web analytics

Dit is hoe de donkere oorsprong van Valentijnsdag verdraaid is en niets met romantiek te maken heeft

Als je single bent, prijs jezelf dan gelukkig

8aba06078d138833d434f6ffdc65c167 AnGel-WinGs.nl

Valentijnsdag is de ultieme dag van de liefde. Winkels zijn gevuld met roze, rode, chocolade, teddyberen en keurmerkkaarten. De verwachting is om er alles aan te doen om de liefde die je deelt voor je partner te vieren en de romantiek tussen jullie opnieuw aan te wakkeren. Het lijkt allemaal onschuldig en vrolijk.

Alleen was dit niet hoe de dag altijd was. Er was een tijd dat ‘Valentijnsdag’ of het equivalent daarvan vol twijfelachtige gebeurtenissen was die eigenlijk behoorlijk donker en verdraaid waren. Dit is de oorsprong van de vakantie. Lees op eigen risico, want het kan ervoor zorgen dat u twee keer nadenkt of u eraan wilt deelnemen!

 

Het heidense festival

De eerste oorsprong van Valentijnsdag gaat helemaal terug tot het oude heidense festival, ook wel bekend als Lupercalia. Het festival gaat terug tot de pre-Romeinen en vond plaats van 13 februari tot 15 februari, precies rond dezelfde tijd dat we het vandaag vieren. Wat er op het festival is gebeurd, is behoorlijk verontrustend.

In feite offerden ze een geit en een hond en gebruikten ze ? om vrouwen te slaan. Dit was instemming en vrouwen stonden ervoor in de rij omdat ze allemaal geloofden dat het hen vruchtbaar zou maken. Er was veel drank en naaktheid, maar het was allemaal in naam van het maken van gezonde baby’s. Deze traditie duurde eigenlijk 150 jaar totdat Constantijn het christendom in het Romeinse rijk legaliseerde.

De Matchmaking Loterij

Het heidense festival stopte daar niet. Tijdens de driedaagse festiviteiten deden de jonge mannen en vrouwen ook mee aan een matchmakingloterij, waarbij mannen vrouwennamen uit een pot trokken. Op basis van deze namen zouden ze het hele festival “koppelen” met hun uitverkorenen.

Lees ook:   Menschens

Ze hadden zelfs de mogelijkheid om langer bij elkaar te blijven als ze tevreden waren met hun match. Het is net Tinder, maar dan zonder het swipen en je zit drie dagen aan elkaar vast, zelfs als je binnen de eerste drie minuten besluit dat je er niet van houdt.

Het verhaal van Sint Valentijn

Kort nadat het heidense festival niet meer was en de Romeinen begonnen te investeren in religie, geloven historici dat twee heiligen genaamd Valentijn de inspiratie waren achter de feestdag zoals we die vandaag kennen, of in ieder geval dichterbij. Er is een mogelijkheid dat ze ook dezelfde persoon zijn.

Zoals het verhaal gaat, werd een van de Valentines vervolgd door keizer Claudius II Gothicus omdat hij weigerde de Romeinse goden te aanbidden. Terwijl hij in de gevangenis zat, ondertekende hij een brief met de tekst “van je Valentijn” aan een vrouw die hij zogenaamd genezen zou hebben van blindheid. Het is mogelijk dat mensen zo geïnspireerd waren door zijn vriendelijke aard dat ze de feestdag naar hem vernoemden.

Geen liefde te verliezen

Dan was er de andere Valentine, een priester genaamd St. Valentine van Terni. In die tijd verbood keizer Gothicus jonge mannen om te trouwen omdat hij geloofde dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Als ze van niemand hielden of iets hadden om aan vast te houden, zouden ze niets te verliezen hebben en alles geven in de strijd.

Sint-Valentijn ging toch tegen de bevelen van de keizer in en trouwde in het geheim veel stellen. Hij werd gearresteerd en moest boeten voor zijn misdaden op 14 februari rond 269 na Christus. Sindsdien werd zijn dood herinnerd als een dag van liefde.

Lees ook:   Lady Gaga: ‘I Regret Selling My Soul to Illuminati Dark Forces’

De populariteit van Shakespeare

Naarmate de jaren vorderden, begon de vakantie eindelijk een aangenamer gevoel te krijgen. Shakespeare romantiseerde het in zijn werk en vanwege de populariteit van zijn werk begon het zijn ronde te doen in Groot-Brittannië en de rest van Europa. Het begon romantisch te worden en in de middeleeuwen begon men zelfs handgemaakte papieren kaarten te maken.

De traditie stierf niet en duurde tot onze Nieuwe Wereld. De industriële revolutie begon rond de 19e eeuw met het maken van kaarten. Van daaruit begonnen Hallmark Cards in 1913 met hun massaproductie van dezelfde valentijnskaarten die we nu in de winkel kunnen vinden.

Een miljardenbedrijf

Vandaag wordt Valentijnsdag gemaskeerd als een dag van liefde, maar in werkelijkheid runt het een miljardenbusiness. Er ligt veel druk en verantwoordelijkheid op mensen om hun liefde te tonen door te consumeren. De National Retail Federation schat dat de Amerikaanse consumenten alleen al voor deze feestdag 27,4 miljard dollar hebben. Dit wordt besteed aan alles tussen wenskaarten, chocolade, chique diners, dure sieraden… noem maar op.

Vandaag is de vakantie big business. Alleenstaanden voelen zich buitengesloten en proberen zich beter te voelen door toch mee te doen aan de consumptie.

Een dag vol optreden

Helen Fisher, socioloog aan de Rutgers University, zegt dat we alleen onszelf de schuld kunnen geven van de druk die we onszelf hebben opgelegd. We hebben het gevoel dat er van ons wordt verwacht dat we ons op een bepaalde manier gedragen, en zelfs onze verwachtingen zijn niet noodzakelijk de onze, maar worden ons verteld.

“Dit is geen commando-uitvoering”, zegt ze. “Als mensen geen Hallmark-kaarten wilden kopen, zouden ze niet worden gekocht en zou Hallmark failliet gaan.” Liefde moet elke dag gevierd worden, niet één keer per jaar. Stellen moeten niet doen alsof liefde te koop is. Hoewel het vieren van liefde een geweldig idee is, moet het het resultaat zijn van dagelijkse inspanning en passie en niet neerkomen op slechts één dag.

Lees ook:   Beelden schutter Dayton

Liefde is frustrerend

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button