web analytics
11:11 Dubbele getallen
Corona & VirussenPolitiek-Elite

Honderden meldingen over vleesetende bacterie: RIVM meldt ook ‘opvallend veel’ hersenvliesontstekingen

Ziekenhuizen in heel het land hebben de afgelopen maanden vele honderden patiënten gezien met een longontsteking, bloedvergiftiging of ontstekingen van huid, gewrichten of botten.

Allemaal symptomen van een infectie met de vleesetende bacterie.

(Allemaal? Longontsteking en ontstekingen huid en gewrichten en botten??? Bizarre stelling want dat kun je niet zomaar zeggen nml.)

Sinds 19 januari moeten alle besmettingen met deze groep-A-streptokokken (GAS-bacterie) bij rijksgezondheidsinstituut RIVM gemeld worden.

Tot en met maart zijn die cijfers er: in tweeënhalve maand waren er 374 gevallen.

(Let op de kop van dit nieuwsbericht… hebben de afgelopen maanden -vele honderden- patiënten!!! 374…vele honderden, dan denk je eerder aan duizenden!)

-Groep A-streptokokkeninfecties worden veroorzaakt door een (GAS)bacterie: de streptokok. Deze bacterie kan veel verschillende ziekten veroorzaken zoals roodvonk, keelontsteking, wondroos, krentenbaard (impetigo), acuut reuma, kraamvrouwenkoorts, longontsteking en bloedvergiftiging. Groep A-streptokokkeninfecties komen regelmatig voor bij mensen, vooral bij kinderen. Meestal verlopen ze onschuldig.

https://www.rivm.nl/groep-a-streptokokken

 

Wat zijn de klachten bij groep A-streptokokkeninfecties?

De meeste groep A-streptokokken infecties verlopen onschuldig. De klachten zijn meestal mild en van korte duur. De klachten verschillen per ziekte. Wel gaan de de meeste GAS-infecties gepaard met koorts. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) hangt af van de ziekte. Voor roodvonk is dit 2 tot 7 dagen, voor keelontsteking is dit 2 tot 4 dagen.

Invasieve GAS-infecties zijn vaak ernstiger. Door een invasieve GAS-infectie moeten mensen meestal opgenomen worden in het ziekenhuis. Er kunnen verschillende ernstige klachten zijn:

  • Infectie van de huid. Er kunnen soms ook onderliggende weefsels zoals spieren of botten worden beschadigd. Zo erg zelfs dat huid en spieren afsterven (necrotiserende fasciitis).
  • Infectie van hersenvliezen, gewrichten, longen, longvliezen.
  • Kraamvrouwenkoorts. Dit is een infectie van de baarmoeder na de bevalling, soms met bloedvergiftiging.
  • Bloedvergiftiging waarbij mensen een lage bloeddruk en hoge hartslag hebben (septische shock), als dit langer duurt kunnen organen uitvallen. Mensen hebben dan vaak hoge koorts, rillingen, spierpijn en zijn suf of verward.
Lees ook eens:  Het einde van Europa?

Het belangrijk­ste kenmerk is pijn: mensen trekken hun been of arm al terug als je er alleen maar naar wijst

Bert Mulder, Arts-microbioloog CWZ

Opvallend daarbij is, aldus het RIVM, dat er in die korte periode achttien meldingen bij waren van hersenvliesontsteking (meningitis). Dat is veel: de afgelopen veertig jaar telde het meningitis-instituut NRLBM dat dat bijhoudt gemiddeld maar -vijf patiënten per jaar -met de bacterie. Vorig jaar was al een kleine stijging te zien: in 2022 waren er negentien gevallen.

-Hoe vaak komt meningokokken voor in Nederland?

Nu zijn er ongeveer -70 ziektegevallen- per jaar door type B. Elk jaar zijn er 10-20 patiënten met meningokokkenziekte door type Y. Figuur 1 toont het aantal patiënten met invasieve meningokokkenziekte per 100.000 inwoners van Nederland, veroorzaakt door type B, C, W en Y van 1992-2020.22 sep 2022

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/meningokokken#:~:text=Nu%20zijn%20er%20ongeveer%2070,en%20Y%20van%201992%2D2020.

Wat is een vroeg symptoom van hersenontsteking?
Klachten bij een hersenontsteking/encefalitis. De ziekte begint meestal met hoge koorts en verschijnselen van griep. Binnen een tot enkele dagen krijgt de patiënt ernstige klachten als epileptische aanvallen, bewustzijnsdaling, halfzijdige verlamming, problemen met zien en afasie.
Landelijk is het aantal infecties met A-streptokokken verdubbeld ten opzichte van de jaren voor corona, zegt onderzoeker Jaco Suijker van de Brandwondenstichting op basis van RIVM-cijfers.

(niemand die dan de link legt met het vaccin oid?)

