25 november 2020

 

App voor ouderen geeft veilig gevoel

Speciale app geeft oudere alleenstaande veilig gevoel

Een nieuwe gratis app wil de snel groeiende groep alleenstaande ouderen in Nederland en hun geliefden een veiliger gevoel bezorgen.

Het idee voor de app is uit ons eigen leven gegrepen. Mijn moeder was op een gegeven moment van de trap gevallen. Gelukkig ging dat goed, maar wat als dat anders was gelopen?
Zareh Geertjes, ontwikkelaar Aware
Met Aware, dat vandaag wordt gelanceerd, kunnen mensen met een simpele druk op de groene knop laten weten dat het goed met ze gaat. Via een rode toets valt aan te geven dat het niet goed gaat, waarna automatisch een hulpvraag uitgaat naar familie of vrienden, tot iemand reageert.

Bijzonder is dat gebruikers een vast tijdstip kunnen instellen waarop dagelijks dient te worden gemeld dat alles ok is. Gebeurt dat niet dan stuurt de app na verloop van tijd zélf een melding. ,,Het idee voor de app is uit ons eigen leven gegrepen,” vertellen bedenkers/ontwikkelaars Eds Keizer en Zareh Geertjes. ,,Mijn moeder was op een gegeven moment van de trap gevallen,” vertelt Geertjes. ,,Gelukkig ging dat goed, maar wat als dat anders was gelopen?”

Ze mikken met name op actieve ouderen tussen 55 en een jaar of 75. ,,Ouderen die nog actief in het leven staan, veel op pad zijn, en dus te jong zijn om zo’n ouderenalarm om te hebben.”

Toegevoegde waarde
De app – die een minimale, duidelijke interface kent – is niet alleen handig voor ouderen, beklemtoont Keizer, maar voor alle 2,5 miljoen alleenstaanden. ,,Denk bijvoorbeeld ook aan backpackers die weken lang in een onherbergzaam land rondreizen.”

Lees ook:   Korte lontjes in Nederland! Oftewel tuig- Sneeuwgevechten

De makers menen met Aware een duidelijke toegevoegde waarde te hebben gevonden. Apps die met een simpele knop alarm slaan en een hulpdiensten bellen zijn er al langer. Ook bestaat er sinds een half jaar een app – Social Alert – die er enigszins op lijkt.

Deze kan echter alleen gebruikt worden met het verzorghuis of officiële thuiszorgers van de oudere in kwestie. Aware, dat het vogeltje kolibri als logo heeft, staat open voor iedereen. ,,Bedoeling is bovendien dat onze app in de volgende versies steeds zelf-lerender wordt, waardoor de software zelf inschat of er een hulpvraag uit moet.”

Keizer zegt Aware als toevoeging op apps als WhatsApp te zien. ,,Veel ouderen zullen blijven sms’en of appen, wij vormen juist een meerwaarde daartussen.”

Aware kent een heldere interface, die meteen duidelijk is © Aware.
De afgelopen maanden is Aware intensief getest en de eerste gebruikers zijn enthousiast. Hoewel dit pas hun eerste app is, hebben de twee software-ontwikkelaars al ideeën voor andere applicaties.

,,Wij willen via technologische toepassingen de sociale veiligheid vergroten en mensen met elkaar verbinden.”

Android
Aware is voorlopig alleen te downloaden voor de iPhone, maar de ontwikkelaars werken hard aan een versie voor Android. ,,Bedoeling is dat die over twee maanden klaar is.”

De app is dus gratis en dat blijft voorlopig zo. Geld moet komen uit samenwerkingen met verzorgingshuizen en door later extra functionaliteiten toe te voegen waarvoor betaald moet worden, het zogenaamde freemium-model.

David Bremmer
28-9-15 – 12:30

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4151409/2015/09/28/Speciale-app-geeft-oudere-alleenstaande-veilig-gevoel.dhtml

Zo’n app mag er komen voor iedereen eigenlijk?

 

Gerelateerde berichten