web analytics

Zeldzaam zonne-evenement veroorzaakte 14 uur durende ‘scheur’ in het magnetische veld van de aarde Vorige week

Op donderdag opende een scheur in het magnetische veld van de aarde en bleef bijna 14 uur open, waardoor Vecna ​​en zijn volgelingen erdoor konden van ondersteboven. Oké, misschien niet dat laatste stukje, maar het liet wel een aantal krachtige zonnewinden toe om door het gat te stromen, waardoor een geomagnetische storm ontstond die een behoorlijk epische aurora veroorzaakte.

De scheur in het magneetveld is ontstaan ​​door een zeldzaam fenomeen dat een co-rotating interaction region (CIR) van de zon wordt genoemd. CIR’s zijn grootschalige plasmastructuren die worden gegenereerd in de lage en middelste breedtegraden van de heliosfeer – het gebied rond de zon dat het magnetische veld van de zon en de zonnewinden omvat – wanneer snelle en langzaam bewegende stromen van zonnewind op elkaar inwerken.
Net als coronale massa-ejecties (CME’s), worden CIR’s van de zon naar de aarde geslingerd en kunnen schokgolven en gecomprimeerde magnetische velden bevatten die stormachtig ruimteweer veroorzaken, dat zich gewoonlijk aan ons presenteert als mooie aurorae.

Deze raakte het magnetisch veld van de aarde in de vroege uren van 7 juli en veroorzaakte een langdurige aardmagnetische storm van de G1-klasse. Analisten van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vermoeden dat een CME vóór de CIR in de zonnewind was ingebed, meldt Spaceweather.com.
Maak je geen zorgen, scheuren in het magnetisch veld van de aarde zijn normaal. Het magnetische veld fungeert als een schild om ons te beschermen tegen zonnestormen die door de zon worden uitgespuugd. Men dacht dat ze relatief snel open en dicht gingen, maar nu weten we dat ze uren open kunnen blijven.

Lees ook:   Medicijn voor diabetes, bevat mogelijkheden tot vertraging ​​veroudering en genezing van kanker.

“We hebben ontdekt dat ons magnetische schild tochtig is, zoals een huis met een raam dat openstaat tijdens een storm”, zegt Harald Frey, hoofdauteur van een onderzoek naar deze ontdekking in 2003.
‘Het huis weert het grootste deel van de storm, maar de bank is kapot. Evenzo krijgt ons magnetische schild het zwaarst te verduren van ruimtestormen, maar er glipt wat energie door de kieren, soms genoeg om problemen te veroorzaken met satellieten, radiocommunicatie en energiesystemen.

Er lijken deze keer geen radiostoringen of stroomstoringen te zijn geweest, maar we zijn getrakteerd op prachtig noorderlicht in Canada en de VS.
De zon maakt zich op voor zijn meest actieve periode in de zonnecyclus (juli 2025) en is al vrij vroeg ongewoon actief. Je kansen om aurora te spotten zijn nu al behoorlijk goed, maar ze zullen de komende drie jaar alleen maar beter en beter worden.
Zie hier meer: ​​iflscience.com

https://principia-scientific.com/rare-solar-event-caused-14-hour-crack-in-earths-magnetic-field-last-week/?

Gerelateerde artikelen

Back to top button