...

18 juni 2021

 

Jumbo haalt rundvlees uit schappen wegens E.Coli Bacterie

Jumbo haalt rundvlees uit schappen wegens E.Coli Bacterie
Jumbo supermarkt
Supermarktketen Jumbo heeft woensdag bekendgemaakt verschillende vleessoorten uit de schappen te halen omdat ze mogelijk besmet zijn met de E. coli-bacterie, ook wel bekend als de ‘poepbacterie’. Zembla onthulde in 2013 hoe er poep op ons vlees terechtkomt.

Ernstig ziek
De E. coli-bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Maar de gevolgen ervan kunnen ook veel ernstiger en zelfs dodelijk zijn. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwakke weerstand hebben een verhoogd risico ernstig ziek van de bacterie worden.

Voorzorgsmaatregel
Volgens een woordvoerder van Jumbo is de terugroepactie uit voorzorg. Tijdens een standaardcontrole was een mogelijke besmetting ontdekt. Het vlees wordt nu onderzocht om te kijken of er daadwerkelijk een besmetting is geweest, zegt Jumbo. De uitslag van dat onderzoek wordt verwacht op 28 september.

De vleessoorten die zijn teruggeroepen zijn Rundertartaar, Duitse biefstuk en Steak de Boeuf. De producten lagen al een paar dagen in de winkel. Klanten die het vlees al hadden gekocht mogen het terugbrengen.

Kogelbiefstuk van Lidl
De E. coli-bacterie is al vaker in het nieuws geweest vanwege gevaar voor de gezondheid. Eind vorig jaar werd nog aangetoond dat de kwaliteit van gourmetpakketten te wensen overliet. Uit een steekproef van Wakker Dier bleek dat er verschillende bacteriën op het vlees zaten, waaronder ook de E. coli-bacterie. In augustus moest Lidl nog een diepvries-kogelbiefstuk terughalen omdat er een besmetting was met de STEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.

Mestvervuiling
ZEMBLA zocht eind 2013 uit wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt en hoe de poepbacterie op ons vlees terechtkomt. In ‘Sjoemelen met vlees’ wordt duidelijk hoe vaak er sprake is van ‘mestvervuiling’ bij de verwerking van vlees, hoe onzorgvuldig er soms mee wordt omgesprongen en hoe makkelijk het mis zou kunnen gaan. Het fragment waarin dat te zien is start vlak voor de 32ste minuut van de uitzending.

Lees ook:   Basisinkomen VPRO

https://zembla.vara.nl/nieuws/jumbo-haalt-vlees-uit-de-schappen-vanwege-poepbacterie

Hoe gezond is uw gehaktbal? Hoe eerlijk is uw karbonade? Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd?

Het imago van de vleesindustrie krijgt dit jaar een forse knauw als bekend wordt dat paardenvlees als rundvlees wordt verkocht.


Vroeger kwam dit niet voor, er was een goed toezicht op alles!
En nu?
Pff… je zou geen eten meer lusten…

29 maanden oud vlees…
Volgens mij herkenbaar aan gehakt dat in korreltjes uiteen bakt in de pan en in je mond blijft rondhangen in kleine stukjes…
Zo taai als wat herken het nog wel, ergens van ooit ontdooid gehakt in de magnetron, dat vond ik al zo goor.
En als je het zo uit de winkel koopt, dan heeft men er al een heel proces overheen gehaald.

Gerelateerde berichten