PVV wil referendum over bankenunie

PVV wil referendum over bankenunie

Van onze parlementaire redactie
AMSTERDAM –
De PVV wil een referendum onder de Nederlandse bevolking houden als Europa zijn plannen doorzet met de zogenoemde bankenunie. Wilders wil dat doen met behulp van de referendumwet die recent in de Tweede Kamer is aangenomen.

Wilders ziet namelijk niets in het overdragen van bevoegdheden aan Europa en wil dat de burger zich daarover kan uitspreken. “Laat de kiezer zich dan maar uitspreken over de bankenunie, dat is het formele onderwerp van het referendum, maar ook over de transferunie en over overdracht van bevoegdheden.”
Minister Dijsselbloem heeft gezegd, na aandringen van de Duitsers, dat hij er geen moeite mee heeft om het Europees Verdrag te wijzigen om zo het toezicht op de bankenunie te regelen. Over een wijziging in een verdrag kunnen burgers zich in Nederland in de toekomst per niet-bindend referendum uitlaten als zij daarvoor genoeg handtekeningen verzamelen. Tenminste: als de Eerste Kamer de nieuwe referendumwet ook aanneemt.
Het is het voornemen van Europese ministers dat de Europese Centrale Bank volgend jaar toezicht krijgt over de grootste banken. Dat wordt de bankenunie genoemd en die zou het vertrouwen van beleggers weer terug moeten winnen.
telegraaf.nl

Gerelateerde Berichten