web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

De schaduw van de thalidomide-tragedie

In de jaren vijftig bracht thalidomide een  golf van vernietiging over de hele wereld en liet duizenden misvormde baby’s achter, maar dat was slechts het begin van het verhaal.

Het verhaal van thalidomide, verteld in de Retro Report-video van deze week, is een van de meest beschamende in de geschiedenis van de moderne farmaceutische industrie.

In de jaren vijftig ontwikkelde een Duits bedrijf, Chemie Grünenthal, thalidomide, dat in Europa op de markt werd gebracht als de eerste veilige slaappil en werd gezien als een zeer effectieve behandeling voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid.

Het medicijn genoot zo’n wijdverbreid succes dat het in sommige Europese landen bijna net zo populair werd als aspirine.

Maar thalidomide was verre van veilig. Hoewel de oorzaak pas later werd ontdekt, was het eerste bekende slachtoffer van thalidomide een meisje dat op eerste kerstdag in 1956 zonder oren werd geboren – een dochter van een medewerker van Grünenthal .

Na verloop van tijd werden duizenden kinderen over de hele wereld van wie de moeder het medicijn nam tijdens de zwangerschap geboren met ernstige lichamelijke handicaps, waaronder flipperachtige armen en benen. De archiefbeelden van deze kinderen in de Retro-video zijn zowel huiveringwekkend als hartverscheurend, net als de verhalen van de vele families die er kapot van waren en niet in staat waren om het hoofd boven water te houden.

Door thalidomide aangetaste kinderen werden in sommige gevallen door hun ouders afgewezen en opgenomen in een instelling. Anderen lieten hun vinnen amputeren om plaats te bieden aan prothesen voor armen en benen. In één extreem geval werden een jonge moeder en haar arts beschuldigd van het uit genade doden van haar misvormde kind.

Lees ook:   van Meijeren krijgt los dat van Dissel erkent dat vaccinatie niet heeft gebracht wat was gehoopt....

Maar in de Verenigde Staten was het anders, dankzij een van die weinig bekende helden die gewoon haar werk goed deed en daarbij verhinderde dat het medicijn werd goedgekeurd.

In september 1960 werd Dr. Frances Oldham Kelsey , een jonge farmacoloog die net was begonnen te werken bij de Food and Drug Administration, gevraagd om het medicijn te beoordelen voor goedkeuring, maar werd gealarmeerd door wat zij zag als het gebrek aan rigoureus wetenschappelijk onderzoek ter ondersteuning van de veiligheid uitgevoerd door Grünenthal en William S. Merrell, de distributeur in de Verenigde Staten.

Nadat ze het onderzoek zorgvuldig had onderzocht, werd de zaak voor thalidomide snel ontrafeld. Ze bleef het bedrijf om meer gegevens vragen, waardoor de goedkeuring werd uitgesteld. Eind november 1961 werd in Duitsland lang genegeerd bewijs openbaar dat thalidomide in verband bracht met geboorteafwijkingen. Grünenthal, die jaren later in een rechtszaak de schuld gaf aan oorzaken als nucleaire fall-out of mislukte abortussen in huis voor de misvormingen van de kinderen, verontschuldigde zich pas vorig jaar bij de slachtoffers en hun families .

Vanwege het doorzettingsvermogen van Dr. Kelsey kreeg het medicijn nooit FDA-goedkeuring en in 1962 werd het medicijn wereldwijd verboden. Maar bijna net zo belangrijk, het markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor de FDA

Grote hervormingen van de regelgeving werden uiteindelijk opgedrongen aan de farmaceutische industrie, veel van dezelfde federale richtlijnen waar we vandaag onder leven.

Thalidomide is een van de belangrijkste redenen waarom de drugswetten in de Verenigde Staten zo streng zijn .

Maar dit was niet het einde van thalidomide. In het begin van de jaren negentig ontdekten onderzoekers dat dezelfde eigenschappen van het medicijn die de groei van bloedvaten beperken en resulteerden in de onvolgroeide ledematen , nuttig waren bij de behandeling van een aantal medische aandoeningen , waaronder enkele kankergezwellen, zoals multipel myeloom, de ziekte van Crohn en multiple sclerose. .

Lees ook:   Een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter treft de kust van Alaska en veroorzaakt een tsunami-waarschuwing

Hoewel het medicijn nu een strikte waarschuwing bevat dat het niet door zwangere vrouwen mag worden ingenomen, in Brazilië, waar het op grote schaal wordt gebruikt om lepra te behandelen, meldt een groep onderzoekers dat sinds 2005 maar liefst 100 kinderen zijn gehandicapt door thalidomide.

Het Retro Report van deze week is het twaalfde in een documentairereeks en ik vind het het meest aangrijpend, een geval waarin de videobeelden van deze kinderen tienduizenden woorden waard zijn. Het videoproject is gestart met een subsidie ​​van Christopher Buck. Retro Report heeft een staf van 13 journalisten en 10 medewerkers onder leiding van Kyra Darnton, een voormalige “60 Minutes” -producent. Het is een non-profit videonieuwsorganisatie die een doordacht tegenwicht wil bieden tegen de 24/7 nieuwscyclus van vandaag. De video’s zijn doorgaans 10 tot 12 minuten lang.

:http://nyti.ms/18Pff5n

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