web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Darmbacteriën kunnen sociaal gedrag vormen

3c7bb5ae063696dd159ecf0c0b63150c AnGel-WinGs.nl

Een studie van zebravissen onthult dat de mix van microben in het darmkanaal de ontwikkeling van de hersenen kan beïnvloeden

Het darmmicrobioom – de gemeenschap van biljoenen micro-organismen die in het darmkanaal leven – is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Veranderingen in deze microben kunnen een rol spelen bij het ontstaan ​​van een aantal ziekten, waaronder kanker, depressie, hart- en vaatziekten en diabetes.

Nu hebben onderzoekers in een onderzoek naar zebravissen aangetoond dat darmbacteriën ook kunnen bijdragen aan sociale ontwikkeling.

In een artikel dat deze maand in het tijdschrift PLOS Biology is gepubliceerd , schrijven onderzoekers dat zebravissen, waarvan algemeen bekend is dat ze sociaal zijn, minder tijd besteedden aan interactie met anderen toen ze opgroeiden zonder darmbacteriën, meldt Joanna Thompson van Quanta Magazine.

“Deze studie voegt verder bewijs toe voor de rol van het microbioom, vooral in het vroege leven, bij het vormgeven van sociaal gedrag” , vertelt John Cryan , een neurowetenschapper aan het University College Cork in Ierland die niet betrokken was bij het onderzoek, aan Medical News Today ‘s Diepe Shukla.

De bevindingen suggereren dat de darmbacteriën van de zebravis hun hersenen beïnvloeden – en dat er bij mensen een vergelijkbare relatie zou kunnen bestaan. “De hersenontwikkeling van zebravissen lijkt erg op de hersenontwikkeling van andere gewervelde dieren, inclusief mensen” , vertelt Judith Eisen , een neurowetenschapper aan de Universiteit van Oregon en co-auteur van de nieuwe studie, aan Medical News Today . “Dus het lijkt waarschijnlijk dat soortgelijke processen ook plaatsvinden tijdens de ontwikkeling van de hersenen van andere gewervelde dieren.”

Lees ook eens:  Tattoos zorgen voor kanker?
e1562b95cba9000370876c31f3d6134d AnGel-WinGs.nl
Zebravissen zijn transparant als ze jong zijn, zodat onderzoekers hun interne ontwikkeling kunnen volgen. 

Eerder onderzoek heeft verbanden gevonden tussen sociaal gedrag en darmmicroben bij andere dieren: een studie eerder dit jaar onthulde dat honingbijen met darmbacteriën meer sociale interacties hadden dan degenen zonder. Andere wetenschappers hebben onderzocht hoe microben het sociale gedrag van muizen beïnvloeden .

Voor de nieuwe studie kweekten de onderzoekers zebravisembryo’s zonder darmbacteriën. Toen ze uit het ei kwamen, werden sommigen onmiddellijk geïnoculeerd met een microbioom, terwijl anderen een week later werden geïnoculeerd. De vissen die de microben ontvingen, vertoonden later twee weken na het uitkomen minder sociaal gedrag, volgens Quanta Magazine .

Door de hersenen van de zebravis te bestuderen, ontdekte het team een ​​mogelijke oorzaak van het asociale gedrag. Op een leeftijd van twee weken hadden de voorhersenen van vissen die groeiden zonder darmbacteriën minder immuuncellen, microglia genaamd, die verbindingen tussen neuronen afsnijden, volgens Medical News Today . Hierdoor hadden deze vissen meer verbindingen tussen neuronen in de voorhersenen.

Overmatige verbindingen tussen neuronen zijn in verband gebracht met neuropsychiatrische stoornissen zoals autisme, volgens Medical News Today .

“Dit zijn grote, ingrijpende veranderingen in het zenuwstelsel”, vertelt Eisen aan Quanta Magazine .

Toch weten de onderzoekers niet precies hoe de darmen en de hersenen met elkaar communiceren. En bestuderen hoe darmbacteriën neurologische ontwikkelingsstoornissen bij mensen kunnen veroorzaken, is “een grote uitdaging om te doen” , vertelt Kara Margolis, een kindergastro-enteroloog aan de New York University die niet betrokken was bij het onderzoek, aan Quanta Magazine .

Maar wetenschappers hopen het belang van darmbacteriën voor sociale ontwikkeling beter te begrijpen. “Meer leren over hoe darmmicroben de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden, zal ons helpen begrijpen hoe we een gezond darmmicrobioom kunnen bevorderen dat de vroege ontwikkeling en functie van het zenuwstelsel ondersteunt”, vertelt Eisen aan Medical News Today .

Lees ook eens:  Vitamine D tekorten hoe herken je ze

 

Bron

Gebruik na -of tijdens is het al belangrijk- anti-bio-tica kuren altijd Kefir of
Acidophilus (natuurlijke darmbacteriën die je darmflora intact houden waardoor je weerstand goed blijft, antibiotica vernietigd je darmbacteriën waardoor je ziek en zwak kunt worden.) Te koop bij natuurwinkels!

2 Euro een pak Aco neem 2 pakken per week ook heel goed bij een spastische darm!

9adf4183cdb6c1b99875bc456ba456e7 AnGel-WinGs.nl

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