web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Vliegtuigaanval op Belgorod: Waarom schoot Oekraïne een vliegtuig neer met tientallen eigen soldaten aan boord?

Kiev vecht nu alleen maar om het leven van het regime van Zelenski te verlengen, daarom doet het domme dingen

Woensdag werd een Il-76 transportvliegtuig neergehaald in het Russische luchtruim. Het vervoerde naar verluidt 65 Oekraïense krijgsgevangenen die gepland waren voor een gevangenenruil, begeleid door drie Russische militaire bewakers, evenals zes bemanningsleden. Iedereen aan boord werd gedood. Het lijkt erop dat het vliegtuig werd vernietigd door raketten die werden gelanceerd vanaf een door de VS geleverd Patriot-systeem.

Het incident roept een kritische vraag op: wat deden de Oekraïense soldaten zo ver van hun thuisland dat luchtvervoer noodzakelijk was? Het antwoord is simpel: de krijgsgevangenen werden aanvankelijk vastgehouden in de Volksrepublieken Loegansk en Donetsk, maar toen volgde op 29 juli 2022 een Oekraïense HIMARS-aanval op een gevangenenkamp in Olenovka, nabij Volnovakha, waarbij 53 mensen omkwamen. Dit lijkt de reden te zijn geweest voor de overdracht, met als doel de krijgsgevangenen te distantiëren van de hightech precisiewapensystemen die door de NAVO aan Kiev zijn geleverd.

Tegenwoordig kunnen we met absolute zekerheid zeggen dat dit niet heeft geholpen. Oekraïne heeft de wereld opnieuw laten zien hoe gevaarlijk het kan zijn voor zijn eigen burgers.

Wat is er gebeurd? 

Woensdag rond het middaguur, Moskouse tijd (9.00 uur GMT), verspreidden zich online beelden van de crash op met sneeuw bedekte velden. Een opvallende kerk die op video te zien was, betekende dat de locatie al snel werd geïdentificeerd als zijnde in de buurt van het dorp Yablonovo, district Korochansky, in de regio Belgorod.

Vrijwel onmiddellijk werden Oekraïense Telegram-kanalen, zowel anoniem als geverifieerd (zoals Unian en Ukrainskaya Pravda), overspoeld met berichten die bronnen citeerden die dicht bij de strijdkrachten van Oekraïne (AFU) stonden. Deze posten beweerden dat a) het vliegtuig naar verluidt raketten aan boord had voor de Russische S-300-systemen, bedoeld voor gebruik bij aanvallen op Charkov, en b) het neerhalen werd toegeschreven aan de acties van Kiev.

 Zelensky reageert op de dood van krijgsgevangenen bij vliegtuigaanvallen

Korte tijd later maakte het Russische ministerie van Defensie officieel bekend dat 65 gevangengenomen Oekraïense soldaten die naar Belgorod werden vervoerd voor een gevangenenruil, aan boord van het vliegtuig waren, samen met zes bemanningsleden en drie bewakers.

Lees ook eens:  Italië schrapt niet-biologische ouders uit geboorteakten

Onmiddellijk daarna begonnen verklaringen over de betrokkenheid van de strijdkrachten van Kiev van het Oekraïense internet te verdwijnen, evenals elke vermelding van de vermeende lading (raketten voor het S-300-systeem).

Om 15.00 uur Moskouse tijd maakte het Russische ministerie van Defensie een officiële aankondiging, waarin stond dat er twee Oekraïense raketten waren gelanceerd vanuit de Liptsy-buitenwijk van Kharkov. Het inslagpunt bevond zich op ongeveer 100 km afstand, een bereik dat ruim binnen het bereik lag van de Patriot-raketten van de AFU, ongeacht hun modificaties, inclusief PAC-2 GEM-T en PAC-3 MSE.

Tegelijkertijd doken er lijsten op met de namen van Oekraïense militairen, die kunnen worden geverifieerd door het nauwgezet onderhouden van Oekraïense krijgsgevangenendatabases door toegewijde enthousiastelingen.

Achtergrond 

De civiele luchthaven van Belgorod is gesloten sinds Rusland zijn militaire operatie in februari 2022 lanceerde. Deze sluiting is een voorzorgsmaatregel vanwege de ligging van de luchthaven binnen het bereik van de Oekraïense luchtverdediging.

Niettemin is het luchtvervoer van gevangenen naar Belgorod voor uitwisseling een gevestigde praktijk. Eerdere gevallen vonden plaats met het Il-76-vliegtuig, met name op 3 januari 2024, terwijl de daadwerkelijke uitwisseling plaatsvond op 8 januari.

Het is redelijk om aan te nemen dat de Oekraïense kant op de hoogte werd gebracht van deze vluchten, vergelijkbaar met de manier waarop Rusland wordt geïnformeerd over bezoeken van buitenlandse leiders aan Kiev.

Woensdag waren er twee vliegtuigen bij betrokken; het tweede Il-76-vliegtuig, dat een andere groep gevangenen vervoerde, veranderde onmiddellijk van koers en keerde terug naar de basis nadat het eerste vliegtuig was neergestort.

