web analytics

EHEC-bacterie: gevaarlijke ziekteverwekker

VWA onderzoekt Duitse darmbacterie


(Novum) – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt of de bacterie die in Duitsland al voor honderden zieken heeft gezorgd ook in Nederland aanwezig is. Duitse autoriteiten denken dat de bacterie op groenten zit. De VWA kijkt nu of Duitse groenten naar Nederland zijn geëxporteerd, zegt een woordvoerder.

De VWA verwacht daarover ‘snel’ duidelijkheid. Daarna wordt eventueel gekeken of op de eventueel geïmporteerde Duitse groenten de bacterie aanwezig is.

Het gaat om de darmbacterie EHEC, een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. In Noord-Duitsland zijn al ongeveer vierhonderd mensen in het ziekenhuis opgenomen, 140 van hen zijn er ernstig aan toe. Vier mensen zijn al overleden.

Ook de eerste Nederlander is inmiddels ziek door de EHEC-bacterie, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. De patiënt werd ziek na een bezoek aan Noord-Duitsland. Hoe de patiënt eraan toe is, weet de RIVM-zegsman niet.

De EHEC-bacterie leidt meestal alleen tot diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.

De bacterie komt in het buitenland vaker voor. In Nederland was de laatste landelijke epidemie in 2005. De bron was toen filet americain. Daarna waren er in Nederland twee kleinere uitbraken, één door ijsbergsla en een andere door opnieuw filet americain.

https://www.nieuws.nl/643978

EHEC-bacterie: gevaarlijke ziekteverwekker
26-05-2011 17:10 | gewijzigd 26-05-2011 20:06 | Wetenschapsredactie | reacties (3)
 Een elektronenmicroscopische opname van een kolonie E-colibacteriën van het type O157:H7. De in Duitsland gevonden darmbacterie die inmiddels enkele dodelijke slachtoffers heeft geëist betreft het type O104, zo blijkt uit onderzoek. 
APELDOORN – De bacterie EHEC heeft in Duitsland en andere Europese landen de alarmbellen doen rinkelen nadat in diverse Duitse deelstaten na besmetting enkele patiënten overleden en vele tientallen in ziekenhuizen moesten worden opgenomen.

Om wat voor ziekteverwekker gaat het?

EHEC is de afkorting van Entero Hemorragische Escherichia Coli. Het gaat in dit geval om een zeer zeldzame darmbacterie die ooit de codenaam O104 heeft gekregen. Een vaker voorkomende EHEC-variant is O157:H7. Gedurende de laatste twintig jaar werd bij een onderzoeksinstituut in het Duitse Münster uit kweken van 588 patiënten met een vergelijkbare infectie slechts twee keer O104 geïsoleerd. Lastig is dat O104 zeer moeilijk is te onderscheiden van een gewone, niet ziekmakende E. colibacterie, aldus Amerikaanse onderzoekers. Het precieze type O104 dat nu in Duitsland circuleert, is nog niet bekend.

Gewone E. colibacteriën komen in groten getale voor in de darmen van mens en dier. Ze dragen daar mede bij aan het spijsverteringsproces en de natuurlijke lichaamsafweer. Het gaat hier echter om een agressieve ziekmakende variant die bovendien nog ongevoelig is voor veel antibiotica.

Wat voor gezondheidsschade kan de bacterie O104 aanrichten?

Lees ook:   MS genezing dichtbij!

Dat varieert, zoals bij veel infecties. Sommige mensen worden nauwelijks ziek. Anderen daarentegen krijgen maagdarmklachten in de vorm van buikpijn, braken, (bloedige) diarree en koorts.

Bij een deel van de patiënten ontstaat het zogeheten hemolytisch uremisch syndroom (HUS). Dit is een ernstige complicatie waarbij sprake is van een overmatige afbraak van rode bloedcellen (erytrocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) die leidt tot acute bloedarmoede, beschadiging van de binnenbekleding van bloedvaten, (inwendige) bloedingen en schade aan de nieren, soms zelfs algeheel nierfalen.

HUS kan optreden bij een infectie door virussen en bepaalde bacteriën zoals EHEC, salmonella en shigella. Het een gevolg van een verkeerde reactie van het afweersysteem van het lichaam op de ziekteverwekker. Als gevolg hiervan worden afwijkende eiwitten gevormd. Deze veroorzaken schade aan de nieren en de bloedvaten. Door (inwendige) bloedingen kunnen ook andere organen betrokken raken, zoals de huid (kleine bloeduitstortingen), lever en milt. HUS is niet zelden dodelijk, wat ook blijkt uit de slachtoffers die inmiddels gevallen zijn.

Hoe verspreidt de EHEC-bacterie zich?

