23 september 2020

 

’Declaratiefouten spekken apotheker’

’Declaratiefouten spekken apotheker’

door Patricia Boon en Jan-Willem Navis

Apothekers verdienen grof geld aan herhaalrecepten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat het om een bedrag van tussen de 35 en 75 miljoen euro aan declaratiefouten.

De kwestie is aan het licht gekomen, omdat de koepel van apothekers, de KNMP, samen met apotheekketens en -formules, een rechtszaak heeft aangespannen tegen de NZa.
Inzet is de nieuwe declaratieregel, die vanaf 1 januari aanstaande ingaat. Die houdt in dat consumenten apart moeten gaan betalen voor de uitleg die apothekers moeten geven wanneer ze medicijnen over de toonbank schuiven. De koepel is bang dat consumenten deze uitleggesprekken weigeren omdat die ten koste gaan van het eigen risico. Wanneer de klanten geen gesprekken meer ’afnemen’, lopen de apothekers inkomsten mis.

Geen gesprek
De NZa stelt dat ze steeds vaker van zorgverzekeraars te horen kreeg dat hun klanten helemaal geen uitleggesprekken van apothekers kregen, terwijl deze wel in rekening werden gebracht. Dat gebeurde ook bij herhaalrecepten, terwijl daarbij helemaal geen uitleggesprekken hoeven worden gevoerd. „En je mag niet declareren wat je niet hebt gedaan”, aldus een woordvoerster van de NZa.

Vandaar dat de NZa de zorg die de apotheker verricht bij het verstrekken van een medicijn in tweeën heeft geknipt: een bedrag voor het geven van het medicijn en een bedrag voor het geven van uitleg.
„Zo wordt voor de consument duidelijk wat ze voor het medicijn betalen en wat ze voor het uitleggesprek betalen”, aldus de NZa-zegsvrouw. Mocht er geen uitleggesprek hebben plaatsgevonden en wordt deze wel gedeclareerd, kan de consument aan de bel trekken. De KNMP laat weten niet te kunnen reageren zolang de zaak onder de rechter ligt.

Lees ook:   Hoe date ik het ook alweer?

Telegraaf.nl

Gerelateerde berichten