web analytics

8 Bewezen manieren om astma op natuurlijke wijze te verlichten

Er is niets angstaanjagender dan niet kunnen ademen. Maar dat is waar astmapatiënten elke dag mee te maken hebben. Astma is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de luchtwegen. Symptomen zijn onder meer piepende ademhaling, kortademigheid, beklemd gevoel op de borst en hoesten. Volgens het  Global Initiative for Astma  treft het naar schatting 300 miljoen mensen wereldwijd. En het neemt wereldwijd elk decennium met 50 procent toe.[i]

 

Astma is ook dodelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het gekoppeld aan meer dan 180.000 sterfgevallen per jaar.

Er is geen enkele oorzaak van astma vastgesteld. Symptomen kunnen onder meer worden veroorzaakt of verergerd door virale infecties, allergenen, tabaksrook, lichaamsbeweging en stress.

Obesitas is ook gekoppeld aan astma. Een  studie van de Harvard School of Public Health wees uit  dat obesitas zowel een risicofactor is voor astma als geassocieerd is met een verhoogde ernst van de symptomen.

En een  studie in het tijdschrift  Allergy  keek naar gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 2005-2006. Het bleek dat zwaarlijvige mensen meer dan 2,5 keer het risico hadden om astma te ontwikkelen als mensen met een normale body mass index (BMI).

Onderzoekers van Duke University beoordeelden ook NHANES-gegevens van 2001 tot 2004. Ze ontdekten dat  mensen met een BMI in het zwaarlijvige bereik 12 procent meer kans hadden op ernstiger astma . Ze veronderstelden dat de ontsteking veroorzaakt door obesitas kan bijdragen aan ergere astmasymptomen.

Verschillende onderzoeken koppelen sommige astmagevallen aan kindervaccins en hun timing. In een onderzoek onder 1.531 kinderen in Manitoba, Canada, ontdekten onderzoekers dat het risico op het ontwikkelen van astma op zevenjarige leeftijd werd gehalveerd toen de eerste immunisatie tegen difterie, pertussis en tetanus (DPT) met meer dan twee maanden werd uitgesteld.  Het uitstellen van alle drie de doses DPT-vaccins verminderde het astmarisico met 60 procent.

Studies tonen aan dat borstvoeding het risico op het ontwikkelen van astma vermindert. In een onderzoek onder 1500 zuigelingen en kleuters hadden  kinderen die uitsluitend borstvoeding kregen een lager astmapercentage  dan kinderen die gedeeltelijk borstvoeding kregen of flesvoeding kregen.

En een meta-analyse van 12 studies gepubliceerd in de  Journal of Pediatrics  toonde aan dat  exclusieve borstvoeding gedurende de eerste drie maanden na de geboorte het astmarisico met 30 procent verminderde.   Onderzoekers schreven het effect toe aan de immunomodulerende eigenschappen van moedermelk.

Voor degenen die aan de ziekte lijden, zijn er natuurlijke remedies om de symptomen te verlichten. Hier zijn slechts acht bewezen manieren om astma te verlichten.

1. Ademhalingsoefeningen

Veel onderzoeken tonen aan dat ademhalingsoefeningen een therapeutische rol spelen bij de behandeling van astma. In een gerandomiseerde gecontroleerde studie  vertoonden astmapatiënten die ademhalingsoefeningen kregen na zes maanden significante verbeteringen in hun kwaliteit van leven, symptomen en psychisch welzijn.

In een ander onderzoek kregen patiënten ademhalingsoefeningen die bekend staan ​​als de  Buteyko-ademhalingsmethode  , genoemd naar de Russische arts die de techniek ontwikkelde. Buteyko  -ademhalingsoefeningen verhoogden de astmacontrole met 40 procent tot 79 procent  en verminderden het gebruik van inhalatoren met corticosteroïden aanzienlijk in vergelijking met een controlegroep.

Bovendien zijn  yoga-ademhalingsoefeningen therapeutisch voor astmapatiënten . In een onderzoek onder 60 patiënten werd de helft gerandomiseerd om yoga-ademhalingsinstructies te ontvangen. Na twee maanden vertoonde de yogagroep een statistisch significante verbetering van de longfunctie en een verbeterde kwaliteit van leven.

