web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Cytokinestorm oorzaak slechte resultaten bij Covid…?

Israëlische wetenschappers hebben een veelbelovende nieuwe immuuntherapie ontwikkeld waarmee in korte tijd 100% van 30 behandelde ernstig zieke coronapatiënten werd genezen. Met het inhaleerbare medicijn, aangeduid als EXO-CD24, wordt de cytokinestorm die soms optreed in Covid-19 patiënten onderdrukt.

Het nieuwe medicijn hoeft slechts éénmaal per dag enkele minuten lang te worden geïnhaleerd, en dat vijf dagen lang. De immuuntherapie onderdrukt de soms gevaarlijke overproductie van cytokines, herstelt de intercellulaire communicatie, en helpt het menselijke immuunsysteem virussen te detecteren en aan te vallen. Omdat het rechtstreeks in de longen terecht komt zijn er geen systemische bijwerkingen, zoals met veel gewone medicijnen wel het geval is.

https://www.xandernieuws.net/algemeen/israelische-wetenschappers-genezen-100-ernstig-zieke-coronapatienten-met-nieuw-geinhaleerd-medicijn/

Hypercytokinemie ook wel cytokinestorm is een mogelijk fatale reactie van het lichaam waarin te veel cytokinen uitgescheiden worden die een ontstekingsreactie veroorzaken.[1] Er wordt in een korte tijd zo veel cytokine uitgescheiden wat orgaanfalen en de dood ten gevolg kan hebben.

Tijdens de Spaanse griep pandemie werden vooral jongemannen getroffen, die juist een goede gezondheid zouden moeten hebben. Toen werd vermoed dat juist hun sterke immuunsysteem een probleem vormde.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cytokinestorm

Ontstekingseiwitten, ook wel cytokines genoemd, spelen een cruciale rol in de afweerreactie. Wanneer deze afweerreactie in het bloed té sterk is, wat een cytokinestorm wordt genoemd, kan dit nadelig zijn voor een patiënt. Er wordt gedacht dat bij patiënten met COVID-19 een cytokinestorm bijdraagt aan de ernst van de ziekte. Na het meten van belangrijke cytokines bij COVID-19 en verscheidene andere ziektebeelden, laten onderzoekers van het Radboudumc zien dat er bij COVID-19 patiënten géén sprake is van een cytokinestorm. Dat heeft ook consequenties voor de behandeling, schrijven ze in JAMA.

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/bestaat-de-covid19-cytokinestorm

Cytokinestorm?
In de vijf genoemde patiëntengroepen werd de concentratie van tumor necrose factor alfa (TNF-alfa) en de interleukines 6 en 8 (IL-6, IL-8) gemeten. De resultaten waren opmerkelijk. Onderzoeker Matthijs Kox: “Het niveau van de cytokines is aanmerkelijk minder verhoogd bij COVID-19 patiënten dan bij patiënten met septische shock en ARDS. Vergeleken met patiënten met septische shock zonder ARDS, dus zonder longproblemen, zien we bij COVID-19 ook duidelijk lagere niveaus van IL-6 en IL-8. De cytokineconcentraties bij COVID-19 patiënten waren vergelijkbaar met die bij intensive care patiënten opgenomen na een trauma of een hartstilstand, ziektebeelden die niet bekend staan om een cytokinestorm.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