...
Buitenaards

Eerste radio-uitzending ontvangen van een planeet buiten ons zonnestelsel

Een team van Cornell-onderzoekers detecteerde radioflitsen die afkomstig waren van de enige exoplaneet die in een baan om het dubbelstersysteem van Tau Boötes cirkelde – waardoor dit de eerste radio-uitzending was die werd ontvangen van een planeet buiten ons zonnestelsel.

Allemaal samen nu … met gevoel:

“Het zijn aliens!”

Oké, het team, geleid door Cornell postdoctoraal onderzoeker Jake D. Turner, Philippe Zarka van het Observatoire de Paris – Paris Sciences et Lettres University en Jean-Mathias Griessmeier van de Université d’Orléans, schreeuwt dat niet met gevoel mee met ons, maar het is een geweldig signaal dat ze hebben opgevangen met de Low Frequency Array (LOFAR) radiotelescoop in Nederland. De exoplaneet – een hete gasreus van Jupiter genaamd Tau Boötes b – bevindt zich in een strakke baan rond Tau Boötis, een binair systeem dat bestaat uit een geelwitte dwerg en een vage rode dwerg op 51 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Boötis. De radioflitsen zijn vrijwel zeker afkomstig van de exoplaneet, waar Turners postdoctoraal adviseur en astronomieprofessor Ray Jayawardhana behoorlijk opgewonden van is.

De echte Jupiter

“Indien bevestigd door vervolgwaarnemingen, opent deze radiodetectie een nieuw venster op exoplaneten, waardoor we een nieuwe manier krijgen om buitenaardse werelden te onderzoeken die tientallen lichtjaren verwijderd zijn.”
Volgens het persbericht van Cornell – het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics – kwam Turner op het idee om de radio-emissies van onze eigen Jupiter te bestuderen als een manier om andere grote gasvormige planeten buiten het zonnestelsel te detecteren. Met behulp van die gegevens ontwikkelden ze een handtekening om ze te vinden in sterrenstelsels tussen 40 en 100 lichtjaar verwijderd. De “Eureka!” Van het team moment kwam snel toen ze kandidaten vonden in het 55 Cancri-systeem in het sterrenbeeld Kreeft en in de Upsilon Andromedae-systemen. Geen van beide was echter zo belangrijk als Tau Boötes b.

Lees ook:   Oude tempel van tijdreizen gevonden in India?

Dus … proberen buitenaardse wezens op Tau Boötes b contact met ons op te nemen … of luistert iemand anders?

‘De handtekening is echter zwak. Er blijft enige onzekerheid bestaan ​​dat het gedetecteerde radiosignaal van de planeet komt. De behoefte aan vervolgwaarnemingen is van cruciaal belang. ”
Zoals alle goede wetenschappers wil Turner gecertificeerd bewijs dat het signaal afkomstig is van Tau Boötes b. Bovendien is de exoplaneet een hete Jupiter, geen aardachtige exoplaneet met een magnetisch veld dat bijdraagt ​​aan mogelijke bewoonbaarheid “door hun eigen atmosfeer af te schermen tegen zonnewind en kosmische straling, en de planeet te beschermen tegen atmosferisch verlies.” Er is niet veel kans dat onze eigen Jupiter leven herbergt, laat staan ​​intelligent leven met de mogelijkheid om opzettelijk radioflitsen uit te zenden.

Europa

Zou de radio-burst afkomstig kunnen zijn van een exo-maan zoals Jupiter’s Europa, die een zoute oceaan heeft die leven zou kunnen ondersteunen? Is er iemand op zoek naar Europa-achtige handtekeningen of radiosignalen?

Het zijn tijden als deze dat we rouwen om de ondergang van het Arecibo Observatorium .

First Radio Emission Received From a Planet Outside of Our Solar System

Gerelateerde artikelen

Back to top button