Ten opzichte van 2020 en 2021 is het zelfs verviervoudigd. Het vermoeden is dat de bacterie nu meer om zich heen grijpt, omdat we door corona elkaar twee jaar niet hebben kunnen besmetten en onze afweer lager is geworden, aldus Suijker.

https://www.gelderlander.nl/

https://www.ad.nl/binnenland/honderden-meldingen-over-vleesetende-bacterie-rivm-meldt-ook-opvallend-veel-hersenvliesontstekingen~a935538a/

De oorzaak is meestal een zeer klein wondje waar net de verkeerde (huid)bacterie in terecht komt. Deze huidbacterie draagt iedereen bij zich en is principe onschuldig. Vaak staat het opgelopen wondje niet in verhouding met de pijnklachten die mensen ervaren.

Lees ook eens:  ’Nederland, word wakker!’

https://www.franciscus.nl/aandoening/vleesetende-bacterie-nwdi#:~:text=De%20oorzaak%20is%20meestal%20een,de%20pijnklachten%20die%20mensen%20ervaren.

Het betreft een ontsteking in het onderhuidse weefsel.

Hoe voorkom je vleesetende bacterie?
Vaak zijn vleesetende bacteriën te vermijden door een wond snel uit te spoelen en vaak de handen te wassen. Naar een diepe wond moet een dokter kijken.
Wat zijn de symptomen van een vleesetende bacterie?
De bacterie kan heel soms ernstige ontstekingen geven: Afsterven van de huid en de weefsels daaronder. Daarom wordt de GAS ook wel eens vleesetende bacterie genoemd. Hoge koorts, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, sufheid, verwardheid en u kunt zelfs in coma raken.
Hoe ziet afgestorven huid eruit?
De huid verkleurt paarsachtig rood. Het onderliggende weefsel sterft af, waardoor het donker kleurt. Bij gasgangreen ten slotte sterven de weefsels in en rond de wonde snel af, in een tijdspanne van enkele uren. Hierdoor wordt de wondzone zwart.
Het komt regelmatig voor dat een patiënt met een ernstige vorm van necrotiserende fasciitis wordt opgenomen in een brandwondencentrum. De reden hiervoor is dat deze patiënten dezelfde behandeling en zorg nodig hebben als ernstig verbrande mensen.

Symptomen van necrotiserende fasciitis

De necrotiserende fasciitis begint vaak bij een plaatselijke verwonding van de huid, bijvoorbeeld veroorzaakt door het scheren, een muggenbeet of na een operatie. Dit hoeft echter niet. Regelmatig wordt er ook geen wondje gezien bij een necrotiserende fasciitis. In het begin zijn er vaak nog weinig afwijkingen te zien aan de huid. Wel heeft de overgrote meerderheid van de patiënten zeer hevige pijn. Patiënten voelen zich vaak ziek. Later wordt de huid warm en rood en nemen de ziekteverschijnselen toe, vaak met koorts, misselijkheid en diarree. De roodheid breidt zich zeer snel uit en uiteindelijk ontstaan er ook blaren en kan de huid zwart worden. Dit kan in de loop van uren tot dagen gebeuren.

Lees ook eens:  De mens en Oostvaardersplassen

Het is belangrijk dat iemand met de verschijnselen van een necrotiserende fasciitis  zo snel mogelijk medische hulp zoekt, omdat de infectie in het ernstigste geval dodelijk is.

Jaarlijks raken een paar honderd mensen geïnfecteerd met een vleesetende bacterie. Die is zonder behandeling meestal binnen 72 uur dodelijk. Omdat de infectie gemiddeld pas na één of twee dagen vastgesteld wordt, is de behandeling een race tegen de klok.

Een vleesetende bacterie – artsen spreken van een necrotiserende wekedeleninfectie (NWDI) – verspreidt zich razendsnel onderhuids. Door een te late herkenning overlijden patiënten onnodig aan deze infectie. Voor degenen die het wel overleven, is de impact op hun leven groot. In veel gevallen zijn operatief grote stukken huid verwijderd en 10 tot 20 procent van de patiënten ondergingen amputaties.

Artsen herkennen een NWDI niet meteen omdat het ziektebeeld relatief weinig voorkomt en aanvankelijk lijkt op een simpele huidinfectie. Bovendien is de infectie in eerste instantie niet te zien in de bovenste huidlaag. De bacterie verspreidt zich onderhuids en kan daar ongemerkt zijn gang gaan totdat de pijnen te heftig worden en de huid zwart, bruin of blauw kleurt.

Suijker: “Van een groep van 80 patiënten is bij meer dan de helft eerst een andere diagnose gesteld. Het lijkt er op dat de infectie vaker gemist wordt als pijn niet op de voorgrond staat.

Of als patiënten al een ernstige ziekte hebben, zoals kanker of een immuunstoornis, waardoor artsen in eerste instantie denken dat de klachten daarmee te maken hebben.

https://amsterdamumc.org/nl/vandaag/vleesetende-bacterie-sneller-herkennen.htm

 

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