...

19 oktober 2021

 

Medicijn tekorten anno 2019

Pills, pills, pills...I recognize Prozac, Welbutrin.Vreemd fenomeen, plotseling is er een tekort aan medicijnen.
Nu is dat nog nooit voorgekomen, dus de vraag is waar komt dat dan door?
Het moet simpel zijn om snel meer medicijnen te maken, zoveel neemt een pilletje niet, maar je zou er maar afhankelijk van zijn!
En dat is tegenwoordig bizar, zoveel mensen en kinderen medicijnen slikken.
Ongezond veel mensen dus.
Hoe kan dat?
Vraag je dat eens af!
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190516_04405262

https://www.bbc.com/news/health-46843631

-Per dag: De regering beklemtoont dat er elke dag in Engeland twee miljoen recepten worden uitgegeven en dat de overgrote meerderheid van de geneesmiddelen niet schaars is.

Waarom gebeurt dit?
-Branchecijfers benadrukken allemaal dat er geen eenduidig ​​antwoord is om een ​​dergelijke gecompliceerde situatie te verklaren.
Dat is dus vreemd!

Suggesties om redenen achter het tekort omvatten:

-toegenomen wereldwijde vraag-zoveel grondstof gebruikt een pilletje niet dus toegenomen vraag, zou de wedervraag moeten hebben, waardoor gebruiken mensen steeds meer medicatie, zijn mensen dan steeds ongezonder? Of worden zij verplicht en zijn ze zich onbewust van het feit dat artsen van alles voorschrijven dat misschien niet eens nodig is?

-kosten van grondstoffen- nu zoveel is dat niet.

-nieuwe wettelijke vereisten die de kosten opdrijven. -Ze willen nog meer geld verdienen terwijl we al zoveel moeten betalen inmiddels. Er is een keerzijde aan al die mensen die pillen moeten slikken van een arts!

-schommelingen in wisselkoersen- Die waren er voorheen ook wel daaraan ligt geen tekort.

-generieke bedrijven die niet door willen gaan met de verkoop van onrendabele producten.- Ze verdienen dus te weinig.

Maar dan nog lijkt me dat niet de oorzaak te zijn.
Dat had onderling uitgevochten kunnen worden, maar mensen komen nu bij een apotheek, die de medicijnen niet heeft!

Misschien dat men dan aankomt met een nieuw middeltje, ”dat net zo goed werkt”, waarbij men vergeet dat sommige mensen nu eenmaal beter op het ene dan op het andere medicijn reageren.

Als je vroeger op mijn school hoofdpijn had en een pijnstiller kreeg, en je even later als een debiel in de klas zat, zo stoned als een garnaal…ehm?
Dan nam ik toch liever eentje, die mijn moeder thuis had…
Dat waren me daar toch ouderwetse rommelpillen op die school.
De ene pijnstiller is de andere niet natuurlijk.
Je mag blij zijn, dat je geen pillen hoeft te slikken tegenwoordig!
Ik klop het af hoor! Voel me best gezegend wel.
Sta je niet zo bij stil, maar dat zijn toch wel dingetjes.
Ik ben zo ook niet opgegroeid, ik ken dat slikken van pillen niet zo.
Neuh vonden we ook niet normaal ofzo.

Inmiddels weet ik dat als je hoofdpijn krijgt, dat vaak wel komt vanuit de nek en schouders.
Dus die moet je dan (laten)  masseren en insmeren met een zalfje of arachide olie.

De pijnstiller haalt de pijn wel weg, maar geen oorzaak.

Net als slaappillen er niet voor zorgen dat je beter kunt gaan slapen!
Je slaapt wel beter, maar alleen dankzij die pillen, en niet omdat je zonder kunt.
Dus het lost het probleem bv slapeloosheid in dit geval nooit op!
Never!
Het gaat nooit meer over eigenlijk.

Ik vind dat geen aanrader, ”neem dan maar een pilletje”.

Als ik arts was geworden zou ik mensen echt zo min mogelijk voorschrijven!
Alleen als het  echt noodzakelijk zou zijn en dan zelf zoveel mogelijk ontdekken, hoe men dat vroeger dan deed, en oploste en wat je dus ook op normale wijze kunt oplossen voor altijd!
Dus niet tijdelijk.

Bij zenuwen etc zou ik bv valeriaandruppels voorschrijven.
Druppels, dus niet de pillen, waar ook vaak weer stofjes inzitten, die je niet nodig hebt of waar je anders op zou kunnen reageren.
Ik heb wel eens Valeriaandruppels geprobeerd, voor de tandarts weet ik nog. (verdoving werkt niet goed bij mij, koud water bij de boor idem niet, dus partytime!)
Nou ik was na 13 druppels zo totaal pleitos… terwijl je 3x daags ofzo 15 druppels mocht, ik heb, als dan, wel genoeg aan 5 drupjes…
Als je weet dat je gevoelig bent, dan reageer je ook anders op medicatie dan anderen.
Ik heb als enige pil, hooikoortstabletten, die ik zelf moet kopen… wordt niet vergoed, want merknaam, een merknaam die ik alleen maar kan gebruiken.
Bij andere hooikoortstabletten krijg ik bijwerkingen, die ik echt niet wil!
Bv, depri worden! NB! Van je hooikoortstablet?
Ja, dat kan!

Heb het uit kunnen testen, omdat ik niet elke dag die tabletten slik. (Bewust niet wil slikken!!!)
Goh opvallend, ik en down? Nou niks voor mij, ben de vrolijkheid zelve nml.
(leer je ook wel te zijn op den duur, zonde om je tijd,te verspillen aan depri en down zijn) Dus dat voelde al vreemd voor mij.
Maar het kwam dus door die pilletjes tegen hooikoorts.
Nu is het zo tegenwoordig, dat ik nog maar een half tabletje inneem tegen hooikoorts en dat gaat best goed!
Niet altijd.

