web analytics
...
Gezondheid & Uiterlijk

Kent u de tekenen van vitamine D-tekort?

195793a5aa9e1bab6dd25702fea4635a via Angel-Wings

Kent u de tekenen van vitamine D-tekort?

Vitamine D reguleert de expressie van honderden genen en is een integraal onderdeel van biologische functies die van invloed zijn op elk lichaamssysteem. Vitamine D-tekort of -tekort kan verschillende algemene symptomen veroorzaken die mogelijk in verband worden gebracht met andere gezondheidsproblemen.

Het wordt ook wel de zonnevitamine genoemd, omdat je huid vitamine D aanmaakt wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolet licht van de zon.[1] Vitamine D vervult vele functies in het lichaam, waaronder het in stand houden van voldoende calcium en fosfaat, essentieel voor normale botmineralisatie.[2]

Het helpt ontstekingen te verminderen, wat nodig is voor de modulatie van celgroei en immuunfunctie. Vitamine D beïnvloedt ook genen die helpen bij het reguleren van celdifferentiatie en apoptose (routine celdood).

De belangrijkste indicator van uw vitamine D-spiegel is 25-hydroxyvitamine D (25OHD). Gegevens verzameld uit de National Health and Nutrition Examination Survey in 2005-2006 toonden een deficiëntieprevalentie van 41,6 procent in de Amerikaanse bevolking.[3] Zoals ik later in dit artikel bespreek, kan echter wel 80 procent van de mensen een tekort aan vitamine D hebben.

Het is belangrijk op te merken dat hoe de meting van insufficiëntie en deficiëntie wordt gedefinieerd, afhangt van de gebruikte serumconcentraties. Sommige onderzoekers hanteren een niveau van 20 nanogram per milliliter (ng/ml) of 50 nanomol per liter (nmol/L); de ng/ml wordt het meest gebruikt in de Verenigde Staten en nmol/L is de standaard in Europa.

GrassrootsHealth Nutrient Research Institute beveelt echter vitamine D-serumconcentraties aan van 40 ng/ml tot 60 ng/ml of 100 nmol/L tot 150 nmol/L.[4] Op dit niveau zou het aantal mensen met een waarschijnlijk tekort aan vitamine D aanzienlijk hoger zijn.

(Vroeger nam men levertraan in de wintermaanden althans eigenlijk in alle maanden behalve de zomer…! Men wist toen meer dan wij nu blijkbaar!)

14 Tekenen dat u mogelijk een vitamine D-tekort heeft

bebaf5a78075d5ddbfe026725b5ffde2 via Angel-Wings

Tijdens het koude- en griepseizoen en de COVID-19-pandemie is het essentieel om een ​​gezond vitamine D-gehalte te behouden om het risico op virale en bacteriële ziekten te verminderen. [5,6] Een bloedtest is de beste manier om uw vitamine te bepalen D-niveaus, maar hier zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat uw niveaus laag zijn.

1. Pijnlijke spieren

Bijna de helft van alle volwassenen worden beïnvloed door de spieren pijn . [7] Onderzoekers van mening dat de meeste van de volwassenen hebben een tekort aan vitamine D. Sommige studies hebben gesuggereerd dat de zenuwen vitamine D receptoren die de waarneming van pijn beïnvloeden. In één diermodel toonde onderzoek aan dat een vitamine D-deficiënt dieet diepe spierovergevoeligheid kan veroorzaken die niet verband hield met lage calciumspiegels.[8]

2. Pijnlijke botten 

Vitamine D reguleert het calciumgehalte in uw lichaam dat nodig is om de gezondheid van de botten te beschermen.[9] Vitamine D-tekort kan ervoor zorgen dat uw botten een aandoening die osteomalacie wordt genoemd, verzachten. Dit kan een voorbode zijn van osteoporose.

3. Vermoeidheid 

Dit is een veel voorkomend symptoom van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder slaapgebrek. Onderzoekers hebben ontdekt dat het aanvullen van vitamine D de symptomen van vermoeidheid van kankerpatiënten kan verbeteren .[10]

In één onderzoek[11] onder 174 volwassenen met vermoeidheid en stabiele medische aandoeningen, ontdekten de onderzoekers dat 77,2 procent een tekort aan vitamine D had. Nadat hun niveau was genormaliseerd, verbeterden de vermoeidheidssymptomen aanzienlijk.

4. Verminderde spierprestaties 

Vitamine D-tekort komt net zo vaak voor bij sporters als bij niet-sporters. Vitamine D is cruciaal voor spierontwikkeling, kracht en prestaties. Oudere volwassenen die een vitamine D-supplement nemen, hebben een verminderd risico op vallen en verbeterde spierprestaties.[12]

Correctie door orale suppletie of verstandige blootstelling aan de zon kan de symptomen van stressfracturen, musculoskeletale pijn en frequente ziekte verminderen. Vitamine D heeft ook een direct effect op de spierprestaties. In een artikel uit de Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons schreef de auteur:[13]

“Hogere serumniveaus van vitamine D worden geassocieerd met verminderde blessures en verbeterde sportprestaties. Bij een deel van de bevolking blijkt vitamine D een rol te spelen bij spierkracht, blessurepreventie en sportprestaties.”

