web analytics

COVID-19-vaccinatie verandert tijdelijk de hartslagvariatie

De bevindingen van een nieuwe systematische review gepubliceerd in het MDPI-tijdschrift  Vaccines  beschrijven veranderingen op korte termijn in hartslagvariabiliteit (HRV), met name in het wortelgemiddelde kwadraat van opeenvolgende verschillen tussen normale hartslagen (RMSSD) na coronavirusziekte 2019 (COVID-19) vaccinatie. Desalniettemin normaliseerden kortetermijnveranderingen in HRV-parameters binnen drie dagen na vaccinatie.

Er werden snel wereldwijde vaccinatieprogramma’s gestart om de ongebreidelde verspreiding van het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2), de ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor COVID-19, te beperken. Ondanks deze inspanningen worden vaccinatieprogramma’s echter geconfronteerd met meerdere uitdagingen, waarvan de belangrijkste de onwil tegen vaccineren is.

Hoge terughoudendheid tegen vaccins tot 25% heeft geleid tot bezorgdheid over de veiligheid van nieuwere en snel ontwikkelde vaccins. Voortdurend onderzoek, toezicht na het in de handel brengen, het vergroten van het publieke bewustzijn en het delen van op feiten gebaseerde veiligheidsinformatie worden aanbevolen om deze zorgen weg te nemen.

COVID-19-vaccinatie kan leiden tot tijdelijke neurologische symptomen, waaronder duizeligheid, hoofdpijn, lethargie, migraine, parosmie en slechte slaapkwaliteit, volgens de database van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over COVID-19-vaccinatiegerelateerde bijwerkingen.

Hoewel zeldzaam, zijn er enkele meldingen van COVID-19-vaccinatie die een stoornis van het autonome systeem (ANS) veroorzaakt. Daarom is HRV een belangrijke en objectieve maatstaf voor het beoordelen van autonome balansregulatie. Bovendien is er op basis van HRV-gegevens een verband vastgesteld tussen griepvaccinatie en ANS-disfunctie.

Over de studie

Om te helpen bij het verspreiden van evidence-based ondersteuning voor COVID-19-vaccinatie, hebben de Zuid-Koreaanse auteurs van de huidige systematische review onderzocht hoe COVID-19-vaccinatie menselijke HRV-gerelateerde parameters kan beïnvloeden.

Deze systematische review omvatte een uitgebreide doorzoeking van vier elektronische medische databases, waaronder MEDLINE (via PubMed), EMBASE (via Elsevier), PsycARTICLES (via ProQuest) en Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (via EBSCO), om de mogelijke impact van COVID-19-vaccinaties op menselijke HRV. Vervolgens is op 29 juli 2022 een handmatige zoekopdracht uitgevoerd op Google Scholar om ontbrekende gegevens te identificeren die tot het moment van het onderzoek waren gerapporteerd.

Lees ook:   Een oorlog tegen de mensheid

Interventiestudies en overzichtsartikelen werden uitgesloten van de studie. Vaccinatie tegen COVID-19 was de enige blootstelling die werd beoordeeld.

Onderzoek bevindingen

De beoordeelde onderzoeken suggereerden dat COVID-19-vaccinatie een kortetermijndaling van de RMSSD-waarde veroorzaakte, wat zou kunnen worden toegeschreven aan zelfgerapporteerde reacties na vaccinatie. Asymptomatische deelnemers ondervonden echter gemengde resultaten met betrekking tot HRV-veranderingen na vaccinatie.

Andere studies meldden dat verschillende soorten vaccins en doses verschillende effecten hebben op HRV-parameters. De tweede dosis van de Moderna- en Pfizer-BioNTech-vaccins zou bijvoorbeeld kunnen worden gekoppeld aan antilichaamresponsen op het SARS-CoV-2-receptorbindingdomein (RBD), terwijl dat bij het Johnson & Johnson-vaccin niet het geval was.

De eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin leidde in vergelijking met de tweede dosis tot meer significante HRV-gerelateerde veranderingen.

De tweede dosis Moderna- en Pfizer-vaccins veroorzaakten meer significante veranderingen in HRV dan de eerste doses van deze vaccins. Ter vergelijking: een derde boosterdosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin had een grotere impact op HRV-gebaseerde stressindicatoren dan de eerste dosis.

Over het algemeen hadden COVID-19-vaccinaties een grotere impact op de RMSSD van vrouwen dan op die van mannen. Bovendien werden jongere patiënten meer getroffen dan oudere personen.

Merk op dat de methodologische kwaliteit van de geïncludeerde studies niet optimaal was. Bovendien werden de belangrijkste verstorende variabelen niet gemeten of aangepast in de geselecteerde onderzoeken.

De resultaten van deze beoordeling bevestigen dat HRV-parameters na COVID-19-vaccinatie significante kortetermijnveranderingen laten zien die tot drie dagen kunnen aanhouden tot ze uiteindelijk terugkeren naar de basislijn. Desalniettemin zijn er enkele casusrapporten geïdentificeerd die aanhoudende bijwerkingen beschrijven na COVID-19-vaccinatie, waaronder posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS).

Significante RMSSD-, HF- en LF/HF-ratioveranderingen zijn geregistreerd bij patiënten met POTS. Daarom is POTS, op basis van de onderzoeksresultaten, waarschijnlijk een geïndividualiseerde reactie op COVID-19-vaccinatie in plaats van een gevalideerd bijwerking.

Lees ook:   Voorspelt Bill Gates dat de tweede golf erger zal zijn, of weet hij dit

Conclusies

De bevindingen van het onderzoek bieden belangrijke inzichten in de veiligheid van COVID-19-vaccins vanuit een evidence-based perspectief en kunnen implicaties hebben voor de volksgezondheid om de aarzeling met vaccins te verminderen. Belangrijk is dat deze beoordeling de algehele veiligheid van COVID-19-vaccinatie ondersteunt met betrekking tot HRV-parameters.

Tijdschriftreferentie:
  • Kwon, C.-Y., & Lee, B. (2022). Impact van covid-19-vaccinatie op hartslagvariabiliteit: een systematische review. Vaccins. doi:10.3390/vaccins10122095

Bron

Afbeelding

Gerelateerde artikelen

Back to top button