Gemeenten zijn zo debiel, dat ze tegenwoordig elke dag wel maaien!
Welke klachten mensen daar wel niet door kunnen krijgen!!!!!!!!!
Moe, sloom, slaperig, down, geïrriteerd raken, suf, nergens zin in.
Dat dankzij gemaaid gras.

Stel je voor, al die mensen die in slaap vallen als ze net thuiskomen en maar niet begrijpen hoe dat nu toch kon.
Toevallig de buurman had het er ook al over, was ook al zo moe… Iedereen in de klas zat maar te gapen vandaag…En dat elke week weer op dezelfde maaidag van een gemeente.

Je zou maar hooikoortstabletten slikken en depri worden en je weet niet dat het door die pilletjes komt en die huisarts schrijft dan natuurlijk weer antidepressiva voor!
Met alle gevolgen van dien, want ook die hebben vaak heftige bijwerkingen! Zelfmoordneigingen komen daar zelfs bij voor en stel dat hé, dat mensen er niet meer zijn, omdat ze allergisch waren voor hun hooikoortstablet en met als gevolg daarvan antidepressiva kregen!
Terwijl er eigenlijk niets aan de hand was…stel je voor, hoeveel mensen dat wel niet zouden kunnen ervaren op dit moment in het leven!????!!
Think about it, aub!

Dan nog onze voeding.
Allemaal rommel zit er in. Met idem effecten op ons doen en laten. Angst en paniek aanvallen dankzij voeding, moe gevoel, down worden, depressief, agressief, etc, etc dat kan allemaal als je allerlei rommel binnenkrijgt, dat foutief werkt op je brein en lichaam!
Zelfs je vitaminetabletten hebben een tintje… en dat tintje is gemaakt dankzij chemische kleurstoffen, wat als jij elke dag die tablet slikt en je kunt niet tegen die kleurstof op die tablet?
Goh?

Mensen grijpen echt te snel naar pillen.
Moet je niet willen.

Dan nog even over de apotheek… en onze regering:

Vorig jaar waren er 769 incidenten in Nederland waarbij een medicijn tijdelijk of permanent niet beschikbaar was, een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus apotheekorganisatie KNMP. In 2017 steeg het tekort aan medicijnen met 3 procent, meldt de Telegraaf.

“Het dweilen met de kraan open, daar worstelen patiënten en apothekers dagelijks enorm mee, de patiënt krijgt regelmatig een andere doos omdat de apotheker moet verhuizen naar een alternatief.” KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent zei tegen de krant.

Belangrijke tekortkomingen in 2018 waren de anticonceptiepil, het geneesmiddel van Parkinson, levodopa / carbidopa, en weigering, die wordt gebruikt om alcoholverslaving te behandelen. Volgens de KNMP waren er ook veel tekorten aan antibiotica.

De KNMP geeft de schuld aan de toenemende tekorten aan de Nederlandse geneesmiddelenwet en het zogenaamde preferentiebeleid van de Nederlandse zorgverzekeraars, waarbij slechts één goedkoop geneesmiddel door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit maakt Nederland een onaantrekkelijke markt voor geneesmiddelen. “Ze houden opzettelijk hun voorraden laag en in het geval van een hapering in het productieproces, ontstaan ​​snel tekorten.”

Volgens de KNMP zijn de tekorten sinds 2010 gestegen en zullen dit ook dit jaar blijven.


Dat is 1!
Dan zg allemaal verhalen over de Brexit en medicijntekorten.

https://www.theguardian.com/politics/2019/apr/09/brexit-medicine-shortages-pharmacies-england

Toevallig rond hetzelfde tijdstip dit soort verhalen in Nederland, België en Engeland…oké?

Wat te denken van al die vluchtelingen die hier komen en hier ook hun medicijnen nodig hebben?
Heeft men daar al aan gedacht dat ze wat meer op voorraad moeten hebben?

https://www.eahp.eu/practice-and-policy/medicines-shortages

Waarom tekorten optreden

Problemen met productie en kwaliteitscontrole zijn volgens de FDA de belangrijkste redenen voor tekorten aan medicijnen. Deze kunnen vertragingen in het ontvangen van de noodzakelijke ingrediënten voor de medicijnen omvatten, problemen die ervoor zorgen dat medicijnen onder steriele omstandigheden worden geproduceerd en afgeleverd, en een beperkte productiecapaciteit. Er zijn bijvoorbeeld minder bedrijven die steriele injecteerbare geneesmiddelen produceren. Dit betekent dat minder productielijnen eraan werken om ze te maken. Als een faciliteit problemen heeft met het produceren van een medicijn, zijn opties voor andere faciliteiten om de speling op te vangen beperkt.

Een tekort aan medicijnen kan optreden vanwege de toegenomen vraag. Het kan ook gebeuren wanneer een farmaceutisch bedrijf een medicijn beëindigt of een productiefaciliteit offline neemt – wat bedrijven op elk moment kunnen doen.

Wat gedaan kan worden?

De FDA kan soms helpen om een ​​tekort aan medicijnen te voorkomen. Wanneer een geneesmiddel schaars is, maar de fabrikant heeft een aantal in voorraad dat is verlopen of bijna afloopt, kan de FDA beoordelen of verlenging van de houdbaarheidsdatum veilig is. Als dat zo is, kan het die benodigdheden bevrijden die kunnen worden gebruikt. De FDA kan ook helpen de productie van moeilijk bereikbare medicijnen op te voeren door de goedkeuring van nieuwe productielijnen of nieuwe materialen die kunnen worden gebruikt om het medicijn te maken, te bespoedigen. In sommige gevallen kan de FDA buitenlandse bronnen zoeken voor specifieke geneesmiddelen. Het beoordeelt de veiligheid van dergelijke benodigdheden en maakt tijdelijke import mogelijk om te zorgen dat aan de kritieke behoeften van de patiënt wordt voldaan.