Lees ook:   20 Bronnen van pijn in het lichaam die zijn direct gekoppeld aan elk specifieke emotionele toestanden

 

5. Hersengezondheid

Vitamine D is ook essentieel voor de gezondheid van je hersenen. Symptomen van een tekort kunnen dementie omvatten die wordt veroorzaakt door een toename van oplosbaar en onoplosbaar bèta-amyloïde, een factor bij de ziekte van Alzheimer.[14] Onderzoek heeft ook een verband gevonden met depressie15] dat mogelijk verband houdt met de functie van vitamine D die hogere calciumspiegels in de hersenen buffert.[16]

Vitamine D-tekort bij zwangere vrouwen kan het risico op autisme en schizofreen-achtige stoornissen bij de baby verhogen.[17] Een studie van mensen met fibromyalgie vond dat een vitamine D-tekort vaker voorkwam bij mensen met angst en depressie.[18] Een ander keek naar vitamine D-tekort bij zwaarlijvige personen en vond een verband tussen lage vitamine D-waarden en depressie.[19]

6. Slecht slapen

afdb3f59c8da4d85e5289c131267174d via Angel-Wings

Het mechanisme dat vitamine D en een slechte slaapkwaliteit met elkaar verbindt, is niet geïdentificeerd. Maar uit onderzoek is gebleken dat mensen met een laag vitamine D-gehalte een slechte nachtrust hebben en een hoger risico op slaapstoornissen hebben.[20]

7. Zwetend hoofd 

Overmatig zweten, vooral op je hoofd, of een verandering in je zweetpatroon, kan wijzen op een vitamine D-tekort.[21]

8. Haaruitval

Vitamine D is cruciaal voor de proliferatie van keratinocyten en speelt een belangrijke rol in je haarcyclus. De vitamine D-receptor lijkt een rol te spelen in de anagene fase van haargroei, leidende onderzoekers tot de conclusie: “Behandelingen die de vitamine D-receptor opreguleren, kunnen succesvol zijn bij de behandeling van haaraandoeningen en zijn een potentieel gebied van verder onderzoek”, schreven ze in een studie gepubliceerd in Dermatology Online Journal in 2010.[22]

9. Langzaam genezende wonden
Chronische wonden vormen een grote uitdaging voor de volksgezondheid.[23] In de Verenigde Staten heeft 2 procent van de bevolking chronische wonden en naar schatting 5,5 procent van de kosten van gezondheidszorg in de National Health Service (NHS) van het Verenigd Koninkrijk. Vitamine D bevordert wondgenezing en de aanmaak van cathelicidine, een peptide dat wondinfecties bestrijdt.[24]

10. Duizeligheid 

Bewijs uit diermodellen suggereert dat vitamine D van cruciaal belang is bij de ontwikkeling van het binnenoor [25], wat de balans en coördinatie beïnvloedt. Analyse van mensen met vestibulaire neuritis, gekenmerkt door duizeligheid, toonde lagere serum vitamine D-spiegels dan bij mensen zonder vestibulaire neuritis.

11. Hartproblemen

Klinische studies hebben aangetoond dat vitamine D3 de bloedsomloop verbetert en een hoge bloeddruk kan helpen verbeteren.[27] In één onderzoek [28] ontdekten onderzoekers dat vitamine D3 ook een significant effect heeft op de endotheelcellen die je cardiovasculaire systeem bekleden. Ze ontdekten dat het hielp om de concentraties van stikstofmonoxide en peroxynitriet in evenwicht te brengen , wat de endotheelfunctie verbeterde.

12. Overgewicht 

Hoe vitamine D obesitas beïnvloedt, is niet vastgesteld. Uit gegevens blijkt echter dat er een grote kans is op een tekort bij mensen met obesitas.[29] (dat is zeker waar!)

13. Terugkerende infecties

Er zijn meerdere epidemiologische onderzoeken geweest die aantonen dat vitamine D-tekort het risico op infectie kan verhogen en de ernst kan verhogen, met name bij luchtweginfecties . [30] Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine D-tekort het potentiële risico op ernstige ziekte en mortaliteit verhoogt, vooral bij mensen die ernstig ziek zijn.[31]

14. Verminderde cognitieve functie 

7bd68834ed67f45a1afb8e474466094e via Angel-Wings

Gegevens tonen aan dat vitamine D-tekort het risico op dementie verdubbelt[32] en het risico op een verminderde cognitieve functie verhoogt.[33]

-Als je lichtelijk duwt op je borstbeen en dat is gevoelig is dat vaak ook een teken van vitamine d tekort.

COVID-19 en vitamine D-tekort

Ongeveer 80 procent van de mensen met COVID-19 heeft een tekort aan vitamine D.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het ontstaan ​​en de ernst van veel ziekten. Dit is de reden waarom ik vanaf het allereerste begin van de COVID-19-pandemie vermoedde dat het optimaliseren van vitamine D-spiegels de incidentie van infectie en overlijden in de algemene bevolking aanzienlijk zou verminderen .

