web analytics

Maak kennis met ViaGen, het bedrijf dat je geliefde huisdier gaat klonen

Hier leest u hoe ViaGen-huisdieren uw huisdieren kunnen klonen, zelfs nadat ze zijn overleden

b1bbb930f6f0f1eacfc5e1c8aa68d4f7 via Angel-Wings

Toen Bonnie Tam, een professional uit Toronto, haar geliefde Samojeed-hond Menley oud zag worden, wist ze dat het uiteindelijke verlies ondraaglijk zou zijn. Toen Menley 12 werd, begon ze het idee van klonen te verkennen en vond uiteindelijk het in Texas gevestigde Viagen Pets. “Ik nam contact met hen op en kocht de genetische conserveringskit in 2017 als een ‘verzekering'”, vertelde ze via e-mail aan indianexpress.com 

Na de dood van Menley op 16-jarige leeftijd begon Tam met het kloonproces. Twee maanden later werd er een nieuwe pup geboren met hetzelfde DNA-materiaal als Mentley. Ze noemde de nieuwe puppy “Maverick”, en hoewel hij niet dezelfde hond is als Mentley, gelooft Tam dat hij veel van Mentley’s kwaliteiten heeft. ViaGen Pets – het bedrijf dat Tam hielp om Menley in zekere zin terug te krijgen – zal huisdieren klonen uit een weefselmonster dat is verkregen met behulp van een eenvoudige huidbiopsie. De laboratoria zijn gevestigd in Austin, Texas. Het kloonproces voor honden kost gemiddeld $ 50.000, wat in geen enkel opzicht betaalbaar is. Het bedrijf biedt klanten ook de mogelijkheid om de weefselmonsters naar het bedrijf te sturen voor kweek en opslag. Dit proces kost minder dan $ 2.000.

Maar afgezien van de kosten, begint het kloonproces uitdaging. Ten eerste vereist het verzamelen van weefselmonsters idealiter een huidbiopt van het dier terwijl het leeft. Dit is niet altijd mogelijk, omdat veel dierenartsen bezwaar hebben tegen de biopsie. “Het is in strijd met hun ethische code, omdat het niet gunstig is voor het huisdier. Dierenartsen in het Verenigd Koninkrijk weigeren bijvoorbeeld monsters te nemen terwijl het dier nog leeft”, vertelde Melain Rodriguez, klantenservicemanager bij ViaGen Pets, via een videogesprek aan indianexpress.com.

Lees ook:   Klimaatverandering of verschuift de magnetische Noordpool

Het alternatief is dat de klant het monster direct na het overlijden van het dier moet afnemen. Het monster moet vervolgens naar het laboratorium van het bedrijf worden gestuurd. Belangrijker is dat de koudeketen tijdens het transport in stand moet worden gehouden, zodat de verzamelde cellen in leven blijven.

“Het duurt soms drie tot vier dagen voordat we internationale monsters hebben, en we willen dat de cellen levend zijn wanneer ze ons laboratorium bereiken. Daarom raden we klanten aan om de monsters te verzamelen wanneer hun huisdieren nog leven”, legt Rodriguez verder uit. De eenmaal ontvangen monsters worden in een kweek geplaatst waar ze groeien tot er een paar miljoen cellen zijn. Dit proces duurt meestal twee tot drie weken.

Hierna worden ze in een cryoprotectant geplaatst en ingevroren. Wanneer de huisdier-ouder besluit het dier te klonen, worden de ingevroren cellen gebruikt om een ​​embryo te creëren. Er wordt een eicel genomen van een donordier en de kern ervan wordt verwijderd en vervangen door een van de miljoenen gekweekte cellen uit het monster. Hierna mag het embryo een tijdje in een schaaltje groeien voordat het wordt overgedragen aan de draagmoeder. Het proces is vergelijkbaar met in-vitrofertilisatie.

In het geval van honden besteedt ViaGen speciale aandacht om ervoor te zorgen dat de draagmoeder een ras is dat lijkt op de donor. De surrogaat baart uiteindelijk het ‘kloon’-huisdier. 

Maar Viagen benadrukt dat cliënten moeten begrijpen dat de ‘kloon’ niet hetzelfde is als het overleden huisdier.

“Als we met klanten praten, zorgen we er altijd voor dat ze weten waar ze aan beginnen. We vertellen ze dat dit niet de reïncarnatie van je huisdier is. We weten dat persoonlijkheid een genetische component heeft, maar er is ook een omgevingscomponent. Het gekloonde dier kan zich dus heel anders gedragen’, zegt Rodriguez.

Lees ook:   Vrouw gezocht om van een Neanderthaler te bevallen

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button