Binnen de FDA houdt het Center for Drug Evaluation and Research een Drugstekort-actieplan bij. Het doel is om tekorten aan medicijnen te voorkomen en aan te pakken. Je kunt de details van het plan hier lezen .

Het is duidelijk dat het programma niet waterdicht is, omdat er nog steeds tekorten aan medicijnen zijn. Geneesmiddelenfabrikanten worden aangemoedigd om informatie over tekorten te delen, maar zijn daartoe niet verplicht.

Wat kan je doen?

Als uw arts een geneesmiddel aanbeveelt dat te weinig verkrijgbaar is, vraag dan naar andere geneesmiddelen die mogelijk voor u werken. Uw arts kan mogelijk iets gelijkwaardig en effectief vinden, misschien in een andere klasse van geneesmiddelen. Als er geen alternatieven zijn, kan uw arts, in samenwerking met een apotheker, mogelijk een voorraad opsporen. Wanneer een medicijn schaars is, moet u vooral op uw hoede zijn voor internet of gefaxt advertenties voor alternatieven (vaak hoog geprijsd en soms vals).


Mogelijke oorzaken van het medicatietekort
De meeste mensen – patiënten, apothekers en artsen – zijn niet bekend met de oorzaken van dit probleem.

Degenen die de oorzaken wel kennen, zijn terughoudend om ze bekend te maken.

Health Canada dringt erop aan dat sinds 2017 farmaceutische bedrijven de oorzaak moeten aangeven. Bedrijven zijn echter beperkt in het selecteren van een antwoord uit een uitklapmenu met vage keuzes: “verstoring van de productie”, “tekort aan [onverklaarde] werkzame stof,” “verhoogde vraag”, “vertraging in verzending”, “vereisten gerelateerd aan aan de naleving van normen, “en” andere. “De overgrote meerderheid selecteert” verstoring in de productie. “Voor discontinuaties, bedrijven vaak kiezen voor” zakelijke beslissingen. “Lezers zullen waarschijnlijk het erover eens dat deze” oorzaken “ondoorzichtig zijn, maar niet verdoezelen.

Verschillende oorzaken van tekorten werken meestal in één keer, in verschillende combinaties afhankelijk van tijd en plaats. De Amerikaanse FDA heeft een lijst met mogelijke oorzaken.

Het volgende is een lijst met 14 robuuste mogelijkheden die we hebben gevonden in de literatuur over het probleem:

  1. Grote farmaceutische bedrijven die generieken stopzetten of actief bestrijden, om de verkoop van nieuwere, duurdere merkgeneesmiddelen te verbeterenSoms ontmoedigen bedrijven de verkoop van hun eigen goedkopere merken of regelen ze ‘deals’ in marketing. Klik hier voor een voorbeeld . Voor een ander voorbeeld is in 2013 een  rechtszaak aanhangig gemaakt  tussen twee Amerikaanse geneesmiddelen Hospira en ICU over marketingpraktijken naar Canada. Farmaceutische bedrijven in verschillende landen lobbyen ook voor een langere octrooibescherming voordat generieke geneesmiddelen kunnen worden vrijgegeven; deze bezorgdheid maakt deel uit van de vrijhandelsbesprekingen in Canada en de Europese Unie. Voor een bespreking, kijk hier. Soms “passen” geneesmiddelen hun medicijnen enigszins aan om een ​​nieuw octrooi aan te vragen in een proces dat “evergreening” wordt genoemd. Een mijlpaal in India , waarbij evergreening van een belangrijk kankermedicijn werd afgewezen. Voor een discussie in april 2013 over uitgestelde betaling, klik  hier . In september 2014 lanceerde New York een rechtszaak tegen fabrikanten voor antitrustmanipulatie van de Alzheimer-markt door opzettelijk de productie van een goedkopere vorm stop te zetten om een ​​nieuwere, duurdere vorm vóór het verstrijken van het patent te begunstigen; het bedrijf besloot met tegenzin om het medicijn nog 60 dagen langer te blijven maken. In juni 2016 hoorde de Amerikaanse Senaat over een wetsvoorstelontworpen om te voorkomen dat de merknaamindustrie de vervaardiging van generieke geneesmiddelen blokkeert. Maar in Canada lijken de zeldzame bedrijven die generieke geneesmiddelen leveren eerder te worden lastiggevallen dan te worden ondersteund (zie het voorbeeld van Biolyse hier). Sommigen geven directe marktmanipulatie de schuld om de prijzen te laten stijgen (zie Pakistan  en Egypte , beide in 2017). Hoewel het langdurige tekort aan zoute zouten na 2017 orkaanschade aan planten in Puerto Rico verergerd, was het tekort al jaren en sommigen suggereren dat het ‘acuut op chronisch’ werd als gevolg van manipulatie door productfabrikanten. In april 2017, de Verenigde Staten gestart met een antitrust-sonde in zoutoplossingen, maar door februari 2019 was gedaald. Eind maart 2018 werd de blaming-pharmahypothese vernieuwd in zowel de VS als India  en werd beweerd dat manipulatie van markten generieke producten zou onderdrukken . In oktober 2018 werd merknaam pharma’s praktijk van het ontkennen van producten aan generieke bedrijven om geteste equivalentie mogelijk te maken bekritiseerd door het Canadese mededingingsbureau omdat het tegen de Mededingingswet was. In februari 2019 richtte het Spaanse mededingingsbureau zich op nucleair geneeskundige bedrijven om opzettelijk een tekort te creëren. Ook in februari 2019 heeft het Amerikaanse Senaats Financieel Comité farmaceutische leidinggevenden gebeld  over hun rol bij het vaststellen van hoge prijzen (zie hieronder).
  2. Prijzen van generieke geneesmiddelen. Zijn hun prijzen te laag om de productiekosten te dekken (bijvoorbeeld in US Medicare)? Het resultaat leidt tot uitval van fabrikanten en soms is er slechts één leverancier  van een product (zie hier ); daarom kan één fabrieksprobleem snel een dicht wijdverspreid tekort produceren, zoals bijvoorbeeld het tekort aan Epipen in 2018. Zie ook hier . Een lage winstmarge betekent ook dat makers mogelijk de bochten in de productie verlagen waardoor de kwetsbaarheid voor aan inspectie gerelateerde stilstanden toeneemt. In juni 2012 werd deze “te lage prijs” -oorzaak bekrachtigd door een  rapport  van de Amerikaanse Commissie voor toezicht en hervorming van de overheid en door farmaceutische lobbygroepenin Europa (zie bijvoorbeeld hier ). In augustus 2013 was er sprake van een tekort aan essentiële medicijnen in India . In maart 2016 werd het geciteerd in Egypte en later in 2016 en 2017 werd de vraag opnieuw gesteld, vooral wanneer markten als ‘klein’ worden beschouwd, voor Europa ,  India  ( tweemaal ),  Australië ,  Pakistan  en China . Zie ook dit artikel van mei 2016   in de New York Times en een ander van augustus 2017 In Koreavan juli 2018 eindigde een crisis in de levering van contrastmiddel, Lipidiol, toen de regering ermee instemde om de prijs te verhogen. Begin 2017 heeft de stijging van de kosten veroorzaakt door het tekort geleid tot verschillende politiek geïnspireerde argumenten om de concurrentie in de generieke industrie te vergroten. Eind 2018 toonde een retrospectieve studie , die meer dan een miljard recepten uit de periode 2008-2014 analyseerde, aan dat lage prijzen sterk geassocieerd zijn met tekorten. Zie ook deze verslagen  hier ,  hier , hier en hier , over hoe en waarom ondernemingen stoppen generics vanaf augustus 2017. Een van deze rapportensuggereert dat bedrijven illegaal kunnen samenzitten in het opbouwen van tekorten om een ​​prijsstijging mogelijk te maken. Anderen beweren dat merknaam-pharma de concurrentie blokkeert door generieke bedrijven toegang te ontzeggen tot hun producten voor vergelijkende tests. Zie ook hier  2018-advies over de noodzaak van meer concurrentie, en  hier  voor het perspectief van 2018 van een toonaangevende dierenarts die het ermee eens is dat generieke prijzen te laag zijn. Of zijn de generieke prijzen te hoog? De oorzaak van de “te lage prijs” heeft weinig grip in Canada, waar veel provincies beweren dat we hoge prijzen betalen voor generieke geneesmiddelen en merkgeneesmiddelen in vergelijking met andere landen. Zie het  rapport van de Raad van Federatie van juli 2012 en het  Hooggerechtshofeen uitspraak over het verbod van Ontario op inheemse generieken in november 2013. Zie ook dit artikel uit 2014 , dit blog van 2015 , deze dagvaarding van 2016  en dit rapport van begin 2019. Het moet duidelijk zijn dat de “juiste” prijs onbekend is en dat ” hoger “betekent misschien niet” verkeerd “of” te veel “, vooral in de context van tekorten. Een keerpunt in dit argument is de benarde toestand van ontwikkelingslanden en de relatief hogere kosten – zie bijvoorbeeld Nigeria in 2016. Omgekeerd komt een aantalkordate spiraalvormige stijging van generieke prijzen voort uit het tekort zelf, vijandige overnames en veranderde regelgeving (bijvoorbeeld hier ,  hier ,  hierhier en hier ). Canadezen worden beschermd tegen die willekeurige door schaarste veroorzaakte wandelingen, omdat de prijzen vastliggen bij het verlenen van vergunningen. Buitensporige prijsstijgingen die media-aandacht hebben getrokken, bedreigen zowel toegang als aanbod (zie hier ). Tekorten worden voorspeld voor het VK na de Brexit-stemming, als gevolg van stijgende prijzen als gevolg van een dalend pond en minder invoer (zie hier en hier ). In 2017 werd in Ierland een tekort aan generieke geneesmiddelen toegeschreven aan te hoge uitgaven aan andere zeer dure, nieuwe merknaam, hightech-geneesmiddelen. Evenzo, eind 2017, het Amerikaanse Congresbegon het probleem van hoge medicijnkosten te onderzoeken – waarvan sommige als een gevolg (niet als oorzaak) van tekorten aan drugs werden gezien – en dit te wijten was aan gebrek aan concurrentie in de industrie (enkele leverancier) en gebrek aan samenhangende prijsonderhandelingen (zie deze opmerking van2018 ). Op Amerikaanse hoge prijzen zie hier . In 2019 meldde CBC datAmerikaanse farmaceutische bedrijven zich bemoeiden met de strategieën van Health Canada om de prijzen te verlagen. In februari 2019 lokte een  Mexicaanse wet om de drugsprijzen in het belang van de toegankelijkheid te verlagen advocaten uit de farma ertoe om tekorten aan medicijnen te bedreigen. Ook in het begin van 2019 riepen de Amerikaanse senaatsfinanciën comités  leidinggevenden uit de farma om te getuigen  tegen hoge prijzen en namen 44 Amerikaanse staten deel aan een rechtszaakbeweren dat drugmakers samenzweren om generieke prijzen hoog te houden
  3. Apothekers die ervoor kiezen om geen goedkopere medicijnen op de markt te brengen omdat de winstmarge te beperkt is. Canadese apothekers verwerpen deze hypothese, omdat ze hun geld verdienen met het verstrekken van vergoedingen – niet met de prijzen van medicijnen, hoewel afspraken die werden gemaakt voor het opslaan en prijzen van generieke geneesmiddelen in Ontario in 2012 naar verluidt de financiële financiën van de apotheek veranderden (zie hier en hier ). Andere landen blijven dergelijke beschuldigingen uiten.
  4. Tekort aan substraat (grondstoffen om medicijnen te maken). Deze oorzaak wordt vaak gebruikt door farmaceutische bedrijven, maar is op zichzelf onvoldoende. Dezelfde materialen worden gebruikt bij het maken van dure merkgeneesmiddelen, die niet schaars zijn. Daarom bepaalt iemand ergens langs de lijn waar hij weinig middelen kan plaatsen. Zie ook oorzaak # 6. Het tekort aan grondstoffen en hoge prijzen werden verweten voor een tekort aan Dapsone in 2016 in Korea. Het is belangrijk op te merken dat dit tekort aan grondstoffen, genaamd Active Pharmaceutical Ingredients (API’s), ook te wijten kan zijn aan vertragingen wanneer vervangende benodigdheden uit verschillende bronnen en landen wachten op goedkeuringen (zie bijvoorbeeld dit vroege verhaal van 2018 uit India over Chinese API’s) )
  5. Toenemende vraag naar medicijnen in de ontwikkelingslanden maakt het moeilijk om de productie op peil te houden met de vraag. Normaal gesproken zou dit een stimulans zijn om meer medicijnen te maken. Tekorten van de groeiende vraag ook optreden met vluchtelingen crises , en / of onvoorziene uitbraken, net als bij inhalers tijdens het griepseizoen in het begin van 2017 of diagnostische kits voor dengue in Nepal in oktober 2017. Een vroege 2017 marketing  rapport voorgesteld toenemende vraag naar TB drugs in Azië was provocatie van tekorten in de VS. In november 2017 werd een tekort aan HIV-medicijnen in Oeganda veroorzaakt door de instroom van vluchtelingen die behandeling nodig hadden. Begin 2018 verergerde het zware griepseizoen de door de orkaan veroorzaakte tekorten aan IV-zakjes en Tamifluin de VS. In oktober 2018 stelde een rapport voor omdat opioïden sterker waren dat de noodzaak van een grotere hoeveelheid tegengif voor de behandeling van elke overdosis opioïden zorgde voor bezorgdheid over een tekort. Eind 2018 werd een tekort aan gordelroosvaccins toegeschreven aan de toegenomen vraag. Een andere interessante draai aan deze oorzaak ontstond in 2018: de voorspelling van een stijgende vraag vanwege het toegenomen aantal mensen met type 2 diabetes – een toename die de  al gestreste insulineproductie wereldwijd zal oprekken .
  6. Storingen in de productie of kwaliteitscontrole binnen productielijnen als gevolg van een gebrek aan investeringen om de normen te verbeteren of te handhaven. Het sluiten van twee van de vier fabrieken voor basisingrediënten boven verontreinigingsproblemen zou de oorzaak zijn van het tekort aan penicilline G in het begin van 2017. Zie bijvoorbeeld hier  en hier . In juni 2017 raakte een malware-  cyberaanval op veel onbeschermde computers op Merck en zou er in tekorten zijn geweest. In het najaar van 2017 beschadigde de orkaan Maria installaties in Puerto Rico en resulteerde dit in een groot tekort aan veel producten, waaronder IV-oplossingen. Zie hier  en hier. Meldingen van verhoogde waakzaamheid op de productie van generieke geneesmiddelen in India en China heeft blootgelegd schendingen die tekorten kunnen veroorzaken, maar misschien als gevolg van de tekorten of de hoge kosten in Noord-Amerika, een New York Times op ed mei 2019 suggereerde dat de waakzaamheid niet meer strak genoeg.
  7. Beschuldigen van overheid: productievertragingen of gebrek aan concurrentie als gevolg van beleid of tot grotere waakzaamheid door FDA  of Health Canada. Deze oorzaak werd gekarakteriseerd als “zinloze administratieve rompslomp” door een  rapport  van de Amerikaanse Commissie voor toezicht en hervorming van de overheid in juni 2012. De FDA heeft deze beschuldigingen scherp betwist in een brief van 23 juli 2012. In mei 2014 werd dezelfde oorzaak ingeroepen om een tekort aan paclitaxel in Canada verklaren, toegeschreven aan de overijverige interpretatie van richtlijnen door Health Canada (zie hier ). Ook hier . In het begin van 2016 , werd afgedaan als een belangrijke factor in de hulpdiensten tekort kamer drug; echter in augustus 2016, de FDA werd deels als schuldig beschouwd voor het vertragen van de goedkeuring van generieke concurrenten die de voorwaarden creëerden voor de buitensporige prijsstijging van de EpiPen. In februari 2018 werd de FDA opnieuw beschuldigd van het probleem door ten minste één ziekenhuis zakenman  die gelooft in een betere concurrentie en roept de erfenis van Frances Kelsey om zijn visie te ondersteunen. In een nieuwe draai aan de beschuldigende regering wordt verwacht dat in mei 2018 het beleid dat wordt ingeroepen om de opioïde crisis in de VS te beheersen de tekorten voor legitieme gebruikers zal verslechteren ; hoeveel van de terugdringing van dit beleid uit de industrie komt, is tot nu toe onbekend. Een interessante wending op de beschuldigende regering kwam uit Zuid-Afrika in 2018, waarbij verouderd magazijnbeheer werd bestredenwas schuldig. De ontdekking van kanker veroorzakende NDEA in sommige verschillende Chinese producten van bloeddrukverlagende middelen valsartan en losartan leidde tot recalls in 2018-2019 die een reeds bestaand tekort hebben verdiept (zie ook hier ).