Deze ziekteverwekkers verspreiden zich via mest van herkauwers (koeien en schapen worden genoemd) die op hun beurt ermee in aanraking kwamen. Via de mest kan de bacterie zich verspreiden op groente en fruit, zoals aardbeien. Naar gisteren bekend werd, richt de verdenking zich nu op komkommers uit Spanje nadat O104 op drie exemplaren was aangetroffen.

Die herkomst hoeft niet te verbazen. Het is algemeen bekend dat de zuidelijke Europese landen het op het gebied van antibioticagebruik minder nauw nemen. Resistente en agressieve bacteriën kunnen in deze landen daardoor eerder de kop opsteken dan elders.

Hoe kan besmetting optreden en is dit te voorkomen?

Besmetting kan optreden door direct contact met besmette dieren en mensen. Ook indirect contact via besmet vlees, verontreinigde groenten en oppervlaktewater waarin de bacterie terecht is gekomen, kan tot ziekte leiden. Mensen die een darminfectie met dit soort colibacteriën hebben gehad, kunnen de ziekteverwekker nadien nog enige tijd uitscheiden.

Hygiëne bij de maaltijdbereiding is belangrijk. Dat betekent goed wassen van rauwe groenten en fruit, zoals sla, komkommers en aardbeien, en het wassen van de handen voor en na de vleesbereiding. Zorgvuldig reinigen van messen en snijplanken is eveneens belangrijk. Kruisbesmetting is mogelijk doordat hetzelfde keukengerei wordt gebruikt voor zowel het klaarmaken van vlees als groente. Dat bij de huidige uitbraak relatief veel jonge vrouwen waren betrokken, was voor de Duitse onderzoekers een aanwijzing dat besmetting via de voeding al snel nadat de eerste ziektegevallen zich voordeden als belangrijke mogelijke verspreidingsroute werd gezien.

Zal de uitbraak tot Duitsland beperkt blijven?

Dat is inmiddels al niet meer het geval. Ook in Nederland is een eerste slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen. Deze vrouw had wel een bezoek gebracht aan Noord-Duitsland. De Europese autoriteiten gaan er in hun scenario’s echter van uit dat in meer landen uitbraken gaan volgen.

Lees ook:   Opmars van een gevaarlijk virus

https://www.refdag.nl/achtergrond/gezondheid/ehec_bacterie_gevaarlijke_ziekteverwekker_1_566182

Uitbraak gevaarlijke EHEC darmbacterie gevolg van fecaliën-jihad?

——————————————————————————–

 
De EHEC-darmbacterie kan ook door middel van seizoensfruit zoals aardbeien worden overgedragen.

 
In Duitsland is er een uitbraak van de levensgevaarlijke EHEC darmbacterie die nierfalen kan veroorzaken. Tientallen mensen zijn al in het ziekenhuis opgenomen met hevige buikklachten, vaak op de intensive care. Drie mensen zijn reeds overleden. Wetenschappers tasten tot nu toe in het duister wat de reden van de plotselinge uitbraak is, al denken sommigen dat de bacterie -behalve in niet goed verhit rundvlees- ook in groente en fruit voorkomt. Er zijn aanwijzingen dat hier een even bizarre als wanstaltige oorzaak voor zou kunnen zijn. In Oostenrijk worden de uit het oosten afkomstige vrouwelijke oogstplukkers inmiddels verplicht gesteld een broek te dragen om een reden, die hier nog niet bekend is. En heeft u al eens van de fecaliën-jihad gehoord?

Al sinds 2008 worden vrouwelijke seizoenplukkers uit Turkije op steeds meer aardbeienplantages in Oostenrijk gedwongen een broek dragen. Reden: de Turkse vrouwen waren gewoon om tijdens het plukken hun behoefte -zowel ‘klein’ als ‘groot’- te doen op en tussen de aardbeienplanten. Aangezien het weren van Turkse vrouwen onmiddellijk een aanklacht wegens ‘racisme’ en ‘discriminatie’ zou hebben opgeleverd, werden ze verplicht om tijdens het plukken een broek te dragen.
 
Kan Oostenrijk op deze manier infecties met de EHEC-darmbacterie (EHEC:   Escherichia Coli) voorkomen? Zeker is dat bepaalde migranten heel andere gewoontes hebben op het gebied van hygiëne als Europeanen. Neem nu de 42 jarige medeburger Sahnou D.. Hij ‘verrijkte’ de Europese cultuur op een wel heel ongewone manier, namelijk door in supermarkten een mengsel van zijn urine en uitwerpselen op levensmiddelen te smeren. Een uitzonderingsgeval? Nee, absoluut niet.
 
