web analytics
11:11 Dubbele getallen
Mysterie

De eerste ooit: 8 menselijke foetussen verwijderd uit baby’s buik

d36e6f0307bbfd53b5c7aa89b028b5aa AnGel-WinGs.nl

Een uniek geval in India – daar werden in de buik van een pasgeboren baby, die amper 21 dagen oud was, acht embryo’s gevonden. Dit waren zijn ongeboren broers en zussen.

De embryo’s, die in grootte varieerden van 3 tot 5 cm, bevonden zich in een cyste in de buikholte. De baby maakt het goed na de spoedoperatie. 

Een dergelijke aandoening in de geneeskunde wordt foetus-in-fetu (FIF) genoemd – een foetus in een foetus, en het wordt als uiterst zeldzaam beschouwd, zelfs als het om één foetus gaat, en hier waren er maar liefst acht.

Doorgaans komt FIF voor bij één op de 500.000 levendgeborenen. 

Dit gebeurt wanneer, onder onduidelijke omstandigheden in de vroege stadia van de zwangerschap tijdens de ontwikkeling van een identieke tweeling, een van de embryo’s meer voeding begint te krijgen, en de andere (andere) stopt met groeien en uiteindelijk wordt opgenomen door het lichaam van de dominante tweeling.

Naar verluidt is dit het eerste officiële geval in de geschiedenis waarbij foetus-in-fetu acht embryo’s in een levend kind heeft opgenomen.

Het kind werd geboren op 10 oktober 2022 in het Jharkhand Government Hospital, India. Artsen vonden een tumor in de buik en stelden voor dat de ouders het kind  onmiddellijk lieten opereren, omdat ze dachten dat het maagproblemen zou kunnen veroorzaken. 

Artsen vermoedden tot het allerlaatste moment niet wat deze tumor was.

“Het baby’tje werd opgenomen in het ziekenhuis toen het nog maar 21 dagen oud was. Bij de eerste diagnose werd een cyste of tumorachtige substantie gevonden. Deze bevond zich onder het middenrif. We besloten het te verwijderen met een operatie die in november werd uitgevoerd 1. Toen vonden we één voor één acht foetussen binnenin het kind”, zegt dr. Imran.

Volgens hem wordt het kind geobserveerd, is de toestand normaal en mag de baby  over een week weer naar huis.

“Omdat dit een zeldzaam geval is, bereiden we het voor op publicatie in internationale tijdschriften”, zegt Rajesh Singh, hoofdarts van het ziekenhuis.

Het is niet aangegeven hoe de Indiase moeder negen eicellen tegelijk bevrucht kreeg, meestal gebeurt dit na IVF, wanneer er meerdere embryo’s tegelijk worden geplant in de hoop dat er tenminste één zal overleven. Natuurlijk zijn dergelijke zwangerschappen zeer zeldzaam. 

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