...

18 juni 2021

 

Oorsmeer en de kleur wat zegt het

You’ll never clean your ears with a cotton swab again after reading this!

Wattenstaafje
Als je te veel oorsmeer hebt, kun je je oren schoonmaken met een wattenstaafje. Let wel op dat je het staafje niet te diep in je oor steekt. Volgens KNO.nl moet het watje tijdens het schoonmaken nog zichtbaar zijn.

De typen oorsmeer op een rijtje:

Type 1: zacht en lichtgeel
Dit type oorsmeer komt voor bij kinderen. Zij produceren sowieso meer oorsmeer dan volwassenen, dat is heel normaal en gezond.

Type 2: nat, plakkerig en geel
Voor volwassenen is dit het meest voorkomende type oorsmeer. Nat en plakkerig klinkt misschien niet zo fijn, maar dit zorgt er juist voor dat je oren niet te droog worden.

Type 3: donker en plakkerig
Heeft je oorsmeer een donkere kleur? Dan heb je waarschijnlijk een sterke lichaamsgeur. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker je ruikt.

Type 4: wit, droog en vlokkerig
Ook dit is, net als type 2, een soort oorsmeer die veel voorkomt bij volwassenen. De witte kleur verraadt dat je waarschijnlijk geen sterke lichaamsgeur hebt.

Type 5: dik en donker
De klieren in je oren veroorzaken het oorsmeer. Wanneer je gestrest bent of angstig produceren je klieren meer oorsmeer dan normaal, net als dat je meer gaat zweten in zo’n situatie. Wanneer je oorsmeer dik en donker is, heb je meer oorsmeer aangemaakt dan je lichaam nodig heeft en komt het vanzelf naar buiten.

Type 6: donkerbruin of zwart
Hoewel dit type oorsmeer er niet echt lekker uitziet, is het geen reden tot paniek. Donkerbruin of zwart oorsmeer kan veroorzaakt worden door stress (zie type 5) en vervolgens een tijdje in je oor hebben gezeten. Hierdoor is het uitgedroogd en krijgt het de donkerbruine of zwarte kleur.

Lees ook:   "Ik was me overal van bewust" - De man die wakker werd na 12 jaar in coma.

Type 7: bloederig oorsmeer
Het kan zijn dat je oorsmeer er bloederig uitziet, maar dat het gewoon gedroogd oorsmeer is dat al een tijdje in je oor zat (zie type 6). Het zou echter ook een teken kunnen zijn dat je trommelvlies gescheurd is. Ga voor de zekerheid naar de dokter.

Type 8: nat en loperig
Het is heel natuurlijk dat er af en toe een klein beetje oorsmeer uit je oor loopt, maar als het er in grote hoeveelheden met pus uitkomt dan is het verstandig om even langs de dokter te gaan. Dit zou kunnen duiden op een gescheurd trommelvlies.

Type 9: grijs
Grijs oorsmeer. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is niets meer dan wat stof in je oren. Helemaal niet erg dus. Tenzij je daarnaast enorme jeuk hebt in je oren, dan zou het kunnen wijzen op een huidaandoening. Ga in dat geval even naar de dokter

Gerelateerde berichten