02 maart 2021

 

Vitamine Zon *D* We hebben het nodig…

https://www.kijkbewust.com/category/vitamine-d/

Bekijk de filmpjes via de link maar eens goed

Mensen met M.E./ CVS & fybromyalgie laat je testen…

Teveel is ook niet oké natuurlijk!

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine D?
Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?
Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint. Tot slot kan ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.

Teveel vitamine D in supplement: bijna geopereerd
Een Amerikaanse gebruiker van een vitamine D-preparaat is ontsnapt aan een operatie die hem zijn bijschildklieren zou kosten. Dat schrijft de New England Journal of Medicine. De man had een ziekelijk hoge calciumspiegel. De artsen ontdekten net op tijd dat die niet werd veroorzaakt door zieke klieren, maar door een overdreven hoog gedoseerd supplement. Foutje van de fabriek.
De 42 jaar oude man had het supplement twee jaar lang gebruikt, toen zijn arts ontdekte dat de calciumspiegel in zijn bloed tien keer hoger waren dan normaal. Toen de man stopte met slikken van het supplement duurde het dertig maanden voordat de situatie zich had genormaliseerd.
Analyse van het supplement maakte duidelijk dat een pil 26 tot 430 meer vitamine D bevatte dan het label aangaf. Daardoor had de man tot 1302 keer meer vitamine D binnengekregen dan de maximale inname van 2000 IE per dag. [Die maximale inname staat ter discussie. Maar de dosis vitamine D die de man binnenkreeg is ook volgens de voorstanders van een ruimere inname toxisch.]
‘We willen niemand bang maken, maar we willen wel het publiek vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn met supplementen’, zegt co-auteur Michael Holick van Boston University. ‘Supplementen worden niet gecontroleerd door de FDA. Het is dus niet vanzelfsprekend dat ze veilig zijn.'(1) (2)
Het is niet voor het eerst dat Amerikanen in problemen komen door teveel vitamine D. Co-auteur Holick schreef in 1992 een artikel over acht andere gevallen van vitamine D-vergiftiging. Toen ging het niet om supplementen, maar om melk waaraan teveel vitamine D was toegevoegd.(3)
1. Dietary Supplements Contain Higher Levels of Vitamins Than Claimed. Scientific American Brief News July 5, 2001.
2. Koutkia P, Chen TC, Holick MF. Vitamin D intoxication associated with an over-the-counter supplement. N Engl J Med 2001 Jul 5;345(1):66-7. [PubMed]
3. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, Chen TC, Holm IA, Kolodny JM, Fuleihan GE, Seely EW. Hypervitaminosis D associated with drinking milk. N Engl J Med 1992 Apr 30;326(18):1173-7. [PubMed]

Te veel vitamine D
Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig teveel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D; de huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

ymptoms: toxicity and overdose
Signs of vitamin D toxicity are high urine and blood calcium.
The first sign of vitamin D toxicity is hypercalcuria (excess calcium in the urine) followed by hypercalcemia (high blood calcium). The following symptoms may present:
nausea
vomiting
poor appetite
constipation (possibly alternating with diarrhea)
weakness
weight loss
tingling sensations in the mouth
confusion
heart rhythm abnormalities

Lees ook:   11 Oude remedies die moderne kwalen effectief behandelen

The immediate symptoms of vitamin D overdose are:
abdominal cramps
nausea
vomiting

https://www.msweb.nl/forum/showthread.php?p=852177

https://zaplog.nl/zaplog/article/vitamine_d_maakt_meer_kapot_dan_je_lief_is_ii

https://www.sundays.nl/vitamine-d-tekort-door-teveel-zonnebrandcreme-gebruiken/

‘Te veel vitamine D leidt tot voedselallergie’
Zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine D. Een teveel van deze vitamine kan namelijk resulteren in een voedselallergie bij het kind.