  8. Canada heeft bijna geen eigen farmaceutische industrie en is kwetsbaar voor veranderingen elders, terwijl veel essentiële medicijnen slechts één of twee fabrikanten hebben. Massale ontslagen en sluitingen bij farmaceutische bedrijven in 2010-12 zouden het gevolg zijn van het aflopen van patenten op blockbuster-medicijnen. De stopzetting van 2014 van Biolyse, die 80% van de in Canada gebruikte paclitaxel produceerde, waardoor 60 mensen zonder werk kwamen te zitten en die een 80-voudige prijsstijging veroorzaakte voor het vervangende product dat door een Amerikaans bedrijf werd geleverd (zie hier ). Hierdoor worden verdere afstandssites van productie uit Canada gewijzigd en worden landen begunstigd waar het voor generieke geneesmiddelen minder kost om te archiveren. Zie hier . Een ander voorbeeld uit 2008 en opnieuw in 2018 komt van kwaliteit en kwantiteit van heparine uit China. Zienhier .
  9. Wettelijke wijzigingen in financieringsregelingen voor generieke geneesmiddelen , bijvoorbeeld in Ontario en Alberta, resulterend in een dalende winstgevendheid voor apothekers en fabrikanten (zie hier ). Sommige mitigerende beleidsmaatregelen leiden tot problemen voor bedrijven en wanneer bedrijven zich niet kunnen veroorloven om tegen gecontroleerde prijzen te verkopen, vallen ze uit of eisen ze een herziening van het beleid (bijvoorbeeld Korea in 2018). Deze veranderingen kunnen oorzaak # 3 hierboven veroorzaken. Apothekers besluiten de medicijnen niet in te slaan en de productie neemt verder af als reactie op een lagere vraag.
  10. Canadese controles vereisten niet dat de farmaceutische industrie van tevoren tot tekorten waarschuwde tot mei 2017 , en evenmin om specifieke redenen. Niettegenstaande de aankondiging van de Canadese regering belooft dat ze op 10 februari 2015 geavanceerde verplichte rapportage vereist. Ondanks de regeringswisseling in 2015 was er tot maart 2017 nog geen bewijs van de effecten ervan. De kennisgeving was vrijwillig en willekeurig en tot nu toe onvolledig. Farmabedrijven klagen erover dat de definitie van “tekort” nu te strikt is geworden, waardoor de situatie slechter lijkt te zijn. De dagelijkse rapportage en updates zijn echter verbeterd. Ga naar de trackingpagina voor sites die actuele lijsten bijhouden.
  11. Politieke oorzaken: sancties tegen landen, zoals Iran of Qatar (zie  hier ,  hier en hier ), of economische, politieke en militaire crises in landen als Griekenland of Irak of Nepal of Kenia of Venezuela of Zimbabwe of Sri Lanka ( zie hier , hier ,  hier ,  hier ,  hier , hier en hier ). Sommige landen kunnen geen effectieve nieuwe medicijnen veroorloven en gebruiken goedkopere alternatieven met meer bijwerkingen, bijvoorbeeld Uganda eind 2017. Begin 2018, kinderen met kanker in Syrië Er werd gezegd dat er tekorten warenals gevolg van Amerikaanse EU-sancties. Een rapport uit begin 2019 beschreef de meervoudige toegangsdrempels voor antibiotica als een wereldwijde gezondheidscrisis.
  12. Morele bezwaren tegen het gebruik van drugs voor executies in sommige Amerikaanse staten leiden tot weigering om dodelijke drugs toe te dienen. Dit heeft ervoor gezorgd dat sommige staten (bijv. Nevada in 2016) de doodstraf opnieuw in overweging namen, net zoals het embargo bedoeld was. Maar andere staten hebben hun standpunt over de doodstraf versoepeld met behulp van andere drugcombinaties of het terugbrengen van vuurpelotons (zie ook hier ) of de  elektrische stoel  of suggereren stikstofinhalatie in plaats daarvan of het introduceren van wetgeving  (Nebraska) om providers te beschermen. Begin 2017 besloot Texas de FDA te vervolgenover het achterhouden van executiemedicijn verzonden door een niet-goedgekeurde buitenlandse leverancier. In april 2017 besliste Arkansas om 8 mannen in de loop van 11 dagen uit te voeren omdat het medicijn dat de staat van plan was te gebruiken, zou aflopen en geen ander kon worden gevonden. De executies waren op het laatste moment gebleven . Lees hier meer . Het falen om abortusgeneesmiddelen op te slaan in prairieprovincies in 2019 kan ook te maken hebben met morele bezwaren over het gebruik ervan.
  13. Het nalaten om regelgevingsdoelen  binnen overheidsagentschappen te communiceren . Volgens de GAO begin 2015 heeft de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) niet effectief gecoördineerd met de FDA voor het beheer van quota’s voor gereguleerde stoffen die nodig zijn voor het maken van medicijnen. Evenzo zouden aangescherpte voorschriften ter voorkoming van drugsmisbruik de legitieme toegang beperken. Zie hier en  hier.
  14. Wijzigingen in de richtlijnen voor klinische praktijk kunnen het gebruik van eerder winstgevende medicatie verminderen, waardoor fabrikanten deze kunnen verlaten.
  15. Het effect van grote inkooporganisaties voor ziekenhuisgroepen in de VS – het creëren van een “monopsonie” (enkele koper, veel verkopers) [ook “monopsomie”]. Hun onethische en anti-trust bedrijfspraktijken, zoals terugbetalingen van leveranciers of “betalen voor vertraging” -regelingen, hebben winst boven productienormen en patiëntenvoorraden geplaatst. Klik hier voor een schokkend voorbeeld van juli 2012 . Voor een discussie in april 2013 over uitgestelde betaling, klik hier . Deze oorzaak is te vinden in een  rapport  van de Amerikaanse Commissie voor toezicht en overheidshervorming, 15 juni 2012. In april 2013 heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof  geweigerdom een ​​beroep te horen van een bedrijf dat door de jury is veroordeeld voor het gebruik van deze antitrustpraktijken. Maar een rapport van de Amerikaanse GAO dat in november 2014 werd uitgebracht, had de neiging om de groepsbeleidsobjecten vrij te stellen van wandaden door te benadrukken hoe zij geld besparen binnen Medicare. Canada heeft op zijn minst drie GPO’s,  eentje die  Medbuy heeft in London Ontario. Een andere HealthPro is in de regio Toronto, en een  derde  Sigma Santé is in Montreal. In 2013 ondervonden klanten van de GPO Medbuy in het zuidwesten van Ontario een ondergedoseerde fout van chemotherapiedrugs, die  Medbuy beschuldigde van de bereidende apotheek die het medicijn leverde. In mei 2013 is het  ontstaan dat de Canadese GPO, Health Pro, een klant is van de Amerikaanse farmaceutische Hospira en dat 25 van de 136 geneesmiddelen die Hospira heeft gecontracteerd om aan HealthPro te leveren op afroep zijn. HealthPro verbrak zijn contract met Biolyse toen de Canadese fabrikant tijdelijk werd gesloten vanwege een inspectie door de overheid. Er zijn geen aanwijzingen dat Canadese GPO’s antitrustwetten overtreden. Voor meer informatie over dit idee van GPO als oorzaak van tekorten aan medicijnen, zie onderstaande referenties. *
Lees ook:   Doreen Virtue ineens bekeerd!

