web analytics
...

Als u COVID heeft gehad, bent u waarschijnlijk levenslang beschermd

Als je COVID-19 hebt gehad , zelfs een milde vorm, feliciteer je je, want je hebt meer dan waarschijnlijk langdurige immuniteit, volgens een team van onderzoekers van de Washington University School of Medicine. In feite ben je waarschijnlijk levenslang immuun, zoals het geval is bij herstel van veel infectieuze agentia – als je eenmaal de ziekte hebt gehad en bent hersteld, ben je immuun, hoogstwaarschijnlijk voor het leven.

Het bewijs is sterk en veelbelovend, en zou welkom en geruststellend nieuws moeten zijn voor een publiek dat het afgelopen jaar, 2020/2021, in paniek heeft doorgebracht over SARS-CoV-2.

Steeds meer bewijs toont aan dat er langdurige immuniteit bestaat.

Eerste rapporten dat COVID-immuniteit vluchtig was, waren gebrekkig

Seizoensgebonden coronavirussen, waarvan sommige verkoudheid veroorzaken, geven slechts een kortstondige beschermende immuniteit, waarbij herinfecties zes tot twaalf maanden na de vorige infectie optreden. Uit vroege gegevens over SARS-CoV-2 bleek ook dat antilichaamtiters snel afnamen in de eerste maanden na herstel van COVID-19, waardoor sommigen speculeerden dat beschermende immuniteit tegen SARS-CoV-2 ook van korte duur kan zijn.

Senior auteur van de studie, Ali Ellebedy, Ph.D., een universitair hoofddocent pathologie en immunologie aan de Washington University School of Medicine in St. Louis, wees erop dat deze veronderstelling onjuist is en stelt in een persbericht:

“AFGELOPEN HERFST WAREN ER BERICHTEN DAT ANTILICHAMEN SNEL AFNAMEN NA INFECTIE MET HET VIRUS DAT COVID-19 VEROORZAAKT, EN DE REGULIERE MEDIA INTERPRETEERDEN DAT ALS EEN TEKEN DAT DE IMMUNITEIT NIET VAN LANGE DUUR WAS. MAAR DAT IS EEN VERKEERDE INTERPRETATIE VAN DE GEGEVENS. HET IS NORMAAL DAT DE ANTILICHAAMSPIEGELS DALEN NA EEN ACUTE INFECTIE, MAAR ZE DALEN NIET TOT NUL; ZE ZIJN OP PLATEAUNIVEAU.”

De onderzoekers vonden een bifasisch patroon van antilichaamconcentraties tegen SARS-CoV-2, waarbij hoge antilichaamconcentraties werden gevonden in de acute immuunrespons die optrad ten tijde van de eerste infectie.

De antistoffen namen af ​​in de eerste maanden na infectie, zoals te verwachten was, en stabiliseerden daarna tot ongeveer 10% tot 20% van de maximaal gedetecteerde concentratie. In een commentaar op de studie legden Andreas Radbruch en Hyun-Dong Chang van het Duitse Rheumatism Research Center Berlin uit:

“DIT KOMT OVEREEN MET DE VERWACHTING DAT 10-20% VAN DE PLASMACELLEN BIJ EEN ACUTE IMMUUNREACTIE GEHEUGENPLASMACELLEN WORDEN,  EN IS EEN DUIDELIJKE INDICATIE VAN EEN VERSCHUIVING VAN ANTILICHAAMPRODUCTIE DOOR KORTLEVENDE PLASMACELLEN NAAR ANTILICHAAMPRODUCTIE DOOR GEHEUGENPLASMACELLEN. . DIT IS NIET ONVERWACHT, AANGEZIEN HET IMMUUNGEHEUGEN VOOR VEEL VIRUSSEN EN VACCINS DECENNIALANG, ZO NIET LEVENSLANG, STABIEL IS.”

Wanneer een nieuwe infectie optreedt, leveren cellen die plasmablasten worden genoemd antilichamen, maar wanneer het virus is gewist, komen B-geheugencellen met een langere levensduur naar binnen om het bloed te controleren op tekenen van herinfectie.

Lees ook:   Kabinet negeert keihard bewijs dat mondkapjes zinloos zijn!

Beenmergplasmacellen (BMPC’s) komen ook voor in botten en fungeren als “persistente en essentiële bronnen van beschermende antilichamen”. Volgens Ellebedy: “Een plasmacel is onze levensgeschiedenis, in termen van de ziekteverwekkers waaraan we zijn blootgesteld”, en het is in deze langlevende BMPC’s waar immuniteit tegen SARS-CoV-2 zich bevindt.

