web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Nederland beheerst China en probeert de wereldeconomie over te nemen…

Whut?

Dit is de stad Veldhoven in Nederland. Het is een vrij bescheiden stad met 45.500 inwoners. Maar wat als ik je zou vertellen dat de hele wereldeconomie rond deze stad is gebaseerd? Want wat hier in Veldhoven gebeurt, heeft de aandacht getrokken van de supermachten van de wereld.

In feite zou iets dat hier, stilletjes, op de achtergrond gebeurt, de wereld dramatisch kunnen veranderen ten voordele van de mensheid, een volledige economische ineenstorting veroorzaken, en misschien, heel misschien, een oud imperium weer laten herrijzen.

Dit is de Rotte-rivier. Rond het jaar 900 na Christus woonden er enkele tientallen mensen langs deze rivier. In de loop van de volgende paar honderd jaar groeiden die enkele tientallen mensen echter uit tot een dorp met meer dan 500 mensen. Maar net toen het dorp nieuwe hoogten leek te bereiken, een enorme overstroming van de rivier kwam en vernietigde het grootste deel van de infrastructuur van het dorp.

En gedurende 100 jaar herstelde dit gebied zich niet vanwege de overstromingen. Maar toen werd het gebied een gebied dat een van de belangrijkste economische projecten in de geschiedenis zou worden. In het midden van de 13e eeuw werd langs de rivier de Rotte een dam gebouwd die hielp om veel van het overstroomde land terug te winnen dat de rivier een eeuw eerder verwoestte.

Lees ook eens:  CERN is raar en misschien wel erg gevaarlijk

Kort daarna maakte koning Willem 4 van Holland het dorp officieel apart van Holland en noemde het RotterDam, naar de rivier en de dam die het dorp mogelijk maakte. Koning Willem kondigde toen een kanaalproject voor Rotterdam aan, waardoor schepen vrij gemakkelijk de stad in en uit zouden kunnen varen.

En het was dit kanaalproject dat per ongeluk de wereld zou veranderen zoals we die nu kennen. Zie je, het kanaal in de 13e eeuw, hielp de lokale economie van Rotterdam te versterken, maar in die tijd waren scheepstechnologie en internationale handel vrij beperkt.

Dus voorlopig werd deze haven en dit kanaal vrijwel alleen gebruikt voor handel tussen nabijgelegen landen. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Er was een race gaande om het nieuwe grote rijk van de wereld te worden. Spanje, Portugal en Groot-Brittannië begonnen allemaal nieuwe scheepstechnologieën uit te vinden om hun rijk over de hele wereld uit te breiden.

En in de loop van de volgende eeuwen tierden globalisering en kolonisatie over de hele wereld hoogtij. En ineens werd de haven van Rotterdam een ​​van de grootste handelshubs ter wereld. Zie je, in de jaren 1600, terwijl andere rijken zoals de Britten, Spanjaarden en Portugezen zich concentreerden op het uitbreiden van hun rijk en kijken hoeveel land ze konden veroveren, de Nederlanders concentreerden zich op het beheersen van een paar geselecteerde landen en het creëren van handelsposten, exploitatie van hulpbronnen en forten, in plaats van grote uitgestrekte stukken land.

Lees ook eens:  Nieuwe vaccins gemaakt met synthetische genen zullen je DNA veranderen

Gedurende deze tijd veranderde Nederland ook zijn economisch beleid in de richting van vrije markten, eigendomsrechten voor iedereen en hoge niveaus van landbouw- en technologische investeringen, waardoor Nederland bekend werd als ’s werelds eerste moderne economie.

En om al deze redenen werd NEderland al snel bekend als het Nederlandse rijk. De Nederlanders controleerden de wereldhandel en dicteerden welke naties toegang mochten krijgen tot belangrijke hulpbronnen zoals specerijen, rogge en luxegoederen. Tegen 1670 kwam de helft van alle Europese handel van Nederlandse schepen en stroomde via de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Denk daar eens over na, in de tijd van enkele van de grootste rijken in de geschiedenis, Nederland, met een bevolking van slechts ongeveer 2 miljoen mensen, domineerde de wereldhandel. En ik weet wat je waarschijnlijk vraagt.

Wat is er met dit handelsimperium gebeurd? Nou, het ging eigenlijk nooit echt ergens heen. Zie je, zelfs na de dekolonisatie van zijn rijk, zijn de Nederlanders stilletjes een van de grootste handelsnaties ter wereld geweest. Als u een kijkje zou nemen bij de grootste exporteurs van goederen ter wereld, zou u iets zien dat uw aandacht zou kunnen trekken.

De belangrijkste exporteurs lijken misschien voor de hand te liggen, aangezien dit China, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan zijn. Die landen zijn al tientallen jaren de koningen van de export en ze hebben allemaal zeer grote populaties. Dus dat is logisch.

Lees ook eens:  Geheime diensten: vredesakkoord Oekraïne bereikt tussen NAVO en Rusland?

Maar wie is volgens u de volgende grootste exporteur van goederen? Is het een oude macht zoals het VK of Frankrijk? Hoe zit het met een groot bevolkt land als Brazilië of India? Misschien is het een opkomende productiekrachtpatser zoals Indonesië? Goed. Zoals het blijkt. Nederland is nog steeds een van de grootste exporteurs van goederen ter wereld. Ondanks een bevolking van slechts 19 miljoen mensen vandaag
 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