web analytics

Jullie stelen onze toekomst!!!

De vijftienjarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg sprak gisteravond in de VN-plenaire vergadering in Katowice, Polen, en veroordeelde de wereldwijde laksheid ten opzichte van catastrofale klimaatveranderingen.

 

GRETA THUNBERG : Mijn naam is Greta Thunberg. Ik ben 15 jaar oud en ik kom uit Zweden. Ik spreek namens Climate Justice Now!

Veel mensen zeggen dat Zweden slechts een klein land is, en het maakt niet uit wat we doen. Maar ik heb geleerd dat je nooit te klein bent om een ​​verschil te maken. En als een paar kinderen de krantenkoppen over de hele wereld kunnen halen door gewoon niet naar school te gaan, stel je dan eens voor wat we allemaal samen zouden kunnen doen als we dat echt zouden willen.

Maar om dat te doen, moeten we duidelijk spreken, hoe ongemakkelijk dat ook mag zijn. Je spreekt alleen van groene eeuwige economische groei omdat je te bang bent om impopulair te zijn. Je praat alleen over het vooruitgaan met dezelfde slechte ideeën die ons in deze puinhoop hebben gebracht, zelfs als het enige verstandige wat je moet doen is om de noodrem te trekken. Je bent niet volwassen genoeg om het te vertellen zoals het is. Zelfs die last laat u aan ons kinderen over.

Maar ik geef er niet om populair te zijn. Ik geef om klimaatrechtvaardigheid en de levende planeet. Onze beschaving wordt opgeofferd voor de mogelijkheid van een zeer klein aantal mensen om enorme bedragen te blijven verdienen. Onze biosfeer wordt opgeofferd zodat rijke mensen in landen als de mijne in luxe kunnen leven. Het is het lijden van de velen die voor de luxe van enkelen betalen.

In 2078 vier ik mijn 75ste verjaardag. Als ik kinderen heb, zullen ze die dag misschien met mij doorbrengen. Misschien zullen ze me over jou vragen. Misschien zullen ze vragen waarom je niets deed terwijl er nog tijd was om te handelen. Je zegt dat je boven alles je kinderen liefhebt, en toch steel je hun toekomst voor hun eigen ogen.

Totdat u begint te focussen op wat er moet gebeuren, in plaats van wat politiek mogelijk is, is er geen hoop. We kunnen een crisis niet oplossen zonder het als een crisis te beschouwen. We moeten de fossiele brandstoffen in de grond houden, en we moeten ons concentreren op het eigen vermogen. En als oplossingen binnen het systeem zo onmogelijk te vinden zijn, moeten we misschien het systeem zelf wijzigen.

We zijn hier niet gekomen om wereldleiders te vragen om te geven. Je hebt ons in het verleden genegeerd en je negeert ons opnieuw. We hebben geen excuses meer en we hebben bijna geen tijd meer. We zijn hier gekomen om je te laten weten dat er verandering komt, of je het nu leuk vindt of niet. De echte macht is van de mensen. Dank je.

AMY GOODMAN : U hebt net geluisterd naar de 15-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg tijdens de toespraak van de VN afgelopen nacht. Ze heeft opgeroepen tot een wereldwijde schoolstaking op vrijdag.

Lees ook:   Chihuahua begraaft overleden pup...

Tjah…stop with geoengineering!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button