De acties van de AFU hebben precedenten. Bij meerdere gelegenheden hebben ze heimelijk westerse luchtverdedigingssystemen, waaronder Patriots en IRIS-Ts, vlakbij de grens van de Belgorod-regio of de contactlijn gepositioneerd, in een poging deze te gebruiken om vliegtuigen in het Russische luchtruim aan te vallen. Ondanks dat zij succes claimen bij deze operaties, zijn de Oekraïense strijdkrachten er consequent niet in geslaagd hun rapporten met bewijsmateriaal te onderbouwen.

Wat nu?

Oekraïne zit, zoals altijd, resoluut in de ontkenningsfase, dus het is onwaarschijnlijk dat we binnenkort de echte motieven achter de acties van zijn leger zullen leren kennen. Was het een fout veroorzaakt door een gebrek aan coördinatie en algemene slordigheid, een opzettelijke provocatie, of beide? Waren ze van plan het vliegtuig neer te schieten op weg naar huis met Russische krijgsgevangenen aan boord, maar ging er iets mis?

Lees ook eens:  Reprimande voor Denk

Is dit het einde van de gevangenenruil? Je zou hopen van niet. In iets minder dan twee jaar zijn ruim duizend gevangen genomen Russische soldaten in krijgsgevangenschap naar huis gebracht, maar vele anderen worden nog steeds gevangen gehouden, dus deze uitwisselingen moeten doorgaan.

Zal er een reactie uit het Westen komen? Ik weet zeker dat dat niet het geval zal zijn. In het beste geval zullen we routinematige hypocriete uitingen van bezorgdheid horen, of, waarschijnlijker, een nieuwe ronde van tirades over de schuld van Rusland. Het Westen blijft Oekraïne gebruiken, ook al kan het ermee wegkomen, en zal voor alles de ogen blijven sluiten, inclusief het doden van Oekraïners door westerse ‘vrijheidswapens’.

Niet dat het iets uitmaakt voor de dode Russische piloten of Oekraïense soldaten die op weg naar huis waren. Waar het om gaat is dat het idee dat de Oekraïense regering de ergste vijand van haar eigen volk is, zojuist is versterkt.

Moloch

Het Oekraïense leger, dat met de dag zwakker wordt, vecht niet voor een ‘betere toekomst’.

Het Oekraïense leger vecht niet voor ‘vrijheid’. Mensen op de hoogste niveaus in Kiev hebben bevestigd dat hen tijdens de vredesonderhandelingen met Rusland in Istanboel in maart en april 2022 ongelooflijk soepele voorwaarden is geboden naar de huidige maatstaven.

Het Oekraïense leger vecht niet “om de vijand te verdrijven”, aangezien alleen de gekste fanatici blijven beweren dat dit met militaire middelen kan worden bereikt.

Sergey Poletaev: Dit is waarom de nieuwe Brits-Oekraïense defensieovereenkomst geweldig nieuws is voor Rusland

Er wordt niet eens gevochten voor “de Europese weg”, nu het NAVO- en EU-lidmaatschap naar de achtergrond verdwijnt, als een stip aan de horizon, die voor niemand een geheim is.

Lees ook eens:  Nord Stream stopt voor drie dagen

Het Oekraïense leger vecht en Oekraïense soldaten rotten levend weg in door ratten geteisterde loopgraven, waarbij ze bij duizenden omkomen voor maar één ding: het huidige regime in Kiev aan de macht houden.

Het is een regime dat weigert de realiteit te accepteren en blijft zeggen dat het aan de winnende hand is.

Het is een regime dat er geen moeite mee heeft om duizenden en nog eens duizenden van zijn eigen burgers op te offeren voor een vluchtig plekje in de media, alleen maar voor de show.

Het offerde hen op in Bakhmut, ook al was het duidelijk zinloos om de stad te behouden. Het offerde hen op in de buurt van Rabotino, ook al besefte de Oekraïense legerleiding al na een paar dagen dat het tegenoffensief mislukte.

Het offerde hen op tijdens suïcidale, met vlaggen zwaaiende aanvallen op Slangeneiland en de Krim, ook al kwamen er maar weinig terug van die escapades. Tegenwoordig worden ze opgeofferd in Krynki, in Avdeevka en in de buurt van Belgorod – zomaar, voor niets in het bijzonder.

Elke dag wordt de toestand van Oekraïne erger. Zelensky heeft bijna geen brandstof meer voor zijn vuur, maar hij gooit steeds meer soldaten in de vlammen en stuurt mensenvangers om iedereen te pakken die ze op straat te pakken kunnen krijgen.

Dit zijn allemaal geen afzonderlijke incidenten, maar het werk van een onmenselijke vernietigingsmachine, die alleen ten onder zal gaan als de Oekraïense staat valt.

Het vliegtuigincident is slechts een episode. Maar je zou graag denken dat dit de druppel zal zijn die de kamelen terugbreekt.

Als dat gebeurt, betekent dit dat de dood van onze piloten en Oekraïense krijgsgevangenen niet voor niets zal zijn geweest

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