web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in

OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in
Ze incasseerden meer dan 3,7 miljoen euro aan onterechte zorguitkeringen en kochten van dat geld huizen en luxeauto’s. Elf mensen uit Den Haag en omgeving zouden daarom de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar tegen ze.
Volgens de officier van justitie hebben de verdachten „op zeer gestructureerde wijze misbruik gemaakt” van het vertrouwen in het zorgstelsel. „Als gevolg van het feit dat dit soort fraudeurs de zorgpotten leegtrekt, ontstaan op andere plaatsen in de zorg schrijnende situaties”, aldus de aanklager.
De zwaarste eis, van 5 jaar, was tegen Gohair M. (35). Zijn vriendin Astrid C. (33) hoorde 4 jaar cel eisen. Met valse facturen zouden ze miljoenen achterover hebben gedrukt. Het leverde ze zo veel geld op, dat ze zonder hypotheek een huis konden kopen. Astrid C. verdedigde zich met een overzicht van haar werktijden, maar dat kan volgens het OM niet kloppen. Zo zou ze voor één patiënt „7 dagen per week, 9 maanden lang, 9,5 uur per nacht hebben gewerkt. Daarnaast nog substantiële uren bij andere cliënten. En dat alles naast het kantoorwerk.”

‘Zieken’
Kenneth S. (35) moet van de aanklager 1 jaar de cel in. Hij werkte als ambtenaar bij het Centrum voor Indicatiestellingen in de Zorg (CIZ). Dat beoordeelt of mensen recht hebben op AWBZ-zorg. Volgens justitie heeft hij zich laten omkopen. Vervolgens zou hij valse informatie hebben ingevoerd in de systemen van het CIZ. Meerdere mensen hadden dankzij hem zogenaamd een „incomplete dwarslaesie als gevolg van traumatisch hersenletsel op 4-jarige leeftijd”. Anderen hadden polio of vergevorderde multiple sclerose.
De FIOD hield de ‘zieken’ tijdens het onderzoek in de gaten en ontdekte dat ze in orde waren. Toen de zaak aan het licht kwam, wandelden ze bovendien op eigen kracht de verhoorkamer binnen. Alle nep-patiënten waren familieleden en vrienden van twee verdachten. Zo gingen er uitkeringen naar de moeder, schoonmoeder en zus van Freddy C. (36). Het OM wil dat hij 3 jaar de cel in gaat.
De rechtbank doet op 15 december uitspraak. Het OM is bezig met een procedure om het geld terug te krijgen.

Lees ook:   Suikertaks betalen?

https://www.telegraaf.nl/binnenland/23360113/___Tot_5_jaar_cel_zorgfraudeurs___.html

Goede zaak dit… hopelijk pakken ze de ziekenhuisbazen ook aan en hun managers!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