Foto: AFP
Tot die conclusie komen onderzoekers van onder andere de Martin-Luther Universiteit in Halle-Wittenberg, Duitsland en het Helmhotz onderzoekscentrum voor milieu. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Allergy.

Vitamine D heeft over het algemeen een positief imago: het versterkt de botten, beschermt tegen infecties en helpt het zenuw- en spierstelsel.
Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitamine D ook in verband staat met de ontwikkeling van allerlei allergieën.
Onderzoek
De onderzoekers keken naar de gegevens van 622 moeders en hun 629 kinderen. Ze bepaalden onder andere het vitamine D-gehalte in het bloed van de zwangere vrouwen en in de navelstreng. Tijdens de eerste twee jaar na de geboorte werd met behulp van vragenlijsten bijgehouden of er eventuele voedselallergieën ontstonden.

Bij kinderen van moeders met weinig vitamine D in het bloed kwamen voedselallergieën beduidend minder voor. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen een hoog vitamine D-gehalte en een verhoogd risico op allergie tijdens de kindertijd.
Het onderzoek wijst uit dat een te hoog vitamine D-gehalte in het lichaam van de moeder ervoor zorgt dat er minder T-cellen worden ontwikkeld in het ongeboren kind. Hierdoor neemt de kans op allergieën toe.
Zonlicht
Vitamine D halen we voor een deel uit voeding, maar het wordt voornamelijk aangemaakt onder invloed van zonlicht. De onderzoekers benadrukken dat hoewel voedselallergieën waarschijnlijk ook onder invloed van allerlei andere factoren ontstaan, het belang is om je bewust te zijn van het effect van vitamine D.
“We adviseren om zwangere vrouwen geen vitamine D-supplement te slikken.”

Wat is waarheid?
https://www.nu.nl/gezondheid/3354848/te-veel-vitamine-d-leidt-voedselallergie.html

https://www.optimalegezondheid.com/de-gevaren-van-vitamine-supplementen/

Vitamine D

Deze vitamine is de enige die door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Vitamine D is van groot belang voor de welstand van je botten en tanden. Deze vitamine wordt dus door de huid aangemaakt, onder invloed van de zon, maar kun je ook vinden in vis en paddenstoelen. Zodra je teveel vitamine D binnenkrijgt, gaat ook je calciumgehalte in je bloed stijgen. Je kunt dan verward raken, in combinatie met bot-pijn, overgeven en zelfs in combinatie met het falen van je nieren. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om teveel vitamine D binnen te krijgen, dan moet je al denken aan een peuter die een hele pot vitamine D supplementen eet.

https://www.vitamined-forum.nl/index.php?topic=724.0

https://kwiekleven.nl/info/vitamine-d-tekort-symptomen-en-klachten/

https://www.ortho.nl/orthomoleculair-blog/nieuws/2013/foute-conclusie-van-onderzoek-vitamine-d-en-allergieen/

Maak je eigen conclusies en denk na…

Sanne  on augustus 6th, 2013

Schandalig, dit gaat over wereldgezondheid. Miljoenen mensen.

Er is steeds meer vitamine D te kort in westerse landen. Je kan er aardig ziek en moe van worden zelfs. Vitamine D krijg je door zonlicht, niet altijd handig in de winter of een regenachtige Augutus. Van zonnebanken krijg je tegenwoordig ook vitamine D binnen. Op dit moment wel alleen bij sunday’s. Die hebben een patent op speciale vitamine D licht buizen. Andere studio’s stralen veel minder UV-B, dat verantwoordelijk is voor aanmaak van vitamine D. Kijk maar eens op https://www.sundays.nl/over-blue-d-lite/

Wel cool, dat vind ik nou een mooie toepassing en combinatie van uiterlijk en gezondheid. Gelukkig als eerste in Nederland.

https://huisartsenpraktijkloerik.praktijkinfo.nl/pagina/39/vitamine-d-advies-aangepast/

https://www.biovitablog.nl/vitamined/

https://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001383

Overgewicht en tekort vitamine D

Gerelateerde berichten