28 november 2020

 

ONTPLOFFING IN KERNCENTRALE in DOEL

ONTPLOFFING IN KERNCENTRALE in DOEL

Er is vanavond een transformator op de site van reactor 1 van de kerncentrale in Doel ontploft. Dat hebben de brandweer van Beveren en Electrabel bevestigd aan VTM NIEUWS. Volgens de eerste berichten was de knal tot ver in de omgeving te horen. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend, maar er zijn geen gewonden gevallen. Volgens Electrabel was er zeker geen sprake van een nucleair incident en was er nooit gevaar voor medewerkers of omwonenden. Het vuur is intussen ook geblust. Wat de gevolgen zijn voor de heropstart van Doel 1, is nog niet gekend.

De ontploffing gebeurde omstreeks 23 uur in een transformatorstation, op de site van Doel 1. De knal die op de ontploffing volgde was tot ver buiten de kerncentrale te horen. Ook zouden verschillende mensen een lichtflits waargenomen hebben. Het vuur dat was ontstaan, kon snel geblust worden. “Toen de brandweer van Beveren ter plaatse was, waren de vlammen al gedoofd”, heeft de Beverse brandweer bevestigd.

 

“Nooit gevaar voor omwonenden”

“Er heeft deze avond een ontploffing plaatsgevonden in een transformator in Doel 1”, bevestigt Els De Clercq van Electrabel aan VTM NIEUWS. “Daarop zijn de correcte veiligheidsprocedures gevolgd en is de brandweer meteen op de hoogte gebracht. De brand kon snel geblust worden en er is nooit gevaar geweest voor medewerkers van de centrale of voor omwonenden.”

Electrabel benadrukt dat het geen nucleair incident was. “Doel 1 ligt op dit moment stil en er is geen splijtstof aanwezig. Er is dus nooit gevaar geweest. Of dit incident invloed heeft op de heropstart van Doel 1, kunnen we nu nog niet zeggen.”

Lees ook:   Geestig e-bikes die vanzelf rijden?

 

https://nieuws.vtm.be/binnenland/164818-ontploffing-kerncentrale-doel

Gerelateerde berichten