Langdurige immuniteit waarschijnlijk na infectie met COVID-19

Voor de studie werden bloedmonsters verzameld van 77 mensen die hersteld waren van COVID-19, ongeveer een maand na het begin van de symptomen; de meesten hadden milde gevallen ervaren. Aanvullende bloedmonsters werden nog driemaal verzameld met tussenpozen van drie maanden om de antilichaamproductie te volgen; geheugen B-cellen en beenmerg werden ook verzameld van sommige deelnemers.

De niveaus van anti-SARS-CoV-2 spike-eiwit (S)-antilichamen daalden snel in de eerste vier maanden na infectie en vertraagden vervolgens in de volgende zeven maanden. Het meest opwindende deel van het onderzoek is dat, zowel zeven maanden als elf maanden na infectie, de meeste deelnemers BMPC’s hadden die antilichamen uitscheidden die specifiek waren voor het spike-eiwit dat wordt gecodeerd door SARS-CoV-2.

De BMPC’s werden gevonden in hoeveelheden die vergelijkbaar waren met die gevonden bij mensen die waren ingeënt tegen tetanus of difterie, waarvan wordt aangenomen dat ze langdurige immuniteit bieden.

“Over het algemeen leveren onze gegevens sterk bewijs dat SARS-CoV-2-infectie bij mensen op robuuste wijze de twee armen van het humorale immuungeheugen vaststelt: langlevende BMPC’s en geheugen B-cellen”, merkten de onderzoekers op. Dit is misschien wel het best beschikbare bewijs van langdurige immuniteit, legden Radbruch en Chang uit, omdat dit immunologische geheugen een duidelijk onderdeel is van het immuunsysteem dat essentieel is voor langdurige bescherming, naast de initiële immuunrespons op het virus:

“IN DE GEHEUGENFASE VAN EEN IMMUUNRESPONS WORDEN B- EN T-CELLEN DIE SPECIFIEK ZIJN VOOR EEN VIRUS IN EEN RUSTTOESTAND GEHOUDEN, MAAR STAAN ​​ZE KLAAR OM IN ACTIE TE KOMEN ALS ZE HET VIRUS OPNIEUW TEGENKOMEN OF EEN VACCIN DAT HET VERTEGENWOORDIGT. DEZE GEHEUGEN B- EN T-CELLEN ONTSTAAN ​​UIT CELLEN DIE ZIJN GEACTIVEERD BIJ DE INITIËLE IMMUUNREACTIE.

DE CELLEN ONDERGAAN VERANDERINGEN IN HUN CHROMOSOMALE DNA, EPIGENETISCHE MODIFICATIES GENOEMD, DIE HEN IN STAAT STELLEN SNEL TE REAGEREN OP DAAROPVOLGENDE TEKENEN VAN INFECTIE EN REACTIES AAN TE STUREN DIE GERICHT ZIJN OP HET ELIMINEREN VAN DE ZIEKTEVEROORZAKER.

B-CELLEN SPELEN EEN DUBBELE ROL IN IMMUNITEIT: ZE PRODUCEREN ANTILICHAMEN DIE VIRALE EIWITTEN KUNNEN HERKENNEN, EN ZE KUNNEN DELEN VAN DEZE EIWITTEN PRESENTEREN AAN SPECIFIEKE T-CELLEN OF ZICH ONTWIKKELEN TOT PLASMACELLEN DIE ANTILICHAMEN IN GROTE HOEVEELHEDEN AFSCHEIDEN.

ONGEVEER 25 JAAR GELEDEN WERD  HET DUIDELIJK DAT PLASMACELLEN ZELF GEHEUGENCELLEN KUNNEN WORDEN EN ANTILICHAMEN KUNNEN AFSCHEIDEN VOOR LANGDURIGE BESCHERMING. GEHEUGENPLASMACELLEN KUNNEN TIENTALLEN JAREN, ZO NIET EEN LEVEN LANG, IN HET BEENMERG WORDEN BEWAARD. 

Bovendien werd in 2020 gemeld dat mensen die waren hersteld van SARS-CoV – een virus dat genetisch nauw verwant is aan SARS-CoV-2 en tot dezelfde virale soort behoort – ten minste 17 jaar na initiële infectie. Dit suggereert ook dat langdurige immuniteit tegen SARS-CoV-2 te verwachten is. Ellebedy zei zelfs dat de bescherming waarschijnlijk “voor onbepaalde tijd” zal doorgaan:

“DEZE [BMPC]-CELLEN DELEN NIET. ZE ZIJN RUSTIG, ZITTEN GEWOON IN HET BEENMERG EN SCHEIDEN ANTILICHAMEN AF. DAT DOEN ZE AL SINDS DE INFECTIE IS VERDWENEN EN DAT ZULLEN ZE VOOR ONBEPAALDE TIJD BLIJVEN DOEN.”

Bron

Lees ook:   Ziekenhuis probeert kinderen te ontvoeren die ivermectine kregen van ouders
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button