...

11 juni 2021

 

VVD wil (rijke) studenten (uitkiezen) selecteren aan de poort

VVD wil studenten selecteren aan de poort

DEN HAAG –
Het hoger onderwijs moet toekomstige studenten kunnen kiezen. Ook moet er veel meer aandacht komen voor slimme leerlingen en zouden topleraren een hoger salaris moeten verdienen dan hun collega’s. Universiteiten mogen uitstijgen boven de maximale norm van een ministerssalaris voor hoogleraren.
(Hm vast veel hoogleraren als vriendjes van de VVD, –zeg Keeheesssss, kun jij er niet voor zorgen dat wij ahum wat meer salaris krijgen kerellllllll–)

Onder de dertigers blijken vrouwen vaker een voltooide opleiding aan een hogeschool of universiteit te hebben dan hun mannelijke leeftijdgenoten.
Dat wil de VVD, die dat woensdag gaat voorstellen in de Tweede Kamer, laat VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg weten in een interview met het Financieele Dagblad. De liberalen staan met hun wens voor de selectie van studenten tegenover coalitiegenoot PvdA, die vrezen dat hierdoor de toegankelijkheid van het onderwijs afneemt.
Duisenberg is er op uit dat het Nederlandse onderwijs de ambities opschroeft. “Ons onderwijs en wetenschap staan goed aangeschreven, maar we zijn een hoogvlakte zonder pieken.” Daarnaast vindt de VVD’er scherpere keuzes in het onderwijs nodig. Het onderwijs, innovatie en onderzoek moeten naar de wereldtop, vindt hij. Op die manier kan de hele samenleving op een hoger plan worden getild, aldus Duisenberg in zijn ‘human capital agenda’.
De Tweede Kamer praat deze week over de begroting van onderwijs. De SP zal voorstellen om de raden van toezicht in het onderwijs af te schaffen en hun taken bij de medezeggenschapsraad onder te brengen. Daarin zitten studenten en docenten.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat het huidige model niet werkt. “De raden van toezicht grijpen niet in als de kwaliteit verschraalt en geld verkeerd wordt besteed.” Wat hem betreft mogen leraren en studenten straks samen oordelen over alle besluiten van het bestuur.

Lees ook:   Eerherstel en sharia?

https://www.telegraaf.nl/binnenland/24667755/___Uni_moet_student_kiezen___.html

Belachelijk de elite gaat kiezen wie er wel en niet mag studeren en hogerop kan/mag?
Lijkt me een slecht plan!
Hopen dat de VVD tegen die tijd niet meer aan de macht is.
Alleen de rijken mogen nog studeren straks, terug naar de oude tijd.

Gerelateerde berichten