berekenen hoeveel de gascrisis van 2021 hen heeft gekost. De stabilisatie van de gasmarkt in Europa is niet alleen gunstig voor failliete ondernemingen, maar ook voor Gazprom , aldus de analist.

Lees ook:   Waarschuwing aan de wereld van luitenant-generaal Thomas McInerney

Veel experts menen echter dat juist bij de energietransitie en de geleidelijke uitfasering van gas problemen kunnen ontstaan. Het gaat immers niet alleen om het overstappen op milieuvriendelijke manieren om elektriciteit op te wekken. Maar ook in zijn prijs. Het is immers bekend dat de groei onder meer werd veroorzaakt door rustig weer, waardoor windgeneratoren in Europa enige tijd in september stil hebben gestaan.

Nogmaals, wat betreft de levering van natuurlijk vloeibaar gas – deze optie is alleen mogelijk bij een scherpe prijsdaling in Azië. Het kan, maar ook daar komt de winter eraan.

Er zijn ook twijfels over het vermogen van Noorwegen om zoveel gas te leveren als Europa nodig heeft. Het verhogen van de productie is moeilijk en zal zeker enkele maanden duren. En je moet opbouwen om niet tegen je eigen inkomen aan te lopen.

Maar er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de scenario’s waar Sergei Kapitonov het over heeft. Hoewel het in de huidige omstandigheden nog steeds meer een theorie is.

Читайте больше на Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button