* Zie een van de volgende informatie voor meer informatie over de grote Amerikaanse organisaties voor groepsinkoop in de VS.

Stephen Barlas , spelen GPO’s een rol bij het tekort aan medicijnen? Aloude aangevochten beschuldigingen door de GPO’s, P & T Community , 4 maart 2019.

Niran Al-Agba , We kunnen levens redden van een overdosis – maar misschien niet tegen deze prijs [op safe-harbor smeergeld], Kitsap Times , 10 december 2018.

John G. Brock-Utne , Identificatie van de grondoorzaken van tekorten aan medicijnen, The Bulletin  (officieel tijdschrift van de Medical Association van Santa Clara County & de Medical Society van Monterey County, nov-dec 2018, p. 25.

Norm Sinclair, Medical Monopoly, dBusiness [Detroit], nov-dec 2018.

Phillip Zweig en artsen tegen drugstekorten  (PADS), heeft de inkoopgroep van ziekenhuizen de dinsdagvergadering over drugstekorten gekaapt? Sure Looks That Way, persbericht, PADS , 26 november 2018.

Sydney Albert , Middlemen ratchet health costs, The Daily Standard , 1 november 2018.

Phillip Zweig , Opmerkingen voor informatie over anti-kickbackstatuten, 26 oktober 2018.

JG Brock-Utne , Identificatie van de hoofdoorzaak van tekorten aan medicijnen, Anesthesiologie Nieuws , 25 oktober 2018.

Tara Bannow , GPO’s betalen om te spelen, verhogen de kosten voor gezondheidszorg, Modern Healthcare , 19 oktober 2018.

Johns Hopkins University interview met Martin Markary, MD MPH , Onderzoekers beschrijven hoe tussenpersonen leveranciers ziekenhuisrekeningen en medicijnprijzen kunnen verhogen, Medical Press , 18 oktober 2018.

William E. Bruhn, Elizabeth A. Fracica, Martin A. Makary , ‘Groepsinkooporganisaties, kosten voor gezondheidszorg en drugstekorten ‘, JAMA , 18 oktober 2018.

Jim Braibish , Physicians Express Concern over drugstekorten , prijsstijgingen ,  Kansas  City Medicine , zomer 2018, p. 16.

Marilyn M. Singleton , Group Purchasing Organizations: Gaming the System, Journal of American Physicians and Surgeons 23.2: 38-42, Summer 2018.

Artsen voor hervorming, NoMiddlemen.org. Een website die informatie verzamelt over groepsbeleidsobjecten.

Katie Thomas , maak kennis met de korting, de nieuwe slechterik van hoge medicijnprijzen, New York Times , 27 juli 2018.

Linda A. Johnson , FDA om agressiever drugstekorten agressiever aan te pakken, Associated Press , 12 juli 2018.

Redactioneel , red de gezondheidszorg: herroeping van smeergeld, Burlington County Times , 13 mei 2018.

Philip Zweig en Frederick C. Blum , waar is de wet tegen smeergeld niet van toepassing? Je ziekenhuis. Wall Street Journal , 7 mei 2018.

Editor , Philip Zweig over gelegaliseerde smeergeld in de gezondheidszorg, Corporate Crime Reporter , 28 april 2018.

Andrew Mangione , de miljarden-dollaroplossing – Herroep veilige haven, stadhuis , 3 maart 2018.

Artsen tegen  tekorten aan medicijnen & Philip Zweig (PADS) dringt er bij de Senaat op aan de kunstmatige tekorten en torenhoge prijzen van geneesmiddelen op recept te stoppen door de misplaatste 1987 Medicare anti-terugslag “veilige haven” -voorziening voor organisaties die gezondheidszorggroepen kopen (GPO’s) en apotheekverstrekkers in te trekken (PBM’s), 13 juni 2017.

