web analytics

Heb jij bloedgroep AB?

Tekort aan bloedplasma dreigt door één patiënt: donoren gezocht
Het Rode Kruis in België doet een opvallende oproep: ‘We zoeken mensen met bloedgroep AB die vandaag, morgen of volgende week plasma willen komen geven.’ Welgeteld één patiënt heeft momenteel zoveel plasma (een belangrijk onderdeel in het bloed) nodig en dat weegt op de voorraad. In België heeft slechts vijf procent bloedgroep AB.

De voorraad van AB-plasma slinkt hierdoor zienderogen
Rode Kruis België
Met een plasmawissel wordt het vervuilde plasma bij een patiënt omgezet in donorplasma. En daar zorgt het Rode Kruis voor. Na een eerste oproep op 19 juli – omdat één patiënt in België al verschillende weken een behandeling ondergaat -, wordt vandaag een tweede, dringende, oproep gelanceerd.

,,Bij één patiënt met bloedgroep AB in ons land, is de behandeling opnieuw opgestart”, klinkt het bij het Rode Kruis. ,,De voorbije weken kreeg die persoon dagelijks tot zestien zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie. De voorraad van AB-plasma slinkt hierdoor zienderogen. De voorraad staat onder druk.”

Plasma is de vloeistof in het bloed waarin bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het te veel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma. Wie plasma doneert, helpt ook patiënten die ernstige stollingsstoornissen hebben door bijvoorbeeld massaal bloedverlies of bloedziekten. Ook pasgeboren baby’s met geelzucht kunnen plasma gebruiken.

Donorcentrum
Wie – voornamelijk met bloedgroep AB – een goede daad wil verrichten, kan plasma om de veertien dagen doneren. Een afname duurt gemiddeld 45 minuten en is pijnloos. Je vult een vragenlijst in en spreekt kort met een dokter. Omdat het Rode Kruis voor de afname een speciaal toestel nodig heeft, kan plasma enkel gedoneerd worden in de donorcentra.

Lees ook:   Beste euchineaforce!

https://www.ad.nl/buitenland/tekort-aan-bloedplasma-dreigt-door-een-patient-donoren-gezocht~a0f88fd7/

Gerelateerde artikelen

Back to top button