Sindsdien hebben steeds meer bewijzen aangetoond dat dit inderdaad het geval is, aangezien onderzoekers herhaaldelijk hebben ontdekt dat hogere niveaus van vitamine D het aantal positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfte gerelateerd aan deze infectie verminderen.

Lees ook:   De politieke elite is mogelijk al ingeënt tegen het coronavirus

Een studie, [34] die eind 2020 werd uitgebracht, beoordeelde de serum 25OHD-spiegels van patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis waren opgenomen om de invloed te evalueren die dit zou kunnen hebben op de ernst van de ziekte. De onderzoekers ontdekten dat 82,2 procent van degenen met COVID-19 een vitamine D-tekort hadden (niveaus lager dan 20 ng/ml).

Interessant is dat ze ook ontdekten dat degenen met een tekort een grotere prevalentie hadden van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoge ijzerniveaus en langere ziekenhuisopnames. Een tweede onderzoek[35] vond vergelijkbare resultaten voor mensen die alleen positief testten op COVID-19.

1fa7e31140d049c387083b7ce292d35e via Angel-Wings

Het is vermeldenswaard dat deze patiënten werden getest op de ziekte met behulp van de PCR-test , die notoir hoge fout-positieve resultaten geeft. Ze hadden niet noodzakelijk symptomen van de ziekte.

Onlangs toonden gegevens aan dat mensen die aanvullende vitamine D3 kregen terwijl ze in het ziekenhuis waren opgenomen met COVID-19, de opnames op de ICU met 82 procent hadden verminderd en de mortaliteit met 64 procent verminderden.[36]

Noot van de redactie: deze preprint-studie is sindsdien ingetrokken vanwege “bezorgdheid over de beschrijving van het onderzoek in dit artikel”,[37] maar er is nog steeds een gearchiveerde versie beschikbaar.

U kunt meer lezen over de studie, uit informatie die werd gepubliceerd voordat deze werd ingetrokken, op ” Vitamine D-suppletie vermindert het aantal sterfgevallen door COVID-19 met 64% ” op Mercola.com.

Voordat de krant werd verwijderd, bracht deze informatie het Britse parlementslid David Davis ertoe om op te roepen tot een herevaluatie van de officiële aanbevelingen voor vitamine D. Hij tweette: “De bevindingen van deze grote en goed uitgevoerde studie zouden ertoe moeten leiden dat deze therapie aan elke COVID-19 patiënt in elk ziekenhuis in de gematigde streken.”[38]

Hij voegde eraan toe dat de demonstratie van de “duidelijke relatie tussen vitamine D en COVID-sterfte oorzakelijk is”, en zijn regering zou de beschikbaarheid van gratis vitamine D-supplementen voor kwetsbare bevolkingsgroepen moeten verhogen. Andere deskundigen riepen ook op tot officiële vitamine D-aanbevelingen.[39]

Het is belangrijk om te onthouden dat de gegevens die aantonen dat mensen met een vitamine D-tekort een hoger risico op ernstige ziekten hebben, al lang vóór de COVID-19-pandemie beschikbaar waren. Toch kan informatie die de andere kant van dezelfde medaille suggereert – namelijk suppletie met vitamine D – een positief effect hebben op de ernst van de ziekte, onder vuur komen te liggen.

Magnesium en vitamine K2 optimaliseren uw vitamine D3-supplement

itamin K2 MK-7 en magnesium zowel spelen een belangrijke rol in uw algehele gezondheid en van de biologische beschikbaarheid en de toepassing van vitamine D in je lichaam. Als je geen magnesium en vitamine K2 gebruikt, zou je bijna 2,5 keer meer vitamine D nodig kunnen hebben, wat GrassrootsHealth ontdekte in zijn D*action-project.[42]

Meer dan 10.000 personen hebben GrassrootsHealth informatie verstrekt over het gebruik van supplementen en de algehele gezondheidsstatus sinds ze in 2007 begonnen met het uitvoeren van grootschalig bevolkingsonderzoek naar nutriënten.[43]

980aea49e84d034dd0353bc3a30042b8 via Angel-Wings

Die informatie heeft geleid tot de aanbeveling dat vitamine D-bloedwaarden tussen 40 ng/ml en 60 ng/ml (100 nmol/L tot 150 nmol/L) veilig en effectief zijn en dat ze de algemene ziekte-incidentie en de kosten van de gezondheidszorg verlagen. Zoals gerapporteerd door GrassrootsHealth uit hun gegevens: [44]

In de praktijk betekent dit dat als je vitamine K2 en magnesium met vitamine D slikt, je veel minder vitamine D nodig hebt om een ​​gezond niveau te bereiken.

Dr. Joseph Mercola is de oprichter van Mercola.com. Als osteopathisch arts, bestsellerauteur en ontvanger van meerdere onderscheidingen op het gebied van natuurlijke gezondheid, is zijn primaire visie om het moderne gezondheidsparadigma te veranderen door mensen een waardevolle hulpbron te bieden om hen te helpen controle over hun gezondheid te krijgen. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Mercola.com.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om het internet verkeer te analyseren. We moeten ook informatie delen over uw bezoek aan onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Accept