Lees ook:   Het vaccin is gevaarlijker dan COVID-19: Dr. Peter McCullough

In een ander onderzoek onder 17 universiteitsstudenten kreeg de helft van de proefpersonen drie keer per week yoga-ademhalingsoefeningen, fysieke houdingen en meditatie. Na 16 weken toonden gegevens aan dat de yoga de ontspanning aanzienlijk verbeterde, leidde tot een positievere houding en een verminderd gebruik van inhalatoren. De onderzoekers concludeerden dat  yogatechnieken gunstig lijken als aanvulling op de medische behandeling van astma.

2. Kurkuma

Studies tonen aan dat een van de actieve componenten in het kruid kurkuma,  curcumine, de allergische reactie remt . Ander onderzoek suggereert dat curcumine werkt door ontstekingen en oxidatieve stress in de luchtwegen te voorkomen of te moduleren.[iii]

In één onderzoek werden 77 patiënten met milde tot matige bronchiale astma willekeurig toegewezen aan twee groepen. De ene groep kreeg standaard astmabehandeling, terwijl de andere groep de standaardtherapie kreeg plus 500 mg curcumine per dag. Na 30 dagen concludeerden onderzoekers dat  curcumine significant hielp bij het verbeteren van de luchtwegobstructie  en suggereerden dat curcumine effectief en veilig is als aanvullende therapie voor de behandeling van bronchiale astma.

3. Magnesium

Onderzoekers van de Brown University School of Medicine testten intraveneus magnesium bij pediatrische patiënten met matige tot ernstige astma. Dertig patiënten werden willekeurig toegewezen om ofwel 40 mg/kg magnesiumsulfaat of een zoutoplossing te krijgen. Slechts twintig minuten later  vertoonde de magnesiumgroep een opmerkelijke verbetering van de longfunctie op korte termijn .

Het oraal innemen van magnesium is ook effectief voor astmacontrole . In een studie gepubliceerd in de  Journal of Asthma  kregen 55 patiënten willekeurig toegewezen 340 mg (170 mg tweemaal daags) magnesium of een placebo. Na 6,5 ​​maanden had de magnesiumgroep een betere bronchiale reactiviteit en betere subjectieve metingen van astmacontrole en kwaliteit van leven.

In een ander  onderzoek uit Brazilië  kregen 37 patiënten allemaal tweemaal daags geïnhaleerde fluticason (merknaam Flonase) en indien nodig het astmamedicijn salbutamol. De helft van de groep slikte ook 300 mg magnesium per dag. Na twee maanden verbeterde de bronchiale reactiviteit alleen significant in de magnesiumgroep. De magnesiumgroep had ook minder gevallen van verergering van astma en gebruikte minder salbutamol in vergelijking met de placebogroep.

4. Vitamine D

Astma is in verband gebracht met lagere niveaus van vitamine D. In een onderzoek onder 483 astmapatiënten onder de 15 jaar en 483 gematchte controlepersonen, ontdekten onderzoekers dat  vitamine D-tekort vaker voorkwam bij astmapatiënten.

Een overzicht van vitamine D-onderzoeken wees uit dat vitamine D en het tekort ervan een aantal effecten in het lichaam hebben die de ontwikkeling en ernst van astma kunnen beïnvloeden. Onderzoekers concludeerden dat  vitamine D de longfunctie en de respons op steroïden kan verbeteren en de hermodellering van de luchtwegen kan verminderen.

En in een dubbelblinde, gerandomiseerde, vergelijkende studie kregen 140 patiënten standaardbehandeling voor astma, terwijl de helft ook 1000 mg vitamine D3 per dag kreeg. Na zes maanden ontdekten onderzoekers dat de  vitamine D3 de kwaliteit van leven voor ernstige astmapatiënten significant verbeterde .

5. Dieet

Veel mensen merken dat hun  astmasymptomen verdwijnen als ze een zuiveleliminatiedieet volgen .

Een meta-analyse van gegevens van meer dan 30 onderzoeken in het tijdschrift  Nutrition Reviews  wees uit dat een hoge inname van  fruit en groenten het risico op astma en piepende ademhaling  bij volwassenen en kinderen kan verminderen. Onderzoekers concludeerden dat het eten van meer groenten en fruit het risico op astma bij volwassenen en kinderen met 46 procent zou kunnen verminderen.

