web analytics
11:11 Dubbele getallen

Botsing VVD en PvdA over aanpak belastingontwijking

Botsing VVD en PvdA over aanpak belastingontwijking

10-3-16

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn donderdag hard in aanvaring gekomen over de aanpak van belastingontwijking. De PvdA wil de ‘randen opzoeken’ om brievenbusmaatschappijen te dwarsbomen, de VVD is bang dat Nederland doorslaat en zijn aantrekkelijke vestigingsklimaat in de waagschaal stelt.
PvdA-leider Diederik Samsom zette zaterdag in het AD de discussie al op scherp: desnoods wil hij zonder de steun van de liberale coalitiepartner het kabinet dwingen tot een hardere aanpak, zoals die door de Europese Commissie is uitgestippeld. Zo wil hij belastingparadijzen op een zwarte lijst zetten en ervoor zorgen dat grote multinationals als Apple, Starbucks en Google netjes belasting gaan afdragen in Europa of Amerika.

In de Tweede Kamer kregen de sociaaldemocraten donderdagmiddag bijval van SP, GroenLinks, en in mindere mate van de ChristenUnie.

Één miljoen Nederlanders werken bij een buitenlands bedrijf. Dat moet zo blijven
VVD-Kamerlid Helma Neppérus
Nog geen meerderheid
Daarmee is een meerderheid echter nog lang niet in zicht. Aan de andere kant trekken VVD en CDA samen op als belangenbehartigers van het Nederlandse vestigingsklimaat. Brievenbussen aanpakken is volgens hen één ding, maar Nederland moet oppassen dat het geen grote bedrijven wegjaagt.

,,Één miljoen Nederlanders werken bij een buitenlands bedrijf. Dat moet zo blijven”, zei VVD-Kamerlid Helma Neppérus. D66 neemt een middenpositie in. De PVV deed niet mee aan het debat.
Plannen
De plannen van de Europese Commissie, die de PvdA nog iets wil aanscherpen, gaan een stuk verder dan de breedgedragen voorstellen die eerder in OESO-verband zijn gedaan. Bij deze club zijn bijna alle ontwikkelde landen ter wereld aangesloten, ook de Verenigde Staten en Japan. VVD en CDA vrezen dat als Europa strengere regels gaat opstellen dan niet-Europese landen, bedrijven die nog in de EU zijn gevestigd vertrekken naar landen met minder strenge regels. Zij eisen daarom dat staatssecretaris Eric Wiebes bij zijn Europese collega’s aandringt op een onderzoek naar de gevolgen van extra Europese regels.

Lees ook:   Mobiele telefoons 5G straling antenne Masten poort 2

Wiebes wil daar echter niet aan. Hij weigert überhaupt een standpunt in te nemen, omdat Nederland voorzitter is van de Europese Unie. ,,Daarbij past een neutrale, bemiddelende rol”, meent Wiebes. Dit tot ergernis van de Tweede Kamer, die zich het gehele debat afvroeg wat het nut was om te discussiëren als het kabinet er toch niets mee doet.

Motie
VVD en CDA kondigden aan Wiebes per motie te willen dwingen om zo’n onderzoek naar de gevolgen voor het Europese vestigingklimaat te bepleiten bij zijn collega’s. De PvdA op haar beurt wil het kabinet eveneens per motie dwingen in Europa de randen op te zoeken.

Binnenkort zal dan moeten blijken wie van beide coalitiepartners aan het langste eind trekt.
https://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4260744/2016/03/10/Botsing-VVD-en-PvdA-over-aanpak-belastingontwijking.dhtml
VVD is ivm belangenverstrengeling aangaande bepaalde bedrijven, handjeklap natuurlijk niet zo geïnteresseerd in een aanpakken van deze of gene uiteraard.

https://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4260744/2016/03/10/Botsing-VVD-en-PvdA-over-aanpak-belastingontwijking.dhtml

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button