Hoe triclosan tot hart- en spierproblemen kan leiden

Hoe triclosan tot hart- en spierproblemen kan leiden
woensdag, 15 augustus 2012

Een bacteriedoder die wordt gebruikt in onder meer lippenstift, deodorant, zeep, tandpasta en gezichtsreinigers, kan hart- en spierproblemen veroorzaken. Dat meldt de Los Angeles Times.
Triclosan verhindert het proces waarbij het brein signalen doorgeeft aan de spieren. De stof wordt toegevoegd aan honderden cosmeticaproducten.
Bij proeven met muizen werd binnen 20 minuten na blootstelling aan triclosan een drastische daling van 25 procent vastgesteld in de hartfunctie. Eerder werd nog gedacht dat de stof snel onschadelijk werd gemaakt door het lichaam.
Calciumionen
Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Davis denken dat de stof actief blijft en naar de organen wordt gevoerd waar het schade aanricht. “Onze bevindingen tonen aan dat triclosan een gevaar vormt voor de menselijke gezondheid,” zei toxicoloog Isaac Pessah. “Als de hartfunctie van een gezond persoon met 10 procent daalt heeft dat niet gelijk effect, maar bij een hartpatiënt kunnen de gevolgen groot zijn.”
Daarnaast tast triclosan de spieren aan door de stroom van calciumionen te verstoren. Die vervoeren normaal gezien de elektrische signalen van het brein naar de spieren. Als dat in mindere mate gebeurt krijgen de spieren minder sterke impulsen.
Spectaculair effect
“We waren verrast door de omvang van de wijziging van de spierfunctie in verschillende organen, de hartspier en andere spieren,” zei Bruce Hammock. Volgens de studie heeft triclosan een ‘werkelijk spectaculair’ decontracterend effect op de spierfunctie bij muizen. Bij ellerlingen verminderde de zwemcapaciteit na zeven dagen blootstelling aan de bacteriedoder.
In eerdere studies werd een verband aangetoond tussen triclosan en schildklier- en vruchtbaarheidsproblemen, maar nu is voor het eerst het effect op de spieren getest.
Bronnen: Standaard.be, HLN.be

Gerelateerde Berichten