Lees ook:   5 manieren om vasospasme te verlichten zonder medicatie

Een andere studie vond tomaten bijzonder krachtig. Onderzoekers in Australië lieten astmatische volwassenen 10 dagen lang een dieet met weinig antioxidanten eten. Maatregelen voor de ernst van astma verslechterden. Daarna werden de patiënten gedurende zeven dagen gerandomiseerd om ofwel een placebo, tomatenextract (45 mg lycopeen/dag) of tomatensap (45 mg lycopeen/dag) te krijgen. Patiënten die tomatenextract of tomatensap kregen, verminderden hun symptomen van astma. De onderzoekers suggereerden dat  lycopeenrijke supplementen verder onderzocht zouden moeten worden als astmatherapie .

En  uit onderzoek van de Johns Hopkins University  bleek dat sulforafaan, of voedingsmiddelen die rijk zijn aan sulforafaan, zoals broccoli, een aanvullende behandeling voor astma kunnen zijn. Sulforafaan is een antioxidant en ontstekingsremmende fytochemische stof die ook wordt aangetroffen in andere kruisbloemige groenten zoals spruitjes, kool, bloemkool, paksoi, boerenkool, boerenkool, broccolispruiten, rucola en waterkers.

6. Visolie

Veel onderzoeken tonen aan dat  visolie chronische ontstekingen verlicht  zoals die bij astma voorkomen. In een onderzoek onder 20 astmapatiënten vergeleken onderzoekers visolie met montelukast (merknaam Singulair). Montelukast is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om piepende ademhaling en kortademigheid veroorzaakt door astma te voorkomen.

De proefpersonen kregen willekeurig drie weken lang elke dag 10 mg montelukasttabletten of 10 visoliecapsules met een totaal van 3,2 g EPA en 2,0 g DHA. Daarna kregen alle proefpersonen nog drie weken samen beide behandelingen. De resultaten toonden aan dat  montelukast en visolie even effectief waren  (en visolie was iets beter) bij het verminderen van luchtwegontsteking.

7. Pijnboomschors

Pycnogenol® is een gestandaardiseerd extract van Franse maritieme pijnboomschors met ontstekingsremmende eigenschappen. Italiaanse onderzoekers vergeleken het met het gebruik van inhalatoren voor corticosteroïden voor het verlichten van astmasymptomen. In totaal gebruikten 76 patiënten een inhalator. De helft van de groep kreeg ook ’s ochtends en’ s avonds 50 mg Pycnogenol.

Na zes maanden was 55 procent van de Pycnogenol-patiënten in staat om hun inhalatorgebruik te verminderen, vergeleken met slechts zes procent van de controlepatiënten. Bovendien had geen van de Pycnogenol-patiënten een verslechterende toestand, maar verslechterde 18,8 procent van de groep met alleen inhalator. Onderzoekers concludeerden dat  Pycnogenol effectief was voor een betere controle van allergisch astma  en de behoefte aan medicatie verminderde.

Pycnogenol is ook  effectief bij de behandeling van milde tot matige astma bij kinderen . In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie kregen 60 proefpersonen in de leeftijd van 6-18 jaar ofwel Pycnogenol ofwel placebo. Na drie maanden had de Pyconogenol-groep significant meer verbetering in longfuncties en astmasymptomen. Ze waren ook in staat om hun gebruik van rescue-inhalatoren vaker te verminderen of stop te zetten dan de placebogroep.

8. Vitamine B6

In een dubbelblind onderzoek onder 76 astmatische kinderen kregen patiënten dagelijks 200 mg vitamine B6 (pyridoxine). Na vijf maanden ontdekten onderzoekers dat  vitamine B6 leidde tot significante verbeteringen in astmasymptomen  en verlaging van de dosering van luchtwegverwijders en cortison.

Kijk voor aanvullende natuurlijke strategieën  op de pagina van GreenMedInfo over astma .

Referenties:

[i] Muhasaparur Ganesan Rajanandh, Arcot D Nageswari, Giridharan Prathiksha. “Effectiviteit van vitamine D3 bij ernstig aanhoudende astmapatiënten: een dubbelblinde, gerandomiseerde, klinische studie.” J Pharmacol Apotheek. 2015 juli-september; 6(3): 142-146. doi: 10.4103/0976-500X.162022

 

Wereldgezondheidsorganisatie, bronchiaal astma. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs206/en/

 

http://www.greenmedinfo.com/article/turmeric-may-be-effectieve-treating-lung-diseases

https://wakeup-world.com/2022/05/31/8-proven-ways-to-relieve-asthma-naturally/

Gerelateerde artikelen

Back to top button