web analytics

Meer dan 3000 aangespoelde dode dolfijnen

Op de stranden in Peru zijn de afgelopen drie maanden al meer dan 3000 dode dolfijnen aangespoeld. De laatste dagen alleen al gaat het om 481 dieren. Inwoners van de kuststeden eisen dan ook een grondig onderzoek. Volgens experts zou de zoektocht naar olie wel eens de reden kunnen zijn.

Vissers uit Lambayeque in het noorden van Peru zouden drie maanden geleden als eerste de onverklaarbare, massale strandingen hebben gemeld. Sindsdien zijn er gemiddeld zo’n 30 dieren per dag aangespoeld. Volgens Carlos Yaipen van de Scientific Organization for Conservation of Aquatic Animals zijn de petroleumbedrijven verantwoordelijk.

Sinds kort is één bedrijf (BPZ Energy) een zoektocht begonnen naar het winnen van olie voor de Peruviaanse kust. Petroleumbedrijven gebruiken verschillende technieken zoals geluidsgolven en sonartechnologie om naar olie te zoeken. Op het eerste gezicht zijn die niet schadelijk voor dieren, maar ze kunnen later wel fatale gevolgen hebben. Niet alleen dolfijnen kunnen getroffen worden, maar ook zeehonden en walvissen.

In 2003 hebben onderzoekers van de Zoological Society of London onderzoek verricht naar de gevolgen van onderwatersonar. Zij ontdekten dat er microscopische bubbels zuurstof gevormd worden in de bloedsomloop van de dieren, die de Caissonziekte, of duikersziekte, tot gevolg kunnen hebben. De dieren kunnen ook hun oriëntatie verliezen door de sonar, en enkele dieren leden ook aan interne bloedingen

https://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3235429/2012/04/03/Al-3000-dode-dolfijnen-aangespoeld-in-Peru.dhtml

Het fenomeen kwam vorig jaar ook voor, maar een reden is er nog steeds niet gevonden?

 

Lees ook:   Festival drugsgebruikers en arme vissen

Gerelateerde artikelen

Back to top button