web analytics

Na “covid” staan ​​mensen minder stevig op hun benen

Als eerst werd aangenomen dat COVID-19 vooral de ademhalingsorganen treft, bleek een paar maanden na de aankondiging van de pandemie dat het scala aan gevolgen van de infectie veel groter is. En een van de meest “fatale” is het effect van het virus op de hersenen.

Bioloog: Na “covid” staan ​​mensen minder stevig op hun benen

Dus, volgens Anchi Baranova , doctor in de biologische wetenschappen, professor aan de School of Systems Biology aan de George Mason University , hebben veel mensen hun intellectuele vermogens verminderd na een ziekte. En dat is al bewezen door onderzoek.

Vroeg begin van dementie

Dus verzamelden de beruchte Britse wetenschappers een groep van 800 vrijwilligers, van wie de helft ziek was geweest met coronavirus, en de andere helft had in ieder geval geen duidelijke symptomen van de ziekte, en ze werden niet officieel gediagnosticeerd.

Alle deelnemers ondergingen een test om de snelheid van cognitieve achteruitgang te bepalen. Zoals u weet, nemen onze mentale vermogens af met het ouder worden, maar een duidelijke afname wordt meestal al op vrij hoge leeftijd waargenomen. Bij degenen bij wie eerder officieel de diagnose COVID-19 was gesteld of bij wie de symptomen ervan waren, nam de snelheid van degradatie van het denken echter aanzienlijk toe in vergelijking met de norm, terwijl het bij degenen die het niet hadden, op het standaardniveau bleef.

Verlies van controle en coördinatie van bewegingen
Volgens Baranova kunnen problemen met de cognitieve sfeer leiden tot ongepast gedrag. Zo is volgens een onderzoek op het gebied van de Amerikaanse luchtvaartindustrie in 2021 het aantal ongevallen gerelateerd aan passagiersgedrag dat de normen overschreed fors gestegen.

Lees ook:   Meld klachten na vaccinatie aub!

Laten we zeggen dat dit het geval is. De passagier in het vliegtuig vroeg de stewardess om koffie. Ze begon uit de koffiepot te schenken en toen bleek dat de drank op was. De stewardess zei dat ze een nieuwe zou brengen. Maar toen trok de man de koffiepot uit haar handen en sloeg de vrouw op het hoofd…

Nog een voorval. De passagier ging naar het toilet, dat druk bleek te zijn, en de man, in plaats van in de rij te wachten, ontlastte zich midden tussen de stoelen…

Natuurlijk weet niemand of deze mensen een besmetting met het coronavirus hebben gehad. Maar volgens professor Baranova komt zo’n beeld redelijk overeen met de resultaten van het onderzoek, aangezien met covid “de functies van het beheersen van gedrag in de hersenen lijden, impulsiviteit, incontinentie verschijnen.”

Een ander onderzoek werd uitgevoerd in de Londense metro. De laatste tijd vallen passagiers steeds vaker op roltrappen in de metro, die soms zelfs de mechanismen moesten uitschakelen.

“En ik kan dit ook in verband brengen met de gevolgen van covid: door neurologische problemen gingen mensen gemiddeld wat minder stevig op hun benen staan”, aldus Ancha Baranova.

Neurale verbindingen en ontsteking

Maar vooral – wat te doen met dit alles? Hier verschillen de meningen. Sommige deskundigen zijn van mening dat het coronavirus leidt tot de onomkeerbare dood van hersencellen. Anderen geloven dat de cognitieve sfeer kan worden hersteld met behulp van verschillende technieken.

Dit kan bijvoorbeeld een speciale training zijn gericht op het creëren van nieuwe neurale verbindingen en het versterken van geheugen en denken.

Lees ook:   De beste huisarts in Nederland!!!

En de binnenlandse immunoloog Nikolai Kryuchkov is van mening dat ontstekingsremmende therapie kan helpen, aangezien de oorzaken van verschillende manifestaties van het “post-covid” -syndroom voornamelijk ontstekingsprocessen zijn die in het lichaam plaatsvinden, inclusief die welke de hersenen aantasten.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button