20 april 2021

 

Iraanse mannen dragen hoofddoek uit solidariteit met vrouwen

Iraanse mannen dragen hoofddoek uit solidariteit met vrouwen

Omdat vrouwen gedwongen worden een hoofddoek te dragen die hun haar bedekt, zetten Iraanse mannen uit solidariteit ook een zogenaamde hidjab op het hoofd. In het kader van een campagne tegen de hoofddoekverplichting scheren vrouwen hun haar af maar nu voegen zich dus ook mannen bij de strijd tegen de verplichting die door de religieuze politie wordt afgedwongen.

♥ IRAN - Ebrahim Khadem Bayat:
Al sinds de islamitische revolutie van 1979 geldt in Iran de hoofddoekplicht voor vrouwen. Vrouwen die geen hidjab dragen of er één dragen die toch nog een deel van hun haar zichtbaar laat, riskeren een boete en zelfs celstraffen.

Verwaand en oneerbaar
Door de staat gefinancierde affiches in het Iraanse straatbeeld stellen vrouwen die geen hoofddoek dragen voor als verwaand en oneerbaar. Vrouwen krijgen ook te horen dat wanneer ze geen hoofddoek dragen ze zich openstellen voor ongewenste intimiteiten van mannen.

Vrouwen protesteren in het hele land tegen de hoofddoekverplichting. Sommige vrouwen scheren zelfs hun hoofdhaar af om toch zonder hoofddoek in het openbaar te kunnen verschijnen.

Activiste
De voorbije week verscheen een aantal mannen op foto’s met een hoofddoek op, met naast zich hun vrouw met onbedekt hoofd. Daartoe riep de in New York verblijvende Iraanse activiste en journaliste Masih Alinejad op 22 juli op. Zij voert onder #meninhijab de ‘My Stealthy Freedom’-campagne tegen de hoofddoekplicht en ze ontving al tientallen foto’s van mannen met een hoofddoek. Sommige mannen posten die foto’s ook op Instagram.

https://www.ad.nl/lifestyle/iraanse-mannen-dragen-hoofddoek-uit-solidariteit-met-vrouwen~ac7e2d44/

Goede actie!

Iranian Chador:

De moderne vrouw wil daar geen hoofddoek dragen maar is dit daar verplicht helaas. Als er wat haar onder de hoofddoek uitkomt wordt men al opgepakt.
De vrouwen die hier wonen en een hoofddoek dragen, doen dit uit vrije wil en zijn vaak van het platteland (boeren)en / of streng gelovig.
Dit heb ik via mijn Perzische vrienden vernomen nml.

Lees ook:   Pubers ongelukkig door te hoog schooladvies: 'Ze hebben geen leven meer'

In Iran mogen mannen ook niet in een t-shirt met blote armen rondlopen.
Of een korte broek bv.
Nou lekker in die hitte daar…

Ik houd niet van hoofddoeken, klaar. Dát is pas discriminatie, nml. vrouwen en meisjes dwingen om een hoofddoek te dragen, wat absurd.

Cute Iranian girls in chador hijab:

Gerelateerde berichten