Todd Ebert , leveranciers inkoopgroepen helpen het ziekenhuis met kosten, aanbod,  Bulletin Oregon , 26 maart 2017. (PR van een GPO-CEO die beschrijft hoe GPO’s zouden moeten werken). Zie ook zijn brief in NYT, 25 mei 2017.

Phillip Zweig , Tijd om een ​​gecontroleerde markt voor generieke geneesmiddelen vrij te geven, Barron’s , 15 oktober 2016. (een analyse van de manier waarop GPO’s de levering van drugs schaden)

Josh Bloom , Escalerende prijzen voor medicijnen niet alles wat het lijkt,  Amerikaanse Raad voor Wetenschap en Gezondheid , 4 oktober 2016.

Amy Faith Ho , ijzeren gordijn van prijzen voor medicijnen zal het gezondheidszorgsysteem [GPO’s en geheimhouding], The Hill , 2 september 2016 omverwerpen  .

Valerie Lapointe , tekorten aan ziekenhuismedicijnen: wat veroorzaakt ze eigenlijk? [over GPO’s],  Medill Reports , 26 mei 2016.

Wes Duplantier , Blumenthal zoekt antwoorden op de vraag of inkoopgroepen voor de gezondheidszorg [GPO’s] de consument kosten [en tekorten veroorzaken],  New Haven Register , 28 maart 2016

Adam Rubenfire , Overlevende drugstekort door het elimineren van de tussenpersoon, 9 maart 2016.

Phillip L. Zweig en Robert A. Campbell , de stilte van Blumenthal oorverdovend vanwege de stijgende prijzen van generieke geneesmiddelen,  Register Citizen , 10 januari 2016.

Phillip Zweig, Robert Campbell , Hoe een generiek tekort aan medicijnen stoppen? Eindhospitaalgroep koopt smeergeld,  Fortune , 30 januari 2015.

Margaret Dempsey Clapp , speech over drugstekorten, GPO’s en supply chain, gegeven op 44th Critical Care Conference, 17-21 januari 2015, Society for Critical Care, Phoenix [NB scrol omlaag naar Clapp op de schuifbalk aan de rechterkant]

US Government Accountability Office , Group Purchasing Organizations: Financieringsstructuur heeft mogelijke implicaties voor Medicare-kosten. 24 november 2014

Hagop Kantarjian , Chemotherapie Drugstekorten in de Verenigde Staten Revisited. Journal of Oncology Practice JOP , september 2014: 329-31.

Phillip Zweig en Robert A. Campbell , Brief: Reactie op McKeever et al hieronder [over de oorzaak van het drugstekort door GPO]  Klinisch J van Oncology Nursing , 18.2: 143-145, april 2014.

Christian DeRoo , Pay to Play: de impact van groepsinkooporganisaties op het tekort aan geneesmiddelen, American University Business Law Review 3.1, 227-248, 18 maart 2014.

Mollyann March en Philip Zweig , GPO’s tekort aan brandstofmedicijnen,  Baltimore Sun , 7 februari 2014

Elizabeth Rosenthal , De hoge kosten van een eenvoudige ademhaling,  New York Times,  12 oktober 2013. [GPO’s worden genoemd aan het einde van dit lange artikel]

Margaret Clapp, Michael A. Rie, Philip L. Zweig , Hoe een kliek generieke mensen bang maakt,  New York Times , 2 september 2013.

Anon . Sommige MDS geven GPO’s de schuld voor chronische tekorten aan medicijnen. Pharmacy Practice News , juni 2013.

Roxanne Nelson , Groepsbeleid om de schuld te geven voor drugstekorten, zegt Physicians Group,  Medscape Medical News , 24 januari, 2013 [gratis account; wachtwoord is nodig].

J. Woodcock en M. Wosinska  State of the Art: economische en technische aandrijvers van generieke steriele injecteerbare tekorten aan geneesmiddelen,  klinische farmacologie en therapeutica  93.2 (feb 2013): 171-76 online 23 januari 2013

Artsen tegen tekorten aan medicijnen , opgericht op 10 december 2012. Onderteken hun petitie , gelanceerd op 25 december 2013.

Dr. Joel Zivot geciteerd in artikel door Kristina Fiore , 18 oktober 2012.

North Coast Medical , GPO’s Business Practices ondervraagd, 6 september 2012.

GPO Drugstekort diagram , ontworpen door PL Zweig, 2012.

Diana L. Moss ,  tussenpersonen in de gezondheidszorg: concurrentie- en gezondheidszorgbeleid bij oneigenlijk gebruik? American Antitrust Institute, White Paper, 7 mei 2012.

US Government Accountability Office (GAO) , Group Purchasing Organizations: Federal Surights and Self Regulation, 30 maart 2012.

Michael F. Cannon , Wat veroorzaakt tekorten aan medicijnen? Cato @ Liberty , 16 maart 2012.

Patricia Earl en Philip L. Zweig , Connecting the Dots: hoe concurrentieverstorende aanbestedingspraktijken, terugslag en zelfcontrole door de collectieve inkooporganisaties van het ziekenhuis (GPO’s) het Amerikaanse drugstekort , witboek, 10 januari 2012 veroorzaakten.

John Wilkerson , HHS verwierp ASP-wandeling na afweging GPO, drugsverspreiding problemen,  InsideHealthPolicy.com , 9 november 2011

Robert E. Liton, Hal J. Singer, Anna Birkenbach, ‘An Empirical Analysis of Aftermarket Transaction by Hospitals’,  Journal of Contemporary Health Law and Policy , vol. 28, nee 1, herfst 2011

Prakash S. Sethi, Groepsinkooporganisaties: een onbeschaamd schandaal in de Amerikaanse gezondheidszorgsector. Palgrave / Macmillan, 2009

Canada is een eerlijk land…Die vertellen nog wel de waarheid.

https://www.canadadrugshortage.com/causes/

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten