web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorMaatschappij & Psyche

De nieuwe slavernij!

Steeds meer goedkope arbeidskrachten uit bijstand

In toenemende mate leveren sociale diensten van gemeenten goedkope arbeidskrachten. Hier en daar strandt een poging zoals die van de Rotterdamse PvdA wethouder Florijn om bijstandsgerechtigden in de kassen van het Westland aan het werk met behoud van uitkering te krijgen. Maar andere re-integratieinitiatieven lenen steeds meer mensen uit. Denk aan Pastiel in Friesland, Orionis op Walcheren, DZB uit Leiden, enzovoort.

Werkwijze
Deze re-integratiebedrijven vinden zichzelf zeer succesvol in het helpen van mensen aan een baan. Ze vergeten er echter bij te vertellen dat ze mensen helpen aan een baan met behoud van uitkering voor slechts enkele maanden, waarna ze weer terug zijn bij af. Vaak herhaalt zich dit enkele malen, de zogenaamde carrousel: het re-integratiebedrijf leent bijstandsgerechtigden uit voor een aantal maanden werk op proef tegen een uitkering. Op deze manier worden steeds meer reguliere banen vervangen door uitleenbanen. De werkenden worden ontslagen, bijstandsgerechtigden komen in hun plaats. De werkgevers hebben een nieuwe pool van goedkope arbeidskrachten er bij. Er zijn 325.000 bijstandsgerechtigden dus ondernemers tel uit je winst!

Commentaar
De intenties van Rutte 1 en 2 worden steeds duidelijker, door niet te investeren trekken de economie en de werkgelegenheid niet aan. Daardoor raken steeds meer mensen werkloos, moeten een beroep doen op de WW en na enige tijd op de bijstand. Vanaf dat moment worden zij interessant voor het bedrijfsleven als een nieuw leger loonslaven. Het nadeel van de crisis voor bedrijven wordt door middel van de inschakeling van bijstandsgerechtigden omgezet in een klinkend voordeel voor de aandeelhouders: meer winst over de ruggen van bijstandsgerechtigden.

Rob Vellekoop, 21 mei 2013, delangemars.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