web analytics
...

Menselijke mini-hersenen leren het videospel Pong spelen

c97775fa656a582771a6e0f224434026 via Angel-WingsVan de “Wat kan er mis gaan?” archiefkast in de steeds groter wordende map ‘menselijke mini-hersenen’ komt bericht van University College London dat onderzoekers in een laboratorium gekweekte menselijke mini-hersenen hebben getraind om het originele videospel ‘Pong’ te spelen. Als je vermoedt dat deze wetenschappers niet weten waar ze mee rommelen, zei de hoofdonderzoeker:

“We denken dat het redelijk is om ze cyborg-breinen te noemen.”

Brett Kagan, Chief Scientific Officer van Cortical Labs , legde aan New Scientist uit hoe hij en zijn collega’s groei creëerden met wat ze ook wel “DishBrains” noemen in petrischalen. Er waren slechts een miljoen cellen nodig om een ​​mini-brein te creëren met de kracht van een kakkerlakbrein (verborgen ze zich toen de lichten aangingen?) door stamcellen te sturen om hersencellen te worden. Anticiperend op het onderwijzen van de mini-hersenen hoe ze videogames moeten spelen (willen we echt dat ze leren schieten?), werden de mini-hersenen gekweekt op micro-elektrode-arrays voor twee doeleinden die zowel de cellen stimuleerden als hun activiteit afleesden. Op dat moment waren ze klaar om Pong te spelen.

Voor degenen die te jong zijn om het te weten, Pong was een van de eerste arcade-videogames. Ontwikkeld door Atari in 1972, creëerden de eenvoudige tweedimensionale graphics en joystickbesturing van ‘peddels’ die op en neer bewegen om een ​​’bal’ heen en weer te slaan de videogameverslaving waar velen tegenwoordig aan lijden. De eenvoud en vertrouwdheid maken het een goede test voor computers, software … en minibreinen. New Scientist meldt zelfs dat een afzonderlijk experiment een AI liet zien die in 90 minuten Pong leerde spelen – het werd vervolgens gedownload naar een robot die echt tafeltennis begon te spelen. Dat mini-lachgeluid dat je hoort, zijn de mini-hersenen.

Haha!

“Het verbazingwekkende aspect is hoe snel het leert, in vijf minuten, in realtime. Dat is echt iets geweldigs dat biologie kan doen.”

Dat is Kagan die opschept over zijn kleine Pong-spelende verzameling Dishbrains. Moeten we ons zorgen maken dat Cortical Labs Dishbrans/mini-brains/cyborg-hersenen heeft gecreëerd die “levende biologische neuronen zijn geïntegreerd met traditionele siliciumcomputing”? Moeten we ons zorgen maken dat AI slechts 90 minuten nodig heeft om tafeltennis te leren spelen? Moeten we ons zorgen maken dat de Dishbrains en de AI-breinen elkaar na uren in een laboratorium ontmoeten en digitale notities uitwisselen?

Lees ook:   Wetenschappers ontrafelen mysterie van oude Griekse machine

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button