Al drie jaar geleden verschenen de eerste berichten over de buitengewoon onsmakelijke fecaliën-jihad, iets waar inlichtingendiensten al enige jaren voor waarschuwen. In handleidingen van islamitische terreurgroepen troffen ze uitvoerige beschrijvingen aan hoe het voedsel in Westerse landen besmet kan worden met uitwerpselen. Vanzelfsprekend wordt dit feit in de meeste Westerse landen genegeerd omdat het niet politiek correct is en het bepaalde bevolkingsgroepen in een negatief daglicht zou stellen.

In Engeland verkocht een oosterling in zijn winkel ‘lekkere’ bruine chocoladecakejes – door het personeel bijgemengd met uitwerpselen. Eén van de klanten vond de smaak toch wel wat merkwaardig en nam het cakeje mee naar de gezondheidsdienst. Toen ging alles heel snel. De ‘medeburgers’ logen aanvankelijk, maar legden uiteindelijk een bekentenis af en kregen een hoge geldboete. Vervolgens nam een andere Arabier de winkel over. Hij beloofde dat hij zou proberen de Europese hygiënische richtlijnen na te leven. (2)

 
Steeds vaker worden er in Europa kiemen van uitwerpselen in door oosterlingen bereid voedsel aangetroffen. In Zwitserland werd vorig jaar een oosterse bakkerij gesloten vanwege ernstige hygiënische tekortkomingen. Zo werd er nergens in het bedrijf papier aangetroffen – noch op de wc, noch voor de handen. Tevens was er geen stromend water om de handen te wassen op het toilet aanwezig. Het deeg voor de broodproducten moet dus met vuile handen zijn gekneed. Levensmiddeleninspecteurs in het kanton Bern zouden jaarlijks tegen diverse vergelijkbare gevallen oplopen.
 
In de beruchte Guantanomo gevangenis hebben gevangenen niet alleen met uitwerpselen naar de Amerikaanse bewakers gegooid, maar hebben daar ook het eten mee besmet. In Dallas, Texas stond een medeburger terecht omdat hij zijn uitwerpselen in de magnetron had gedroogd en daarna in bakkerijen op lekkernijen had verspreid. Zulke berichten halen overigens amper het nieuws om de al eerder genoemde redenen. Maar wie verstandig is kijkt voortaan dubbel zo goed uit waar hij zijn voedsel koopt en wat voor werknemers daar rondlopen.
 
Daarnaast wijzen steeds meer medeburgers uit het oosten desinfecterende middelen af omdat deze alcohol bevatten en dit in de Koran zou worden verboden. Dat moet u goed onthouden, mocht u of één van uw familieleden of vrienden worden getroffen door de EHEC darmbacterie en in een Europees ziekenhuis worden opgenomen en dit weer levend willen verlaten. Voorbeeld: in Groot Brittannië hoeven immigranten met een islamitische en Aziatische achtergrond die in een ziekenhuis werken zich niet langer aan de strenge hygiënische richtlijnen, waarmee infecties worden voorkomen, te houden. Nee, dat is geen grapje, dit is het gevolg van de ‘culturele verrijking’ die deze mensen met zich meebrengen.
 
Ook bij bezoekjes aan patiënten op de intensive care maken steeds meer Europese ziekenhuizen een uitzondering voor moslims, zodat deze om ‘religieuze’ redenen niet langer hun handen hoeven te desinfecteren. En dan nog vraagt men zich af hoe het toch komt dat er jaarlijks steeds meer hyperinfecties in ziekenhuizen uitbreken en steeds meer patiënten via de lijkenwagen het gebouw verlaten in plaats van door de voordeur. Over de extra kosten die dit alles met zich meebrengt maakt natuurlijk al helemaal niemand zich ook maar enige zorgen. Tenslotte is onze cultuur maar mooi enorm verrijkt…
 
Zelfs het linkse Duitse blad Der Spiegel schrijft nu dat de EHEC-bacterie kan worden overgedragen door middel van seizoensfruit zoals aardbeien. Opnieuw dus de vraag waarom aardbeienplukkers in Oostenrijk verplicht een broek moeten dragen – is dat vanwege de dieren die tussen de velden zouden rondgrazen en alles onder zouden poepen?
 
Misschien heeft de EHEC-uitbraak wel een totaal andere oorzaak. Desondanks zou het verstandig zijn dat bij het zoeken naar de infectiebron serieus gekeken wordt naar de de fecaliën-jihad en de reden waarom cultuurverrijkende medeburgers op steeds meer buitenlandse aardbeienvelden verplicht worden een broek te dragen – en deze ook aan te houden… (1)

Lees ook:   Whot???????

Xander https://xandernieuws.punt.nl/?id=632082&r=1&tbl_archief=&

Gerelateerde artikelen

Back to top button