...
Maatschappij & Psyche

Nederlanders steeds meer gewend aan betaal-tv

Nederlanders steeds meer gewend aan betaal-tv
Nederlanders raken steeds meer gewend aan betaaltelevisie. Ze zijn volgens Ruud Hendriks meer dan voorheen bereid te betalen voor tv-series en films nog voordat ze op tv worden uitgezonden.
De mediadeskundige verwacht echter niet dat de overname van Videoland door RTL Nederland en de komst van de Amerikaanse dienst Netflix zullen leiden tot een grote aardverschuiving in de manier waarop Nederlanders elke dag televisiekijken.

‘Video on demand klinkt voor veel Nederlanders Chinees; wat moet je ermee? Maar door Uitzending Gemist zijn we allemaal gewend geraakt aan het kijken van programma’s op tijdstippen waarop het jou uitkomt’, zegt Hendriks. ‘Steeds vaker zijn programma’s en series niet alleen achteraf, maar ook vooraf online beschikbaar. Mits mensen daarvoor maar betalen.’

Betalen voor televisie ligt niet in onze volksaard, zegt de ondernemer die Sport 7 zag mislukken. ‘Het gaat niet van harte. Nederlanders redeneren dat ze al kijk- en luistergeld via de belasting afdragen en ook al voor hun kabelabonnement betalen. Maar die weerzin verschuift langzaam. Eredivisie Live, nu Fox Sports, bewijst dat Nederlanders massaal gewend raken aan betaal-tv. Betalen voor programma’s en films wordt steeds gewoner.’

In de toekomst kunnen kijkers complete RTL-series al voor uitzending bekijken. Hendriks: ‘RTL zal topseries als Gooische Vrouwen of Divorce voortaan eerst online tegen betaling aanbieden, dan op televisie uitzenden met reclame en achteraf opnieuw online zetten. Vooraf aanbieden werkt wel piraterij in de hand; daar kun je donder op zeggen.’

Hendriks zegt dat RTL er goed aandoet de abonnementsprijs voor video on demand onder de 10 euro per maand te houden. De exacte abonnementsprijs is nog niet bekend. ‘RTL heeft goed gekeken naar de ontwikkeling in de Verenigde Staten en is Netflix een stap voor door zelf de Nederlandse markt van betaal-tv te pakken.’

Lees ook:   Dansmarathon

Volgens Hendriks betekent de overname van Videoland door RTL geen bedreiging voor gewone tv-stations, omroepen en hun kijkcijfers. Daarvoor is de markt van betaal-tv te klein. Accountantsbureau PwC maakte woensdag bekend dat de markt van video on demand de komende 5 jaar verdubbelt van 97 miljoen euro dit jaar naar 206 miljoen euro in 2017. Dat is een jaarlijkse stijging van 22 procent, maar volgens Hendriks blijft het een klein deel van de miljardenmarkt. ‘De invloed op de tv-markt is nihil, maar er is toch goed geld aan te verdienen. Het is klein, maar fijn in plaats van massa, kassa.’

 

[divider]

Jaren terug zei ik nog zo niet doen!

Nu is men die tv wel zo spuugzat met die reclames….en die saaie films en programma’s…tjah en dan betaald men maar…dom dom dom!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button